Gotowanie jest łatwe
-
Gotowanie jest łatwe dodał(a) nowy wpis, Sałatka z tuńczykiem na białkach 8 lat, 7 miesięcy temu
300 ml białek puszka tuńczykakawałek białej rzodkwi lub kilka rzodkiewekpęczek szczypiorku5-6 listków czosnku niedźwiedziego3 papryczki peperoni czereśniowe ze słoika3 łyżki majonezusólpieprzBiałka lekko[…]
-
Gotowanie jest łatwe dodał(a) nowy wpis, Tarta jagodowa 8 lat, 7 miesięcy temu
ciasto1,5 szkl maki pszennej0,5 szkl cukru pudru120 g masła2 żółtkanadzienieniepełna szklanka jagód200 ml śmietany 18%0,5 szkl cukru pudru1 jajko125 g twarogu1 łyżka kopiasta mąki ziemniaczanejCiasto zagniatamy i[…]
-
Gotowanie jest łatwe dodał(a) nowy wpis, Polędwiczka suszona 8 lat, 7 miesięcy temu
1 polędwiczka słodkacukiersólmajeranekczosnek niedźwiedziczosnekpieprz czarnypieprz ziołowy staropolskipapryka słodkaPolędwiczkę oczyszczamy z żyłek i ścięgien jeśli posiada. myjemy i osuszamy.Układamy polędwiczkę[…]
-
Gotowanie jest łatwe dodał(a) nowy wpis, Przepiórki pieczone 8 lat, 7 miesięcy temu
3-4 przepiórkisólpieprzpieprz ziołowy staropolski1 łyżeczka sosu sojowego ciemnegomajeranekszczypta czosnku niedźwiedziego3 łyżki oliwyPrzepiórki myjemy i osuszamy, marynatę przygotowujemy w miseczce. Nacieramy nią[…]
-
Gotowanie jest łatwe dodał(a) nowy wpis, Jajka faszerowane pastą z groszku 8 lat, 7 miesięcy temu
4 ugotowane jajka4 łyżki groszku z puszkisólpieprz1 łyżka majonezu1 łyżka śmietany1 łyżka chrzanuJajka obieramy ze skorupki, przecinamy na pół i wyjmujemy wszystkie żółtka, wkładamy do blendera, dodajemy groszek,[…]
-
Gotowanie jest łatwe dodał(a) nowy wpis, Biała kiełbasa zapiekana w chrzanowej piance 8 lat, 7 miesięcy temu
(na 4 porcje)2 kiełbaski białe200 ml śmietany 18%1 łyżka chrzanu1 jajkosólpieprzpieprz ziołowy staropolskiKiełbaski kroimy na pół i przecinamy częściowo na 4 cz. nie przekrawając do końca.Śmietanę ubijamy w[…]
-
Gotowanie jest łatwe dodał(a) nowy wpis, Pasztet z drobiu 8 lat, 7 miesięcy temu
3 udka ok 1,5 kg2 marchewki1 pietruszkapor ok 15 cmlistek laurowyziele angielskiesólpieprzoreganopieprz ziołowy staropolskiszczypta bluszczyka kurdybankamajeranekpapryka słodkaniepełna szklanka kaszy manny1 jajko<br[…]
-
Gotowanie jest łatwe dodał(a) nowy wpis, Mazurek z liczi i polewą czekoladową 8 lat, 7 miesięcy temu
ciasto kruche1,5 szkl mąki0,5 szkl cukru125 g masła2 żółtkaszczypta solinadzienie0,5 szkl cukru3 łyżki wody3 łyżki kakao60 g masła100g liczi moczonych w alkoholuZ podanych składników zagniatamy ciasto, połowę[…]
-
Gotowanie jest łatwe dodał(a) nowy wpis, Sernik tradycyjny 8 lat, 7 miesięcy temu
Tradycyjny ponieważ przygotowany bez użycia maszyn, mikserów, robotów itp.Tylko makutra, wałek i rózga do białek. ciasto2 szkl mąki tortowej0,5 szkl cukruszczypta proszku do pieczenia200 g masła2 żółtkamasa serowa1[…]
-
Gotowanie jest łatwe dodał(a) nowy wpis, Mazurek z suszonymi wiśniami w polewie czekoladowej 8 lat, 8 miesięcy temu
ciasto kruche1,5 szkl mąki0,5 szkl cukru125 g masła2 żółtkaszczypta solinadzienie0,5 szkl cukru3 łyżki wody3 łyżki kakao60 g masła80 g suszonych wiśniZ podanych składników zagniatamy ciasto, połowę wykładamy na Czytaj dalej
-
