La grande e la piccola cuoca
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Sałatka z rukolą, jabłkiem, szynką parmeńską i parmezanem (Insalata di rucola con prosciutto crudo, mele verdi e parmigiano) 7 lat temu
SKŁADNIKI 200 g rukoli100 g szynki parmeńskiej 2 zielone jabłka5 łyżek oliwy extravergine d’oliva2 łyżeczki musztardy1 łyżeczka octu balsamicznegoparmezansól, pieprz ****INGREDIENTI200 g di rucola100 g di[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Tagliatelle z kremowym sosem serowym (Tagliatelle alla crema di formaggi) 7 lat temu
Przepraszam Was, że w ostatnich dniach bardzo rzadko zamieszczam przepisy, ale walczę wciąż z nieskończonym remontem domu…Mimo rozkopanej na nowo kuchni, stworzyłam coś prostego, szybkiego, ale jednocześnie[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Ciasto marchewkowe z rodzynkami i orzeszkami piniowymi (Mini plumcake alle carote con pinoli e uvetta) 7 lat temu
SKŁADNIKI250 g mąki pszennej 250 g drobno startej marchewki180 g masła100 g orzeszków piniowych50 g rodzynek80 g cukru pudru8 g proszku do pieczenia4 jajaszczypta soli****INGREDIENTI250 g di farina250 g di carote[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Sałatka z czerwonej kapusty z granatem i pistacjami (Insalata di cavolo rosso con melagrana e pistacchi) 7 lat temu
SKŁADNIKI500 g czerwonej kapusty100 ml soku z czerwonej porzeczki3 łyżki octu winnego2 łyżki cukru trzcinowego50 g granatu30 g pistacjioliwa extraverginesól, pieprz ****INGREDIENTI500 g di cavolo rosso100 ml di[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Z cyklu: Dla dzieci – Dyniowe ciasteczka na Halloween (Biscotti di zucca per Halloween) 7 lat, 1 miesiąc temu
SKŁADNIKI250 g mąki pszennej 125 g masła50 g cukru pudru50 g puree z dyni1 żółtko1/2 łyżeczki cynamonuszczypta imbiru w proszkuszczypta gałki muszkatałowejszczypta soli ****INGREDIENTI250 g di farina125 g di burro<br[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, 10 przepisów na włoskie sosy do makaronu (10 ricette di sugo al pomodoro) 7 lat, 1 miesiąc temu
Z okazji Światowego Dnia Makaronu przygotowałam kilka propozycji na przygotowanie sosu pomidorowego, najbardziej popularnego dodatku do makaronu, który wydobywa z makaronu jego aromat i niepowtarzalny smak. Sos[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Z cyklu: Domowe pieczywo – Drożdżowy bananowy chlebek (Pane alle banane) 7 lat, 1 miesiąc temu
Dziś chciałabym zaproponować Wam przepis na słodki, drożdżowy chlebek bananowy, niezwykle maślany, aromatyczny, wprost rozpływający się w ustach. Z podanego przepisu upiekłam 2 chlebki o wymiarach 25 x 11 cm.[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Tort dyniowo-migdałowy (Torta di zucca e mandorle) 7 lat, 1 miesiąc temu
SKŁADNIKICiasto dyniowo-migdałowe450 g mąki pszennej150 g mąki migdałowej 350 g miąższu z dyni150 g masła 150 g cukru70 g ciasteczek amaretti100 ml mleka16 g proszku do pieczenia6 jaj1 laska waniliiszczypta soli<br[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Z cyklu: Dla dzieci – Owsiane ciasteczka z jabłkami (Biscotti alle mele e fiocchi d'avena) 7 lat, 1 miesiąc temu
Chciałabym podzielić się z Wami kolejnym przepisem na owsiane ciasteczka, tym razem w wersji jesiennej.Maślane ciasteczka z dodatkiem jabłek, pachnące cynamonem, udekorowane płatkami migdałowymi, niezwykle[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Rozgrzewająca zupa z ciecierzycą, łazankami i kurkumą (Minestra di pasta, ceci e curcuma) 7 lat, 1 miesiąc temu
Nie wyobrażam sobie jesieni bez rozgrzewających zup, które uwielbiam za ich różnorodność, niepowtarzalność przepisów, bogactwo stosowanych składników, przypraw oraz prostotę i szybkość przygotowania. Dzisiejszą[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Jabłecznik z bakaliami (Torta di mele e frutta secca) 7 lat, 1 miesiąc temu
