La grande e la piccola cuoca
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Penne z dynią, grzybami i boczkiem (Penne con zucca, funghi e pancetta) 5 lat, 1 miesiąc temu
My już w klimacie jutrzejszego Międzynarodowego Dnia Makaronu i na obiad przygotowałyśmy makaron z kremowym sosem dyniowym, boczkiem i grzybami. Prosty i szybki w przygotowaniu pomysł na niezwykle smaczny obiad w[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Mus jabłkowy (Composta di mele) 5 lat, 1 miesiąc temu
Nie wyobrażam sobie jesieni bez domowego musu jabłkowego, który nagminnie przygotowuję i przechowuję w spiżarce. Uwielbiam go nie tylko za wspaniały smak i aromat, ale również wszechstronność w przygotowywaniu[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, 10 pomysłów na pieczone ziemniaki 5 lat, 1 miesiąc temu
Jeżeli przepadacie za pieczonymi ziemniakami, szukacie nowych przepisów, nowych inspiracji, zapraszam Was na dzisiejszy wpis. Znajdziecie w nim przepis m.in. na pieczone ziemniaki z suszonymi pomidorami, pieczone w[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Kremowa zupa z dyni, kukurydzy i czerwonej soczewicy (Crema di zucca, mais e lenticchie rosse) 5 lat, 1 miesiąc temu
SKŁADNIKI600 g miąższu dyni300 g czerwonej soczewicy100 g kukurydzy z puszki1 l bulionu warzywnego1 cebula1 łyżeczka curry1/2 łyżeczki imbiru w proszkusól, pieprz oliwa z oliwek****INGREDIENTI600 g di polpa di[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Czekoladowe muffiny z dynią (Muffin di zucca e cioccolato) 5 lat, 1 miesiąc temu
Dynia, królowa jesiennych straganów, na dobre rozgościła się w mojej kuchni 😉 W tym roku przygotowałam już SKŁADNIKI (ok. 12 sztuk)200 g miąższu dyni250 g mąki pszennej 150 g cukru trzcinowego40 g kakao16 g[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Burger z kurczakiem z salsą z kaparami (Hamburger di pollo con salsa tonnata) 5 lat, 1 miesiąc temu
Dziś chciałam zaproponować Wam przepis na domowy fast-food – hamburger z kurczakiem. Punktem nad „i” przepisu jest dodatek karczochów oraz aromatyczna salsa na bazie majonezu, filecików anchois i kaparów, która[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Pieczone ziemniaki w parmezanowej panierce (Patate sabbiose al forno) 5 lat, 1 miesiąc temu
Jeżeli szukacie prostego sposobu na urozmaicenie codziennych posiłków, jesteście wielbicielami ziemniaków, bez których nie wyobrażacie sobie obiadu, jednocześnie jesteście znudzeni tradycyjnymi przepisami,[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, 20 wypieków z jabłkami (20 dolci con mele) 5 lat, 1 miesiąc temu
Trudno wyobrazić sobie jesień bez wypieków z jabłkami, szarlotek z kruszonką, maślanych ciasteczek, aromatycznych babeczek, puszystych drożdżówek, placuszków, wilgotnych ciast czy strudli z ciasta francuskiego.[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Curry z kalafiorem i ciecierzycą (Curry di ceci e cavolfiore) 5 lat, 1 miesiąc temu
Zapraszam Was na aromatyczne curry z ciecierzycą, kalafiorem i fasolką szparagową. Sycące, jednogarnkowe danie, które znakomicie poprawi humor i rozgrzeje w chłodny, jesienny dzień.
