La grande e la piccola cuoca
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Zupa krem buraczkowa z imbirem (Crema di barbabietole con zenzero) 6 lat, 9 miesięcy temu
SKŁADNIKI500 g buraków2 ząbki czosnku1 cebula1 papryczka peperoncino10 cm świeżego imbiru500 ml wywaru warzywnego100 ml kwaśnej śmietanymigdały do dekoracjisól, pieprz ****INGREDIENTI500 g di barbabietole2 spicchi[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Ciasto czekoladowo-bananowe (Ciambella al cioccolato e banane) 6 lat, 9 miesięcy temu
Lubicie smak czekolady i banana? Jeśli tak, to mam dla Was propozycję ciasta, które łączy w sobie te dwa przepyszne smaki. Ciasto bananowe z dodatkiem gorzkiej czekolady i orzechów włoskich jest idealne na zimowe[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Pieczony kalafior w sosie śmietanowym z kurkumą (Cavolfiore arrostito con panna e curcuma) 6 lat, 9 miesięcy temu
Piekliście kiedyś kalafiora w całości? Jeżeli nie, to polecam Wam mój dzisiejszy przepis, który jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy, ani wielu składników. Co prawda pieczenie zajmuje ok. godziny, ale już[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Risotto z kapustą włoską i szynką parmeńską (Risotto con verza e prosciutto crudo) 6 lat, 9 miesięcy temu
Uwielbiam szybkie i proste dania obiadowe, które można przygotować w 30 minut. Takie jest właśnie risotto, którym chciałam się z Wami podzielić. Kremowe risotto z kawałkami białej kapusty idealnie łączy się z[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Kurczak ze szpinakiem i gorgonzolą (Pollo con spinaci e gorgonzola) 6 lat, 9 miesięcy temu
SKŁADNIKI400 g mięsa z piersi z kurczaka500 g szpinaku100 g gorgonzoli150 g śmietany 2 łyżki mąki 2 łyżeczki ziół prowansalskichsól, pieprz oliwa z oliwek****INGREDIENTI400 g di petto di pollo500 g di Czytaj dalej
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Drożdżówka na słodki początek tygodnia (Pan brioche per un goloso inizio di settimana) 6 lat, 9 miesięcy temu
Co powiecie na kawałek drożdżówki obsypanej cukrem w granulkach, rozpływającej się w ustach i lekkiej jak piórko. Z dodatkiem domowych konfitur lub kremu czekoladowego, z filiżanką porannej kawy poprawi humor[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Lasagne z mięsnym ragù i jarmużem (Lasagne con ragù di carne e cavolo riccio) 6 lat, 9 miesięcy temu
Jeżeli lubicie lasagne z sosem bolońskim, może moja wersja urozmaicona poprzez dodanie jarmużu, przypadnie Wam do gustu. Smak lasagne wzbogaciłam gęstym i aromatycznym sosem beszamelowym, który nadał potrawie[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Torcik Walentynkowy z kremem chantilly (Torta di San Valentino con crema chantilly) 6 lat, 9 miesięcy temu
Jutro Walentynki, Dzień Zakochanych 🙂 Jeżeli nie macie pomysłu na szybkie i proste ciasto walentynkowe, polecam Wam mój torcik a właściwie dwa torciki. Z podanych składników przygotujecie 2 mini torciki, idealne[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Włoski sernik z kaszki semolino i ricotty (Migliaccio) 6 lat, 9 miesięcy temu
Na ostatki przygotowałam karnawałową specjalność pochodzącą z regionu Kampanii z Neapolu. Przyznam szczerze, że dopiero w tym roku pierwszy raz upiekłam to przepyszne ciasto i bardzo żałuję, że tyle lat zwlekałam z[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Pizza z wędzoną szynką, serem brie i gruszką (Pizza con speck, brie e pera) 6 lat, 9 miesięcy temu
Z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy przygotowałam dla Was jedną z naszych ulubionych wersji tego włoskiego przysmaku. Pizza na cienkim, chrupiącym cieście z dodatkiem wędzonej szynki tzw. speck, śmietankowego sera[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Pączusie z kremem pasticcera (Frittelle alla crema pasticcera) 6 lat, 9 miesięcy temu
