Lena

  • Lena dodał(a) nowy wpis, Krokieciki porosołowe 3 lata temu

    Uwielbiam domowy rosołek. Zawsze kupuję wtedy wiejską kurę i robię prawdziwie domowy, tradycyjny rosół. A potem powstaje pytanie – co zrobić z mięsem? Zawsze zostaje go dużo, wyrzucić nie wyrzucę, przecież to[…]

  • Lena dodał(a) nowy wpis, Jabłkowy pleśniak 3 lata temu

    To było takie niespodziewane ciasto. Naprawdę! Nie planowałam niczego piec, ale mąż mnie namówił. Poprosił o szybkie ciasto do popołudniowej kawy, obiecał, że we wszystkim pomoże i posprząta. Dopadł go chyba jaki[…]

  • Faszerowane jajka to super pomysł na kolację, śniadanie, ale przystawkę imprezową, To też genialny pomysł na utylizację jajek. Z ostatniej podróży do rodziny Męża, wróciliśmy z 60 jajkami. Z jak już znudziły mi si[…]

  • Od kilku tygodniu słyszałam co rusz o tym, że ktoś jest chory, w moim otoczeniu. Jak nie dzieci to dorośli, a najczęściej całe rodziny. W mojej pracy też powiało epidemią. Jeden pracownik, potem następny i[…]

  • Lena dodał(a) nowy wpis, Bieszczadzkie smaki 3 lata temu

    Co dobrego można zjeść w Bieszczadach? Ano wiele! Najpierw mieliśmy wałówkę od babci z Zamościa. Potem mieliśmy ognisko, ale dwa razy korzystaliśmy z opcji obiadów na mieście. Dwa zupełnie różne miejsca i dwa[…]

  • Kiedy nie mam pomysłu na obiad, to zazwyczaj do głowy przychodzi mi makaron! Bo czego, jak czego, ale makaronu w mojej kuchni nigdy nie brakuje. Mam zawsze kilka rodzajów, i w zależności od reszty składników serwuj[…]

  • Lena dodał(a) nowy wpis, Korzenne Blondie 3 lata temu

    Uwielbiam jesienne aromaty! Ten zapach cynamonu i imbiru. A do tego biała czekolada. Takie zapachy z piekarnika, w jesienny wieczór mają magiczną moc. Koją, otulają, relaksują i sprawiają, że czuję się tak przytu[…]

  • Lena dodał(a) nowy wpis, Nowa kuchnia 3 lata temu

    Metamorfoza kuchni za mną. Mogę zachwycać się nią i gotować ile zechcę. Ale od początku!Mój kuchenny gust mocno ewoluował. Kiedyś szalałam za ciemnymi meblami, czerń i granat. Potem zdałam sobie sprawę, że do[…]

  • Są takie dania, do których wraca się z sentymentem. Kiedyś niedoceniane, dziś zjadane są z czystą radością. Tak mam z jajkami w sosie chrzanowym, na obiad. Wydawały mi się takie nudne i nijakie. Zdecydowan[…]

  • Dziś świętujemy! Mam zlew, i działającą zmywarkę. To wielki, ale to wielki powód do radości. Tak wielki, że zapraszam Was do mojej kuchni na pyszne ciasto. Takiego jeszcze nie jedliście. Szarlotkę z pewnością,[…]

  • Czas na obiad, dziś kuchnia serwuje marynowaną wieprzowinę. U mnie były to kotleciki z szynki, które podałam z kuskusem i surówką z kapusty pekińskiej. Ale pyszne są też z ziemniaczkami i surówką z pora i march[…]

  • Znów będzie porannie. Tym razem zapraszam na pyszny ryż z gruszkami, rodzynkami, orzechami i nektarynką. Lekko, owocowo i bardzo świeżo. A jak zdrowo! Ryż, masa owoców, orzechy. Takie śniadanie po prostu mnie roz[…]

  • Ciasto bardzo cytrynowe? Uwielbiam! Nie wiem czemu, ale lubię takie proste wypieki. Takie, które robią się praktycznie same i znikają błyskawicznie. Takie ciasto łatwo złapać w rękę i zjeść bez talerzyka, o[…]

  • W sobotni poranek ( prawie zawsze4) nadrabiam zaległe odcinki Kuchennych Rewolucji. Tym razem obejrzałam odcinek z tradycyjną kuchnią przedwojenną. Dużo było dziczyzny, ale pojawił się tam taki burger, który ta[…]

  • Kasza manna to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa. Smak kaszy z sokiem malinowym, którą jadłam pod kocem, w porze Wieczorynki. Taka kaszka kojarzy mi się z beztroską, radością i masą przyjemności. Dziś, gdy[…]

  • Dziś będzie smakowita podróż. A bo czemu nie? Co prawda niedawno wróciłam z urlopu, małego,bo małego, ale urlopu. A dusza znów by gdzieś wybyła. Ale trzeba czekać do wiosny! Ten czas oczekiwania osłodzę sob[…]

  • Coś co robi się szybko, jest smaczne, pożywne i nieskomplikowane? Warzywny sos do makaronu. Taki, który pysznie smakuje, a robi się go naprawdę szybko. Czyli wtedy kiedy mam pierwszy studencki weekend. Przed[…]

  • Poranek czas start! Ciężko mi wrócić do codzienności. A już szczególnie do porannego wstawania i szybkich śniadań. Podczas wyjazdu rozkoszowałam się jajecznicą z wiejskich jajek, owsianką z borówkami i świeżymi sa[…]

  • I wróciłam z Bieszczad! Byłam pierwszy, ale z pewnością nie ostatni raz. To były magiczne cztery dni, w sumie pięć, ale nie liczę czasu podróży. Jako dziewczyna znad morza, zachwycam się górskimi widokami. Po[…]

  • Zdecydowanie o tej porze roku tęsknię do słodkich śniadań na ciepło. Kasze, omlety, placuszki. Wszystko co przyjemnie rozgrzewa, zjadam z dużą przyjemnością. Ciągle szukam nowych smaków i pomysłów. Tym razem zro[…]

  • Załaduj więcej