La grande e la piccola cuoca
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Z cyklu: Domowe pieczywo – Chleb z muesli (Pane al muesli) 7 lat, 1 miesiąc temu
Chleb z muesli to jeden z moich ulubionych przepisów na domowe pieczywo. Uwielbiam ten chleb nie tylko za przepyszny aromat wydobywający się z piekarnika w czasie pieczenia, ale również za wyjątkowy smak, oraz[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Makaron fettuccine z kremem z dyni, pieczarkami i orzechami (Fettuccine con crema di zucca, champignon e noci) 7 lat, 1 miesiąc temu
SKŁADNIKI500 g makaronu typu fettuccine400 g pieczarek300 g dyni40 g orzechów włoskich200 ml bulionu warzywnego1 szalotka2 ząbki czosnku3-4 gałązki tymiankusól, pieprzoliwa z oliwek****INGREDIENTI500 g di[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Z cyklu: Dla dzieci – Czekoladowe pancakes (Pancake al cioccolato) 7 lat, 1 miesiąc temu
Dzisiejszy przepis dedykuję wszystkim łakomczuchom, małym i dużym, do tej grupy zaliczam się bez dwóch zdań 😉 którzy nie wyobrażają sobie weekendowego śniadania bez słodkich placuszków. Tym razem padło na[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Pieczone roladki z piersi z kurczaka z jabłkami i suszonymi morelami (Involtini di pollo con carote e albicocche secche al forno) 7 lat, 2 miesiące temu
SKŁADNIKI (4 porcje)500 g filetów z piersi z kurczaka1 jabłko1 marchew4 szalotki6-8 suszonych moreli200 ml soku jabłkowego świeży tymianeksól, pieprz oliwa z oliwek****INGREDIENTI (4 porzioni)500 g di filetti di[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Z cyklu: Domowe pieczywo – Chleb razowy z rozmarynem, bez drożdży (Pane integrale con rosmarino, senza lievito) 7 lat, 2 miesiące temu
Chleb idealny, gdy mamy mało czasu, nie mamy drożdży a chcemy upiec pyszne domowe pieczywo. Chleb bez drożdży, tzw. soda bread tym razem z dodatkiem mąki razowej i świeżego rozmarynu, chrupiący z zewnątrz, w środku[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Z cyklu: Dla dzieci – Owsiane batoniki z suszonymi owocami (Barrette di avena e frutta secca) 7 lat, 2 miesiące temu
Owsiane batoniki z migdałami, orzechami włoskimi i rodzynkami to idealny pomysł na zdrową i sycącą przekąskę, doskonale zastąpią kupne słodycze. Batoniki są niezwykle smaczne, aromatyczne a co najważniejsze proste[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Śliwki pod kokosowo-migdałową kruszonką (Crumble di prugne con mandorle e cocco) 7 lat, 2 miesiące temu
Chyba jedno z najprostszych ciast, które w okresie jesiennym obowiązkowo króluje na naszym stole. Crumble, czyli owoce pod kruszonką, tym razem w ciut bogatszej wersji. Kruszonkę wzbogaciłam dodatkiem mąki[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Z cyklu: Domowe pieczywo – Focaccia z suszonymi pomidorami (Focaccia ai pomodori secchi) 7 lat, 2 miesiące temu
SKŁADNIKI (ok. 12 sztuk)500 g mąki pszennej 100 g suszonych pomidorów 100 g ricotty200-250 ml letniej wody25 g świeżych drożdży1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukru1 łyżeczka suszonego oregano4 łyżki oliwy extravergine[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Placki ziemniaczane z kukurydzą, bekonem i serem cheddar (Frittelle di patate con mais, bacon e cheddar) 7 lat, 2 miesiące temu
SKŁADNIKI (ok. 20 sztuk)1 kg ziemniaków 100 g bekonu100 g kukurydzy z puszki100 g sera cheddar100 g mąki pszennej 1 jajko2 łyżeczki drobno pokrojonego szczypiorkusól, pieprz oliwa do smażenia ****INGREDIENTI (ca.[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Kluseczki z buraków i ricotty (Gnocchi di barbabietole e ricotta) 7 lat, 2 miesiące temu
