La grande e la piccola cuoca
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Zapiekany koper włoski i ziemniaki pod beszamelem (Gratin di finocchi e patate con besciamella) 6 lat, 10 miesięcy temu
Zapiekanka z kopru włoskiego i ziemniaków zatopionych w kremowym sosie beszamelowym pod chrupiącą skorupką z parmezanu to przepyszny dodatek do dań głównych na bazie mięsa a dla wegetarian samodzielny i sycący[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Krucha tarta z bakaliami (Crostata di frutta secca) 6 lat, 10 miesięcy temu
SKŁADNIKIKruche ciasto300 g mąki 200 g masła 1 jajko3 łyżki cukru pudruszczypta soliNadzienie100 g migdałów bez skórki100 g łuskanych orzechów włoskich100 g suszonych moreli100 g daktyli150 g suszonych fig50 g[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Pieczone chipsy z marchwi i buraka (Chips di carote e barbabietole al forno) 6 lat, 10 miesięcy temu
Jeżeli jesteście znudzeni popularnymi chipsami z ziemniaka, proponuję Wam pieczone chipsy z buraka i marchwi, chrupiące, aromatyczne i ciut zdrowsze od tych smażonych. Do tego są proste i szybkie w przygotowaniu i[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Tagliatelle z ragout z soczewicy (Tagliatelle con ragù di lenticchie) 6 lat, 10 miesięcy temu
SKŁADNIKI400 g makaronu typu tagliatelle250 g soczewicy500 g pulpy pomidorowej400 ml wody1 cebula2 marchewki2 ząbki czosnkupapryczka chilibazyliatymianeknatka pietruszkisól, pieprzoliwa z oliwek ****INGREDIENTI400[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Gorąca czekolada z cynamonem i piankami (Cioccolata calda con cannella e marshmallow) 6 lat, 10 miesięcy temu
Czy jest ktoś, kto nie lubi gorącej czekolady? Magicznego napoju, który nie tylko wyśmienicie smakuje, ale jednocześnie wytwarza endorfiny, poprawiające nastrój i produkujące hormon szczęścia. Mam nadzieję, że[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Pulpeciki cielęce w winnym sosie z karczochami (Polpettine di vitello con salsa al vino e carciofi) 6 lat, 10 miesięcy temu
Dzisiejsza wersja pulpecików z cielęciny jest daniem w sam raz dla miłośników wyrazistych smaków, aromatycznych sosów, czerwonego wina i przypraw. Esencjonalny sos z dodatkiem cynamonu, kuminu i gałki muszkatałowej[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Zupa z kaszą bulgur i roślinami strączkowymi (Minestrone di bulgur e legumi) 6 lat, 10 miesięcy temu
Zimą na naszym stole przynajmniej raz w tygodniu króluje zupa z roślin strączkowych, która zastępuje nam posiłek mięsny i jest doskonałym źródłem białka. Chciałabym podzielić się z Wami przepisem na jedną z takich[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Najpopularniejsze przepisy 2017 roku (Le ricette più popolari del 2017) 6 lat, 10 miesięcy temu
Witajcie w 2018 roku!!! W moim pierwszym wpisie w Nowym Roku chciałam podziękować Wam za ostatni rok, za Waszą obecność na blogu, za wszystkie wiadomości i komentarze. Podsumowując 12 miesięcy 2017 roku,[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Wesołych Świąt (Buon Natale) 6 lat, 11 miesięcy temu
Święta Bożego Narodzenia to niezwykły czas, przepełniony radością i ciepłą atmosferą. Życzę Wam, aby były one wyjątkowe, a chwile spędzone razem z rodziną były i niezapomniane. Niech napełnią Was pozytywną energią[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Świąteczne grzane wino (Vin brulé) 6 lat, 11 miesięcy temu
SKŁADNIKI1 litr czerwonego wytrawnego wina1 czerwone jabłko 1 pomarańcza1 cytryna2 gwiazdki anyżu 2 laski cynamonu10 goździków 100 g cukru trzcinowegoszczypta gałki muszkatałowej****INGREDIENTI1 litro di vino rosso[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Kula śnieżna z biszkoptu z kremem chantilly, czerwoną porzeczką i granatem (Cupola di pan di spagna con crema chantilly, ribes rosso e melagrana) 6 lat, 11 miesięcy temu
Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na „kulę śnieżną z niespodzianką”;) Bazą tortu jest biszkopt, który odpowiednio uformowany tworzy kształt kuli. I tu czeka na nas niespodzianka, kula wypełniona jest[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Pierś kaczki z sosem miodowo-imbirowym z pomarańczami (Petto d'anatra al zenzero, miele e arancia) 6 lat, 11 miesięcy temu
SKŁADNIKI400 g piersi kaczki ze skórką 20 g imbiru1 pomarańcza2 łyżki miodu3 gałązki tymiankusól, pieprz ****INGREDIENTI400 g di petto d’anatra20 g di zenzero fresco1 arancia2 cucchiai di miele3 rametti di timo[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Strudel jabłkowy z ciasta francuskiego (Strudel di mele con pasta sfoglia) 6 lat, 11 miesięcy temu
SKŁADNIKI1 opakowanie ciasta francuskiego2 jabłka np. golden3 kruche ciasteczka40 g rodzynek10 g orzeszków piniowych4 łyżki cukru trzcinowego2 łyżki soku z cytryny1/2 łyżeczki cynamonu1 żółtko1 łyżka mlekacukier[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Bakaliowe kulki z miodem i cynamonem (Palline di frutta secca, miele e cannella) 6 lat, 11 miesięcy temu
Na naszym świątecznym stole obok ciast i ciasteczek królują czekoladowe pralinki. W tym roku przygotuję kuleczki trochę oszukane;) i ciut zdrowsze. Z wyglądu przypominają czekoladowe pralinki, ale ich wnętrze[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Babka mandarynkowa (Plumcake al mandarino) 6 lat, 11 miesięcy temu
Zapraszam Was na mandarynkowe ciasto pachnące świętami, udekorowane kremem z serka philadelphia i nasączone syropem mandarynkowym. Ciasto nie tylko wybornie smakuje, ale również wypełnia dom apetycznym, cytrusowym[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Z cyklu: Domowe pieczywo – Chleb dyniowy (Pane di zucca) 6 lat, 11 miesięcy temu
SKŁADNIKI300 g mąki chlebowej250 g dyni ugotowanej na parze15 g świeżych drożdży150 ml mleka1 łyżeczka mioduszczypta soli1 jajko1 łyżka mleka****INGREDIENTI300 g di farina tipo 00250 g di zucca cotta a vapore15 g[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Pierniczki do Kalendarza Adwentowego (Biscotti natalizi per Calendario dell'Avvento) 6 lat, 12 miesięcy temu
Witajcie w najpiękniejszym i najbardziej magicznym miesiącu w roku! 1 grudnia jest dla nas dniem wypiekania pierniczków, które Emma wkłada do swojego kalendarza adwentowego i codziennie rano delektuje się jednym[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Dyniowa zapiekanka – włoska parmigiana w sosie pomidorowym (Parmigiana di zucca) 6 lat, 12 miesięcy temu
Latem podzieliłam się z Wami moim ulubionym przepisem na włoską SKŁADNIKI1 kg dyni500 ml passaty pomidorowej200 g mozzarelli100 g parmezanu2 szalotki2 ząbki czosnkubazyliaoreganosól, pieprz oliwa z oliwek****<br[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Brokuły i kalafior zapiekane pod beszamelem z kurkumą (Cavolfiore e broccoli gratinati alla besciamella con curcuma) 6 lat, 12 miesięcy temu
SKŁADNIKI 400 g kalafiora400 g brokułów 50 g parmezanusól, pieprzBeszamel z kurkumą 300 ml mleka25 g masła 20 g mąki 2 łyżki kurkumy w proszkuszczypta gałki muszkatałowejsól, pieprz****INGREDIENTI400 g Czytaj dalej
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Chleb razowo-marchewkowy (Pane integrale alle carote) 6 lat, 12 miesięcy temu
SKŁADNIKI500 g mąki razowej180 g startej marchewki30 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli250-300 ml wody****INGREDIENTI500 g di farina integrale180 g di carote grattugiate30 g di lievito di birra[…]
- Załaduj więcej