Gotowanie jest łatwe dodał(a) nowy wpis, Pasta z grillowanego bakłażana 8 lat, 8 miesięcy temu
1 bakłażan3 ząbki czosnku4-5 kawałków pomidora suszonego w oliwie3-4 łyżki oliwy5 oliweksólpieprzkilka liści czosnku niedźwiedziego ok 51 łyżeczka soku z cytrynyBakłażan pieczemy na grillu w całości tak długo aż[…]
-
Gotowanie jest łatwe dodał(a) nowy wpis, Tureckie pide z nadzieniem z kurczaka 8 lat, 8 miesięcy temu
350 g mąki pszennej (może być mieszana z razową pszenną)250 ml letniej wody20 g drożdży1 łyżeczka cukrupół łyżeczki soli2 łyżki olejunadzienie450 g mięsa z kurczaka (z udek)1 marchewka1 cebula2 ząbki czosnkusól
-
Gotowanie jest łatwe dodał(a) nowy wpis, Wielkanoc z białą kiełbasą "Hańderek" 8 lat, 9 miesięcy temu
Biała kiełbasa „Hańderek” To nie tylko tradycyjny żurek. Można ją piec, zapiekać i tworzyć niezwykłe przekąski Wielkanocne. Ja dziś zrobiłam kiełbaski zapiekane w cieście francuskim z sosem pomidorowymi i żółtym[…]
-
Gotowanie jest łatwe dodał(a) nowy wpis, Tarta tatin 8 lat, 9 miesięcy temu
6 jabłek1 szkl cukrucukier waniliowy2 łyżki soku z cytryny50 g masłaciasto francuskieJabłka obieramy i dzielimy na cząstki , cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny wkładamy na patelnię i smażymy Czytaj dalej
-
Gotowanie jest łatwe dodał(a) nowy wpis, Tarta serowa z brokułem 8 lat, 9 miesięcy temu
ciasto2 szkl mąki pszennej lub mieszanej z razową 2:1200 g masłapół łyżeczki soli2 jajkanadzienie1 brokuł250 g twarogu100 g sera żółtegopół szkl mleka2 jajkasólpieprz3-4 kawałki suszonego pomidora1 Czytaj dalej
-
Gotowanie jest łatwe dodał(a) nowy wpis, Perliczka pieczona w rękawie 8 lat, 9 miesięcy temu
1 perliczkasólpieprz ziołowy staropolskihyzopczosnek niedźwiedzi1/4 pomarańczyrękaw do pieczeniaziemniakimarchewka z groszkiem lub inna sałatkaPerliczkę myjemy, osuszamy, nacieramy oliwą, solą, pieprzem ziołowym,[…]
-
Gotowanie jest łatwe dodał(a) nowy wpis, Creme brulee 8 lat, 9 miesięcy temu
1 szkl mleka1 szkl śmietanki 30-36 %5 żółtek85 g cukru2 laski waniliicukier i palnikŚmietankę, mleko i oskrobaną wanilię gotujemy i odstawiamy na ok 35 min.W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem i nagrzewamy[…]
-
Gotowanie jest łatwe dodał(a) nowy wpis, Jabłkowe różyczki w cieście francuskim 8 lat, 9 miesięcy temu
Wszyscy juz chyba upiekli różyczki jabłkowe , pora i na mnie :)czerwone jabłkaciasto francuskiedżem (pomarańczowy, morelowy lub inny)przyprawa do deserówcukier puderJabłka kroimy na cieniutkie plasterki, ciasto[…]
-
Gotowanie jest łatwe dodał(a) nowy wpis, Żeberka z grzybami i ziemniakami jako danie jednogarnkowe. 8 lat, 9 miesięcy temu
żeberka (ilość porcji zależy od ilości osób)sólpieprzoreganomajeranekszczypta hyzopuszczypta chili w płatkachestragongarść suszonych grzybów2 marchewki2 cebuletłuszcz do smażeniaziemniaki małe (ilość zależna od[…]
-
Gotowanie jest łatwe dodał(a) nowy wpis, Karkówka pieczona w rękawie 8 lat, 9 miesięcy temu
Karczek ok 1 kgprzyprawy majeranekkolendrasólpieprz oliwabluszczyk kurdybanekoreganoestragonZ oliwy i ziół przygotowujemy marynatę, nacieramy umyty wcześniej karczek i wkładamy do rękawa. Układamy w naczyniu[…]
- Załaduj więcej