La grande e la piccola cuoca
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Kokosowe kuleczki z ricotty (Palline di cocco e ricotta) 5 lat, 2 miesiące temu
Czasami wystarczą tylko 3 składniki, aby wyczarować coś niezwykle smacznego. Takie są kokosowe kuleczki, które przygotowałam tylko z ricotty, wiórek kokosowych i cukru pudru, bez dodatku jajek czy masła. Prosto,[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Okoń morski pieczony z pomidorami (Branzino al forno con pomodori) 5 lat, 3 miesiące temu
Witajcie po wakacyjnej przerwie! Wracam do Was z przepisem na pieczonego okonia morskiego z pomidorami, czerwoną cebulą i cytryną z dodatkiem natki pietruszki, czosnku i białego wina dla podkręcenia smaku. Rybę[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Spaghetti alla carbonara z filmem krok po kroku 5 lat, 3 miesiące temu
Spaghetti alla carbonara, czyli makaron z sosem jajecznym i boczkiem, jest bez wątpienia najbardziej popularnym daniem kuchni rzymskiej, które przygotowywane jest na niezliczone sposoby. Dziś chciałam Wam[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Kakaowa tarta z kremem pasticcera z owocami (Crostata con crema pasticcera e frutta) 5 lat, 3 miesiące temu
Zapraszam Was na letnią wersję tarty cieszącą się u nas dużą popularnością. Tarta na kakaowym kruchym cieście z lekko cytrynynowym kremem pasticcera idealnie komponuje się z brzoskwiniami, malinami, porzeczkami,[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Włoski makaron "Cacio e Pepe" + film krok po kroku 5 lat, 3 miesiące temu
W zeszłym tygodniu podzieliłam się z Wami przepisem na włoski makaron, który należy do tzw. „świętej rzymskiej trójcy”. Oryginalny przepis na Spaghetti all’Amatriciana znajduje się na blogu pod podanym SKŁADNIKI (4[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Drożdżówka z owocami leśnymi i kruszonką (Brioche con crumble e frutti di bosco) 5 lat, 3 miesiące temu
Domowa drożdżówka z owocami leśnymi i kruszonką już na stałe wpisała się na listę naszych ulubionych letnich wypieków. Niezwykle miękka, puszysta i delikatna w smaku, dzięki dodatkowi ricotty w cieście drożdżowym.[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Spaghetti all'Amatriciana i zaproszenie do IGTV 5 lat, 3 miesiące temu
„Wszystkie drogi prowadzą do Rzymu”. Tym znanym od prawie trzech tysięcy lat powiedzeniem kierowałam się, tworząc swój kanał na IGTV z krótkimi filmikami kulinarnymi z typowo włoskimi przepisami znanymi od wielu[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Placki z cukinią i fetą (Frittelle di zucchine e feta) 5 lat, 3 miesiące temu
SKŁADNIKI (ok. 15 sztuk)3 cukinie (ok. 500 g)100 g sera feta50 g mąki 1 szalotka2 jajka2 ząbki czosnku1/2 łyżeczki suszonego oreganooliwa z oliweksól, pieprz****INGREDIENTI (ca. 15 pezzi)3 zucchine (ca. 500 g)100 g[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami (Cheesecake fredda con cioccolato bianco e lamponi) 5 lat, 3 miesiące temu
Dzisiejszy dzień to wyjątkowa data dla wszystkich wielbicieli sernika, gdyż obchodzimy Międzynarodowy Dzień Sernika. Z tej okazji przygotowałam sernik na zimno na ciasteczkowym spodzie z niezwykle kremową i[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Konfitura z żółtych śliwek (Confettura di susine gialle) 5 lat, 4 miesiące temu
Konfitura z żółtych śliwek, smak lata zamknięty w słoiczkach, którym można cieszyć się o każdej porze roku. Ten żółty dżem z lekko gorzkim posmakiem, przygotowywany bez dodatku innych konserwantów, zawiera tylko[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Makaron z bobem i wędzonym łososiem (Pasta con fave e salmone affumicato) 5 lat, 4 miesiące temu