SKŁADNIKI400 g jabłek350 g mąki pszennej 150 g oleju słonecznikowego80 g cukru3 jajka1 łyżeczka kakao1 łyżeczka sody1/2 łyżeczki cynamonu50 g rodzynek50 g orzechów włoskich50 g suszonych śliwek****INGREDIENTI400 g[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Chleb żytnio-orkiszowy (Pane di farro e segale) 7 lat, 1 miesiąc temu
SKŁADNIKI300 g mąki żytniej razowej 150 g mąki orkiszowej150 g mąki typu manitoba (W>350)7 g suchych drożdży300-350 ml wody1 łyżka cukru trzcinowego1 łyżka oliwy z oliwek1 łyżeczka soli****INGREDIENTI300 g di[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Tarta na francuskim cieście z ziemniakami i boczkiem (Torta salata di sfoglia con patate e pancetta) 7 lat, 1 miesiąc temu
SKŁADNIKI1 opakowanie ciasta francuskiego500 g ziemniaków150 g boczku80 g parmezanu200 ml śmietany1 cebula3 jajaszczypioreksól, pieprzoliwa z oliwek****INGREDIENTI1 confezione di pasta sfoglia500 g di patate150 g[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Z cyklu: Dla dzieci – Pieczone kotleciki z tuńczyka (Cotolette di tonno al forno) 7 lat, 1 miesiąc temu
Dziś dla naszych najmłodszych przygotowałam pieczone kotleciki z tuńczyka. Delikatne w smaku kotleciki z dodatkiem ricotty i ziemniaków rewelacyjnie smakują podane z sosem na bazie jogurtu, majonezu i koperku.[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Jabłkowe risotto z wędzoną szynką i tymiankiem (Risotto alle mele e speck) 7 lat, 1 miesiąc temu
Dziś mam dla Was przepis na risotto pochodzące z Południowego Tyrolu. Kremowy ryż pachnący tymiankiem z podsmażonymi jabłkami i wędzoną szynką tzw. speck, to danie w sam raz na jesienny obiad. Słodycz jabłek[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Z cyklu: Domowe pieczywo – Bułeczki na oleju (Panini all'olio) 7 lat, 1 miesiąc temu
SKŁADNIKI (7 sztuk)500 g mąki poznańskiej20 g świeżych drożdży4 łyżki oliwy extravergine d’oliva200 – 250 ml wody1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukru****INGREDIENTI (7 pezzi)500 g di farina 0020 g di lievito di birra[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Jabłkowe ciasto z jogurtem, bez masła (Ciambella alle mele e yogurt, senza burro) 7 lat, 1 miesiąc temu
SKŁADNIKI250 g mąki pszennej 150 g jogurtu naturalnego70 g cukru trzcinowego16 g proszku do pieczenia4 jabłka3 jajapół łyżeczki cynamonupół łyżeczki imbiru w proszkuszczypta soli****INGREDIENTI250 g di farina150 g[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Z cyklu: Dla dzieci – Razowe krakersy z płatkami owsianymi i sezamem (Cracker integrali ai fiocchi di avena e sesamo) 7 lat, 1 miesiąc temu
Od kiedy Emma zaczęła szkołę, codziennie mam dylemat, co przygotować jej na przekąskę, żeby jej brzuszek zapełnił się i bez burczenia dotrwał do południa do obiadu. Wytyczne ze szkoły otrzymałam dwie, przekąska[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Marchewki i jabłka pieczone w orzechowo-miodowym sosie (Carote e mele arrostite con miele e noci) 7 lat, 1 miesiąc temu
Pieczone marchewki z jabłkami w miodowym sosie z dodatkiem orzechów włoskich i świeżego tymianku doskonale komponują się z daniami głównymi, pasują do wielu dań mięsnych, jarskich lub potraw z ryb.Marchewka jest[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Jabłkowe babeczki z ricottą i rodzynkami (Muffin di mele con ricotta e uvetta) 7 lat, 1 miesiąc temu
Dziś podzielę się z Wami przepisem na jedne z lepszych babeczek, jakie jadłam. Babeczki są bardzo puszyste, wilgotne, delikatne, wprost rozpływają się w ustach. I tak jak wszystkie muffiny, przygotowanie ich jest[…]
- Załaduj więcej