Nie wyobrażam sobie karnawału bez pączków, ale w tym roku tradycyjne pączki zamieniłam na smażone mini pączusie z ciasta ptysiowego nadziewane delikatnym kremem pasticcera. Polecam Wam serdecznie i uprzedzam,[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Kokosowe babeczki z białą czekoladą i żurawiną (Muffin al cocco con cioccolato bianco e mirtilli rossi) 6 lat, 9 miesięcy temu
Witam Was w sobotę! Nie ma nic piękniejszego, niż rozpoczęcie weekendu pysznymi słodkościami. Zapraszam Was na kokosowe babeczki z żurawiną i białą czekoladą, proste i szybkie w przygotowaniu, zachwycające smakiem[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Pieczone jabłka z ciasteczkami amaretti i rodzynkami (Mele ripiene al forno con amaretti e uvetta) 6 lat, 9 miesięcy temu
Pieczone jabłka to deser, który kojarzy mi się z dzieciństwem, srogą zimą, śniegiem za oknem i tym cudownym słodkim zapachem jabłek, cynamonu i rodzynek. Jakie to było święto, gdy z siostrą zajadałyśmy się tymi[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Luty, jakie produkty zagoszczą na naszym stole? 20 przepisów na sezonowe potrawy (Febbraio, cosa portare in tavola? 20 ricette di stagione) 6 lat, 9 miesięcy temu
Witajcie w lutym 🙂 Pomysł na ten wpis podsunęła mi moja córcia. Z początkiem każdego nowego miesiąca Emma zaczytuje się w kalendarzu sezonowych warzyw i owoców, z zaciekawieniem przekłada jego karteczki i od razu[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Francuskie rogaliki z ricottą i czekoladą (Cornetti di pasta sfoglia con ricotta e cioccolato) 6 lat, 10 miesięcy temu
Wiecie, że dziś obchodzony jest „Dzień Rogalika”? Dowiedziałam się o tym przypadkiem z radia, przy śniadaniu, przy gorącym cappuccino i przepysznym rogaliku, który wczoraj przygotowałam a przepis ten miałam[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Orkiszowa focaccia z wędzonym łososiem i grillowaną cukinią (Focaccia di farro con salmone affumicato e zucchine grigliate) 6 lat, 10 miesięcy temu
SKŁADNIKIFocaccia300 g mąki orkiszowej razowej200 g mąki pszennej chlebowej250 ml wody25 g świeżych drożdży5 łyżek oliwy extravergine d’oliva1 łyżka soli1 łyżeczka cukruszczypta pieprzuDodatki1 czerwona cebula1[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Marchewkowy krem z imbirem i pomarańczą (Crema di carote, zenzero e arancia) 6 lat, 10 miesięcy temu
Zupa krem z marchewki z dodatkiem startego imbiru, skórki i soku z pomarańczy jest moją propozycją na rozgrzewającą zupę na zimowe, długie wieczory. Zupa nie tylko cieszy oko swoim pięknym, żywym kolorem, ale[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Pomarańczowe ciasto z czekoladą i płatkami owsianymi (Plumcake all'arancia con cioccolato e fiocchi d'avena) 6 lat, 10 miesięcy temu
Wtorek rozpoczynamy na słodko 🙂 Jeśli lubicie połączenie pomarańczy i czekolady, które zawsze się sprawdza i nie ma sobie równych, ten przepis jest dla Was.Ciasto jest niesamowicie delikatne, wilgotne i bardzo[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Spaghetti aglio, olio e peperoncino 6 lat, 10 miesięcy temu
Dziś jedno z moich ulubionych, tradycyjnych dań kuchni włoskiej – spaghetti aglio, olio e peperoncino. Niezwykle intensywne w smaku, aromatyczne a do tego bardzo szybkie w przygotowaniu. Wystarczy 15 minut, aby[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Ciasto buraczano-marchewkowe z kremem czekoladowym (Torta di carote e barbabietole con crema di cioccolato) 6 lat, 10 miesięcy temu
Dziś przepis na ciasto trochę inne niż dotychczas 😉 Do jego przygotowania wykorzystałam moje ukochane warzywa, marchew i buraka, które nadały torcikowi wilgoci a w smaku są prawie niewyczuwalne. Ciasto przełożyłam[…]
- Załaduj więcej