SKŁADNIKI320 g makaronu300 g bobu100 g wędzonego łososia1 cebula3 ząbki czosnku2-3 łyżki oliwy z oliweknatka pietruszkisól, pieprz ****INGREDIENTI320 g di pasta300 g di fave100 g di salmone affumicato1 cipolla3[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Galette z jeżynami (Galette di more) 5 lat, 4 miesiące temu
Do niedzielnej kawy przygotowałam galette, rustykalną tartę o francuskim rodowodzie, której charakterystyczną cechą jest nieregularny kształt i przygotowanie nie wymagające użycia formy do pieczenia. Wystarczy[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Bakłażany faszerowane mięsem (Melanzane ripiene di carne) 5 lat, 4 miesiące temu
SKŁADNIKI4 bakłażany50 g startego parmezanuMięsne ragù400 g mięsa mielonego wołowego 400 g passaty pomidorowej1 marchew1 cebula1 łodyga selera naciowego3 ząbki czosnku1 łyżeczka suszonego oreganokilka listków[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Sałatka ziemniaczana z boczkiem w sosie musztardowym (Insalata di patate con pancetta e salsa di senape) 5 lat, 4 miesiące temu
SKŁADNIKI1 kg ziemniaków200 g boczku3 cebulki dymki1-2 ząbki czosnku1-2 łyżki oliwy extravergine d’oliva3-4 łyżki musztardynatka pietruszkisól, pieprz****INGREDIENTI1 kg di patate200 g di pancetta3 cipollotti 1-2[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Hamburger wołowo-wieprzowy z salsą mango (Hamburger di suino e bovino con salsa al mango) 5 lat, 4 miesiące temu
Wczoraj na blogu pojawił się przepis na wytrawną SKŁADNIKI (4 porcje)4 bułeczki do hamburgerówkilka listków sałaty Hamburger wołowo-wieprzowy350 g mielonego mięsa wieprzowego250 g mielonego mięsa wołowego1-2 łyżki[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Salsa mango 5 lat, 4 miesiące temu
Dziś chciałam zaproponować Wam salsę mango, która jest znakomitym dodatkiem do potraw mięsnych i rybnych. Słodki i świeży smak mango doskonale komponuje się z wyraźnym i zdecydowanym smakiem czerwonej cebuli,[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Ciasteczka z białą czekoladą, migdałami i płatkami owsianymi (Biscotti con mandorle, fiocchi d'avena e cioccolato bianco) 5 lat, 4 miesiące temu
Ciasteczka z kawałkami czekolady, migdałami i płatkami owsianymi na osłodę poniedziałkowego poranka 😉 maślane, kruche, wprost rozpływające się w ustach. Najlepiej smakują ze szklanką mleka, filiżanką herbaty lub[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Lasagne "parmigiana" z bakłażanem (Lasagne con melanzane) 5 lat, 4 miesiące temu
W zeszłym tygodniu na moim SKŁADNIKILasagne2- 3 bakłażany250 g makaronu typu lasagne200 g sera scamorza (lub innego żółtego sera typu gouda, ementaler, cheddar)50 g parmezanu oliwa z oliweksól, pieprz Sos[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Tarta na francuskim cieście z cukinią, papryką i fetą (Torta di sfoglia con zucchine, peperoni e feta) 5 lat, 4 miesiące temu
SKŁADNIKI1 opakowanie ciasta francuskiego1 żółta papryka1 czerwona papryka2 cukinie200 g fety250 ml mleka2 jajka2 szalotki3 ząbki czosnku2 łyżeczki ziół prowansalskichsól, pieprz oliwa z oliwek****INGREDIENTI1[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Wody smakowe – 6 przepisów (Acqua aromatizzata – 6 ricette) 5 lat, 4 miesiące temu
Jeśli szukacie smacznej i gaszącej pragnienie alternatywy dla klasycznej wody, orzeźwiająca woda smakowa aromatyzowana ziołami i owocami jest właściwym dla Was wyborem. Zalety domowej wody smakowej:Gwarantuje[…]
- Załaduj więcej