Lena

  • I pożegnaliśmy listopad, zaczął się grudzień. Magiczny i cudowny miesiąc. Ten czas, kiedy każdego poranka, czekoladka z kalendarza odlicza czas do Świąt. Tych najpiękniejszych w całym roku. I ja na nie czekam, uwi[…]

  • Czy można zjeść muffinki na drugie śniadanie? Można! I to dzięki temu przepisowi. Babeczki robi się błyskawicznie, wieczorem możecie je przygotować, a rano wziąć na drugie śniadanie. Z jogurtem i świeżym owoc[…]

  • No i jak mówiłam, ten weekend naznaczony był kolejnym przeziębieniem. Dlatego też przygotowałam solidne i rozgrzewające danie. Pełne przypraw, które poradzą sobie z katarem i zatkanymi zatokami. No bo znów jest[…]

  • A mi dziś śniadaniowo! Będzie mocno rozgrzewająco, i to od samego rana. Zapraszam na pyszną i pełną smaku jaglankę. Kto z Was nie lubi kaszy jaglanej, albo nieco boi się jej smaku, obowiązkowo musi spróbować[…]

  • Kiedy za oknem zimno i śnieżnie, idealnie sprawdzają się mocno rozgrzewające dania. Co prawda w wielu rejonach, już mamy po śniegu i mocnym zimnie. Ale co z tego, nadeszła ta mocno chłodna część roku. Niesamowici[…]

  • W piątkowy wieczór mieliśmy gości, naszych cudownych sąsiadów. Lubimy sobie organizować wspólne wieczory. Gramy w planszówki, oglądamy jakiś dobry film, albo po prostu dużo rozmawiamy. A musicie wiedzieć, ż[…]

  • Lena dodał(a) nowy wpis, Lekki strogonow 2 lata temu

    Moja mama mianem Strogonowa określała każdą duszoną wołowinę, czyli po prostu bitki. Długo myślałam, że to właśnie jest ten słynny Strogonow. Jakie było moje zdziwienie, kiedy okazało się, że Strogonow to zupe[…]

  • Lena dodał(a) nowy wpis, Kultowy Styropian 2 lata temu

    Styropian, ciasto, które zna większość z nas. Styropian, czyli sernik, bez twarogu. Nigdy go jeszcze nie robiłam, chociaż często jadłam. Mój mąż zaś w ogóle nie znał tego ciasta, jest w tej mniejszości.[…]

  • No dobrze, każdy z nas ma na sumieniu jakieś drobne grzeszki. Owszem, zdrowie zdrowiem, odpowiednie żywienie, eko jedzenie, ale czasem człowiek po prostu musi posilić swój organizm porcją tłuszczu i smaku. Jak wia[…]

  • Są takie dni, kiedy chce się słodkiego. I to nie takiego gotowca ze sklepu, czy z awaryjnej półeczki na dni, kiedy czekolada nie pyta, a rozumie. Musi być domowo. Bo kojąco działa już proces produkcji ciasta.[…]

  • Czym dobrze zacząć poniedziałek i nowy tydzień? Ja proponuję risotto borówkowe. Wszyscy dobrze znamy risotto, ale nie każdy je zna na słodko. A to świetna opcja na pyszne śniadanie. Takie jesienne, czyli na ciepło[…]

  • Ten tydzień był bardzo dziwny. Kiedy myślałam, że w końcu moja angina mija, okazało się, że dopadło mnie zapalenie oskrzeli. Dostałam więc kolejny antybiotyk i zwolnienie. Listopad potrafi obfitować w długie weeke[…]

  • Dziś przychodzę z przepisem na wyjątkowe ciasto. Wyjątkowe, bo chociaż marchewkowe, to powstało z kaszy jaglanej. Bez grama mąki! Zrobiłam to ciasto dla mojej teściowej, która choruje na celiakię i nie może jeść[…]

  • Dziś proponuję Wam owsiankę, która stawia na nogi i idealnie podkręca energię. To owsianka pełna dobra! Wszystko w niej jest pyszne i takie zdrowe. Moim zdaniem, a testowałam to na sobie, błyskawicznie dodaje s[…]

  • Lena dodał(a) nowy wpis, Chińczyk z brukselką 2 lata temu

    Wczorajszy dzień miał być inny. Dzisiejszy zresztą też. No cóż, człowiek planuje, a Bozia te plany weryfikuje. W czwartek obudził mnie paskudny ból gardła i brzucha. Po chwili doszła gorączka i wiedziałam c[…]

  • Lena dodał(a) nowy wpis, Chilli con carne 2 lata temu

    Na jesienny obiad najlepiej sprawdzi się coś co mocno nas rozgrzeje. Czyli w ruch idą wszystkie możliwe przyprawy. Takie mocno aromatyczne dania, solidnie doprawione, nieco bardziej pikantne, po prostu gen[…]

  • Czym dobrze zacząć tydzień? Ciastem czekoladowym, czy to brzmi prawie idealnie? A jak do czekolady dodamy pomarańczę? Ostatnio mój organizm, aż krzyczał- chcę pomarańczy, jeszcze więcej pomarańczy! Być może to wyni[…]

  • No dobrze, kiedy przychodzi ten czas, że należy trochę przysiąść do nauki i do swojej pracy, to ja wymyślam produkcję pierogów! Tak to już jest. Najpierw zrobiłam porządki w kuchennych szufladach, i co z tego, że[…]

  • Jesień w pełni, a więc sezon na dyniowe pyszności, czas-start! Albo raczej, czas na kontynuację. Pokazywałam Wam mój przepis na syrop do Pumpkin latte i wspominałam tam, że pasuje on nie tylko do kawy, ale i do[…]

  • I jak minął Wam weekend? Ja spędziłam czas na wykładach, i kolejny raz wyjątkowo się cieszę, że moja uczelnia ciągle pracuje w trybie online. Dojazdy, w sobotę na 8 rano, nie są moją specjalnością. Szczególnie po[…]

  • Załaduj więcej