Świat na widelcu
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Kanapka fit na śniadanie 7 lat, 10 miesięcy temu
Pyszna kanapka na śniadanie? To takie proste! Wszystkiego co potrzebujesz to ulubione składniki. Ja sobie upatrzyłam i pokochałam takie kanapki na dworcu w Warszawie. Pół bagietki pszennej, żytniej czy z ziarnami z[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Sałatka taco z kurczakiem 7 lat, 10 miesięcy temu
Na pewno Wam się zdarza pokruszone taco w opakowaniu albo zostaje na kolejny raz, a nie ma już nadzienia. Można wtedy je wykorzystać do zrobienia szybkiej sałatki z kurczakiem i sosem guacamole. Spróbujcie, na[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Zapiekana kasza jęczmienna z marynowanym kurczakiem 7 lat, 10 miesięcy temu
Dania jednogarnkowe to jedne z moich ulubionych, kiedy nie mam czasu na przygotowanie tradycyjnego posiłku. Jeżeli lubicie kaszę to to danie pokochanie od pierwszego zjedzenia. Po raz pierwszy jadłam takie[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Jabłko w ciescie 7 lat, 10 miesięcy temu
Ulubiona drożdżówką mojego męża jest właśnie jabłko w cieście. Wypuszczone na rynek przez cukiernię Chmielewskiego w Krakowie, skądinąd bardzo smaczne. Jednak postanowiłam zrobić je po swojemu z odrobiną cynamonu.[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Szare kluski 7 lat, 10 miesięcy temu
Kwintesencją mojego dzieciństwa były m.in. szare kluski. Najsmaczniejsze ze skwarkami i cebulką, podawane od razu z wody. Jest to tania opcja obiadu, gdy kończy Nam się budżet. W niektórych regionach Polski podaję[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Jajka zapiekane z jarmużem i śmietaną 7 lat, 10 miesięcy temu
Musze wspomnieć od razu nie jest to danie fit ze względu na śmietanę, ale jest sycące. Idealne na zimowe śniadanie, dodatek oliwy truflowej dodaje daniu odrobinę luksusu. Możecie też jako dodatek zrobić surówkę z[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Tradycyjne gołabki duszone w sosie pomidorowym 7 lat, 10 miesięcy temu
Macie tak czasami, że kiedy idziecie ulica nagle czujecie intensywny zapach ulubionego dania? Warzywa czy owocu? I rozglądacie się wokół, a nie ma żadnej możliwości by zapach skądś pochodził? Jak tak poczułam[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Recenzja książki Nowoczesna kuchnia i przepis 7 lat, 10 miesięcy temu
Oprócz gadżetów kulinarnych, pięknych skorup i innych akcesoriów zbieram tez książki kulinarne. Uwielbiam Jamie’go Oliviera, Nigelle Lawson miłością bezgraniczną. Mam różne książki i polskie i zagraniczne. Kiedy[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Naleśniki dyniowe z twarożkiem na słodko 7 lat, 10 miesięcy temu
Kolejna wariacja kulinarna z dynią na słodko to naleśniki. Są lekkie, zachwycają kolorem i delikatnym smakiem. Spróbujcie je zrobić z twarożkiem na słodko z czerwonymi pomarańczami i rodzynkami, posypane kropelkami[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Oponki dyniowe 7 lat, 10 miesięcy temu
Obiecałam sobie, że w tym roku zmieszczę na blogu jeden post dziennie. Jednak dopadło mnie choróbsko i jestem do tyłu 6 postów. Czas to nadrobić!Dzisiaj chce Was przekonać do dyni. Późnym latem robię zapasy dyń, a[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Calzone z mięsem 7 lat, 10 miesięcy temu
Pizza jak wiadomo pochodzi z Włoch i jak każda jej odmiana podbiła cały świat. W dzisiejszym poście chciałam Was przekonać do innej formy tego znanego fast food’a, a mowa tu o calzone. Pizzy zawiniętej w tzw.[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Pierniczki 7 lat, 11 miesięcy temu
Odkąd pamiętam zawsze pomagałam Babci w kuchni, na początku tylko się przyglądałam, ale z czasem odważyłam się i spróbowałam swoich sił. Pokażcie swoim dzieciom i przekażcie im to co dawały nam Babcie i Mamy,[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Wieprzowina z cytrusami w tagine 7 lat, 11 miesięcy temu
Kolejny przepis na danie w garnku tagine. Bardzo mi się spodobał sposób przygotowywania i podania takich dań. Nie ukrywam, że jest to wygodne ale i bardzo efektowne. Dodatkowo możemy pozwolić naszym gościom na[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Śledzie z owocami i miodem 7 lat, 11 miesięcy temu
Dziś dosyć nietypowo jak na śledzia, ale warto spróbować. Śledź jest smaczny, można go zrobić tydzień wcześniej bez obawy, że się zepsuje. Jest to ciekawa opcja dla tych co lubią eksperymentować i poznawać nowe[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Wołowina dojrzewająca 7 lat, 11 miesięcy temu
Kiedy przychodzi świąteczny czas co roku przygotowuję dojrzewające wędliny. Był już schab, szynka, karczek oraz boczek. W tym roku pokusiłam się o wołowinę w kolendrze i papryce. Przygotowanie jest proste i podobne[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Kurczak ras el hanout z marynowanymi pomarańczami 7 lat, 11 miesięcy temu
W dzisiejszym poście chciałam Wam zaproponować danie z kuchni arabskiej. Jest ona bogata w przyprawy, dzięki czemu przeżyjecie niezwykłą smakową przygodę z nutką ostrości. Bardzo często przygotowuję do dań[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Ciasteczka amaretti 7 lat, 11 miesięcy temu
Migdałowe, słodziutkie malutkie ciasteczka. Można je wykorzystywać do deserów, ale także pałaszować do kawy czy herbaty. Są tak proste do przygotowania, bo wystarcza tylko cztery składniki i nie trzeba posługiwać[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Faszerowany pieczony ziemniak, czyli krakowski kumpir 7 lat, 11 miesięcy temu
Znacie krakowskie kumpiry? To pieczone ziemniaki z różnym nadzieniem, wedle gustu kupującego. Można samemu skomponować nadzienie lub posłużyć się już ułożoną kompozycją. Koszt takiego ziemniaka waha się od 9 -15[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Potrawka pieczona z kurczakiem i biała kiełbasą 7 lat, 12 miesięcy temu
Podobną potrawkę zrobiła kiedyś Nigellą Lawson,z tym że używała Ona angielskich małych kiełbasek u Nas niedostępnych. Zapewne można użyć frankfurterek, które wcześniej należałoby odpowiednio doprawić. Ja jednak[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Wołowina z makaronem ryżowym i zielonymi warzywami 7 lat, 12 miesięcy temu
Bardzo lubię kuchnię azjatycką, jest prosta i pełna smaków. A do tego możemy regulować sobie poziom ostrości, nie ukrywam że w tej kuchni lubię ostre smaki. Nie wymaga ona wielkich umiejętności, tylko trzeba[…]
- Załaduj więcej