Świat na widelcu
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Wątróbka z gruszką 10 lat, 1 miesiąc temu
Uwielbiam wątróbkę kiedy jest lekko chrupiąca, ale jeszcze mięciutka w środku. Klasycznie zawsze podaje z jabłkami i cebulką, ale gruszka tez jest świetnym dodatkiem. Podobnie robiłam wątróbkę z chilli.Koniecznie[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Domowy ser biały 10 lat, 1 miesiąc temu
Nadeszła kolejna środa i kolejny tydzień nowego wyzwania, a dzisiejszy odcinek dotyczyć będzie Domowej mleczarni. Więcej wytycznych znajdziecie Domowy ser biały400 ml kefiru500 ml mleka 2% z butelki300 ml jogurtu[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Limonki w syropie cukrowym 10 lat, 1 miesiąc temu
Miałam na zbyciu kilka limonek i tak sobie pomyślałam o nich by mieć je pod ręką to trzeba je jakoś zakonserwować. I tak mi wpadł do głowy pomysł karmelizowanych limonek, a potem limonek w syropie. Do tego jeszcze[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Chleb żytni z melasą 10 lat, 1 miesiąc temu
Wraz z dwoma koleżankami uruchomiłyśmy nowy projekt Czytaj dalej
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Ciasteczka z orzechami 10 lat, 1 miesiąc temu
Kto pamięta ciasteczka lawendowe lub cytrynowo-tymiankowe ten na pewno doceni smak orzechowych. Są przepyszne, kruche i do tego maja kawałki orzechów. Nie zastanawiajcie się długo i zróbcie od razu podwójną porcję,[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Masełko z anchois 10 lat, 1 miesiąc temu
Uwielbiam smakowe masełka! I tylko takie, które robię sama, bo kupne są nie zjadliwe. Do tego są tak proste w wykonaniu i można je robić w wielu odmianach. Osobiście najbardziej lubię masełko z anchois’a, koperkowe[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Papryka marynowana 10 lat, 2 miesiące temu
Kiedy jest sezon na paprykę, warto zakupić jej więcej i porobić przetworów. U mnie w tym roku papryka marynowana i jeśli zauważyliście wcześniej pasta z papryki (idealna do zup i sosów). Taką marynowana[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Prażone ziarna soi 10 lat, 2 miesiące temu
Jako, że staram się przejść na dietę szukam potraw bogatych w białko. Taka przekąska na pewno są ziarna soi, które w 100 g posiadają około 37 g białka. Do tego są bardzo smaczne, a to za sprawą przypraw jakie[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Zupa czosnkowa z grzankami 10 lat, 2 miesiące temu
Uwielbiam czosnek, a Wy? Jeśli tak, to spróbujcie tej zupy z lekką nutką curry i szynkowym chipsem. Jest rozgrzewająca i bardzo pyszna. Zamiast grzanek można zrobić lane kluski. Niektórzy robią taką zupę na bazie[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Chleb na liściu jarmużu 10 lat, 2 miesiące temu
Ostatnio bardzo lubię eksperymentować z domowymi wypiekami chlebowymi. Tym razem upiekłam chlebek graham na mące pszennej oraz liściu jarmużu. Wyszło bardzo smacznie, więc zachęcam was do osobistych eksperymentów i[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Chipsy z jarmużu 10 lat, 2 miesiące temu
Długo się opierałam temu warzywu, ale jest po prostu genialne! Jeśli jeszcze nie próbowaliście, pędźcie czym prędzej i kupcie. Jarmuż w formie chipsów to idealna przekąska. Zaskakujące jest to, że gotowe są po 3[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Puree z dyni 10 lat, 2 miesiące temu
Tym razem, chciałam się podzielić z wami przepisem na zwyczajne puree z dyni. Można je dodawać do wszystkiego, począwszy od ciast, a skończywszy na dyniowej czekoladzie (ponoć jest przepyszna!). Takiego puree[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Puree z pieczonej dyni 10 lat, 2 miesiące temu
Dynia to jedno z moich ulubionych warzyw, można ja przyrządzić na wiele sposobów. Tylko od Nas zależy czy będzie ona składnikiem dania na słodko lub słono. Dziś chciałabym si e podzielić z Wami przepisem na puree z[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Creative Blog Tour 10 lat, 2 miesiące temu
Zostałam nominowana do zabawy Creative Blog Tour przez Gosię, znana w internetowym świecie pod pseudonimem Margo La.Robi ona przepiękne exploding boxy, a pokazuje je na swoim bloguZabawa polega na odkrywaniu nowych[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Ciasto makowo-kokosowe 10 lat, 2 miesiące temu
Ostatnio jak nie ja piekę różne biszkopty i robię ciasta. Co więcej wychodzą pyszne, skromnie pisząc ;)Dziś ciacho makowo-kokosowe, przepyszny biszkopt przełożony masa z bitej śmietany i warstwą jogurtowo-kokosową.[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Kokosanki 10 lat, 3 miesiące temu
Ostatnio coraz częściej kupuję świeże kokosy i robię z nich wiórki. Oczywiście nie obyło się bez silnej, męskiej ręki! Takie świeżo zrobione wiórki można od razu wykorzystać.Kokosy są tanie, więc warto się z nimi[…]