Dziś przygotowałam kluseczki, których kolor poprawi nastrój nawet w najbardziej jesienny i pochmurny dzień. Kluseczki z ricotty z dodatkiem puree z buraków są bardzo delikatne w smaku a niezapomniany smak i[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Schab w ziołach z pomidorową salsą (Lonza di maiale con salsa di pomodori) 7 lat, 2 miesiące temu
SKŁADNIKI500 g schabu3 pomidory40 g zielonych oliwek1 łyżka octu jabłkowegonatka pietruszkirozmarynbazyliaoliwa z oliweksól, pieprz ****INGREDIENTI500 g di lonza di maiale3 pomodori40 g di olive verdi1 cucchiaio[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Z cyklu: Domowe pieczywo – Serowe bułeczki z tapioki, bez glutenu (Panini al tapioca, senza glutine) 7 lat, 2 miesiące temu
Dziś przepis dla wielbicieli żółtych serów, do których również się zaliczam 😉 Bułeczki z bezglutenowej mąki z tapioki wzbogacone serem emmentaler, panierowane w parmezanie są proste i szybkie w przygotowaniu a do[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Z cyklu: Dla dzieci – Czekoladowa owsianka z karmelizowanymi brzoskwiniami (Porridge al cacao con pesche caramellate) 7 lat, 2 miesiące temu
Dziś przygotowałam kolejny przepis dedykowany naszym najmłodszym. Czekoladowa owsianka z karmelizowanymi brzoskwiniami, płatkami migdałowymi, miodem, kawałkami gorzkiej czekolady jest nie tylko prosta i szybka w[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Pesto z pieczonej papryki (Pesto di peperoni) 7 lat, 2 miesiące temu
SKŁADNIKI500 g czerwonej papryki50 g orzeszków piniowych50 g startego parmezanu1 ząbek czosnku10 listków bazylii50-70 ml oliwy extravergine d’olivasól ****INGREDIENTI500 g di peperoni rossi50 g di pinoli50 g di[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Makaron z fasolką szparagową i cukinią (Penne con fagiolini e zucchine) 7 lat, 2 miesiące temu
SKŁADNIKI (4 porcje)320 g makaronu penne200 g fasolki szparagowej2 żółte cukinie2 czerwone cebule2 ząbki czosnkusól, pieprzoregano, bazyliaoliwa z oliwek****INGREDIENTI (4 persone)320 g di penne200 g di fagiolini2[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Z cyklu: Domowe pieczywo – Mleczne słodkie bułeczki (Panini al latte) 7 lat, 2 miesiące temu
Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na domowe bułeczki, mleczne, maślane, idealne na słodkie śniadanie. Bułeczki są bardzo puszyste, delikatne, wprost rozpływające się w ustach. Polecam serdecznie i[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Krem z pomidorów, oliwek i kaparów (Crema di pomodoro, olive e capperi) 7 lat, 2 miesiące temu
SKŁADNIKI1 kg pomidorów1 czerwona cebula2 ząbki czosnku 1 łyżka kaparów 500 ml bulionu warzywnego200 g czerstwego chleba50 g zielonych oliwekświeży tymianekoliwa z oliweksól, pieprz****INGREDIENTI1 kg di pomodori[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Z cyklu: Dla dzieci – Marchewkowo-kokosowe kuleczki (Ricette per bambini: Bocconcini al cocco e carote) 7 lat, 2 miesiące temu
Od jakiegoś czasu myślałam o stworzeniu przepisów dedykowanych dzieciom. Wiele mam pisało do mnie z pytaniem, czy w najbliższym czasie mam zamiar stworzyć cykl dla najmłodszych, podobny do cyklu z domowym[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Czekoladowa tarta z kremem z mango i owocami, bez pieczenia (Crostata con crema di mango e frutta fresca, senza cottura) 7 lat, 2 miesiące temu
Od kilku tygodni moja mała kuchareczka prosiła mnie o ciasto z kremem z mango. Jak tu odmówić dziecku, które ma wielką ochotę jeść a jeszcze większą piec i krzątać się w kuchni 🙂 Za oknem wciąż upały, więc[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Z cyklu: Domowe pieczywo – Chleb z orzechami włoskimi (Pane alle noci) 7 lat, 3 miesiące temu
SKŁADNIKI400 g mąki pszennej chlebowej100 g mąki razowej 100 g wyłuskanych orzechów włoskich 25 g świeżych drożdży25 g masła 10 g soli1 jajko****INGREDIENTI400 g di farina 0100 g di farina integrale100 g di Czytaj dalej
- Załaduj więcej