Jako dodatek polecam ryż a[…] -
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Ciasteczka kokosowe z płatkami owsianymi (Biscotti di cocco e fiocchi d'avena) 5 lat, 1 miesiąc temu
Ciasteczka z wiórkami kokosowymi i płatkami owsianymi na osłodę jesiennego poranka 😉 maślane, kruche, wprost rozpływające się w ustach. Najlepiej smakują ze szklanką mleka, filiżanką herbaty lub kawy. Zawsze można[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Zapiekanka ziemniaczano-grzybowa z porami (Gratin di patate, funghi e porri) 5 lat, 2 miesiące temu
Jesienią na naszym stole często goszczą dania jednogarnkowe i zapiekanki makaronowe lub ziemniaczane, rozgrzewające, pożywne i bardzo sycące. Na blogu pojawił się już przepis na SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków400 g[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Makaron z kalafiorem w sosie pomidorowym (Pasta con ragù di cavolfiore) 5 lat, 2 miesiące temu
W tygodniu, gdy nie mam zbyt wiele czasu na gotowanie, bardzo cenię sobie dania, które można szybko i bezproblemowo przygotować. Taki jest właśnie dzisiejszy przepis na makaron z kalafiorem w aromatycznym sosie[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Kurczak pieczony w piwie (Pollo alla birra al forno) 5 lat, 2 miesiące temu
SKŁADNIKI 1 kurczak (ok. 1,3 kg)250 ml piwa250 ml bulionu warzywnego1 łyżeczka mączki ziemniaczanej2 łyżki cukru trzcinowego2 gałązki rozmarynusok z 1 cytryny sól, pieprz ****INGREDIENTI1 pollo (ca. 1,3 kg)250 ml[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Jogurtowe gofry (Gaufre allo yogurt) 5 lat, 2 miesiące temu
Gofry z jogurtem, lekkie, z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie. Idealne na pożywne i słodkie śniadanie, w sam raz na niedzielny poranek. Polecam Wam serdecznie i życzę miłej niedzieli!****Le gaufre sono delle[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Baci di dama – włoskie ciasteczka z migdałami i czekoladą 5 lat, 2 miesiące temu
Pachnące ciasteczka migdałowe z kruchego, maślanego ciasta, wypełnione gorzką czekoladą, są włoskim klasykiem cukierniczym.Powstały w 1800 roku w piemonckim miasteczku Tortona i od razu stały się sławne w całych[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Roladki cielęce w sosie szafranowym (Involtini di vitello allo zafferano) 5 lat, 2 miesiące temu
SKŁADNIKIRoladki500 g cielęciny na sznycle100 g żółtego sera 10 plasterków szynki parmeńskiej10 listków szałwii sól, pieprz oliwa z oliwekwykałaczki Sos szafranowy200 ml bulionu warzywnego100 ml białego wina1[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Strudel z owocami leśnymi (Strudel ai frutti di bosco) 5 lat, 2 miesiące temu
Ciasto na pożegnanie lata, tak o nim pomyślałam, gdy wyjmowałam je z piekarnika. Ostatnie maliny i borówki, pierwsze sezonowe jabłka, do tego maślane, chrupiące ciasto francuskie i mamy gotowy przepyszny strudel.[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Kotleciki z dorsza z oliwkami (Polpette di merluzzo e olive) 5 lat, 2 miesiące temu
SKŁADNIKI (na ok. 12 sztuk)500 g filetu z dorsza300 g ziemniaków (ok. 2 sztuki)50 g oliwek (dowolnie wybranych)2-3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki1 ząbek czosnku1 jajkosól, pieprz oliwa z oliwekbułka[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Cantucci – włoskie ciasteczka z migdałami (przepis z filmem krok po kroku) 5 lat, 2 miesiące temu
Po ostatnich przepisach i filmach na rzymskie dania z makaronem w roli głównej, przenosimy się do Toskanii na coś słodkiego. Zapraszam Was na na cantucci (zw. również cantuccini), najbardziej znane tradycyjne[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Zapiekanka makaronowa z bakłażanem (Pasta al forno con melanzane) 5 lat, 2 miesiące temu
Sezon na bakłażany powoli się kończy, trzeba go jeszcze wykorzystać i z ostatnich sezonowych warzyw przygotować np. przepyszną zapiekankę makaronową z bakłażanami i sosem pomidorowym z dodatkiem aromatycznych ziół.[…]
- Załaduj więcej