La grande e la piccola cuoca
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Pieczone pulpeciki z komosy ryżowej i jarmużu (Polpettine di quinoa e cavolo riccio) 6 lat, 7 miesięcy temu
SKŁADNIKI (ok. 10 sztuk)Pulpeciki z komosy ryżowej200 g di komosy ryżowej500 ml mleka500 g jarmużu50 g parmezanu2 jaja2 ząbki czosnkuoliwa z oliweksól, pieprz Sos pomidorowy400 g passaty pomidorowej10 listków[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Czekoladowo-sernikowe brownie (Brownie marmorizzato al cheesecake) 6 lat, 7 miesięcy temu
Dla miłośników słodkości mam propozycję na bardzo smaczne ciasto, połączenie mocno czekoladowego brownie i kremowego, delikatnego sernika, takie dwa w jednym 😉 Bazą wypieku jest wilgotne ciasto czekoladowe, które[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Makaronowa zapiekanka ze szparagami, cukinią i sosem serowym (Sformato di penne con asparagi e zucchine al formaggio) 6 lat, 7 miesięcy temu
SKŁADNIKI400 g makaronu typu penne400 g zielonych szparagów100 g mozzarelli50 g parmezanu3 cukinie3 dymki2 ząbki czosnkusól, pieprzSos serowy300 g sera emmental200 g śmietany 30%200 g mleka50 g gorgonzoli50 g[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Bezglutenowa focaccia z mąki gryczanej i ryżowej (Focaccia senza glutine con farina di grano saraceno e farina di riso) 6 lat, 7 miesięcy temu
SKŁADNIKI200 g mąki gryczanej 100 g mąki ryżowej100 g mąki ziemniaczanej 350 ml letniej wody12 g suchych drożdży 1/2 łyżeczki soli3 łyżki oliwy extravergine d’oliva2-3 gałązki świeżego rozmarynu****INGREDIENTI200[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Łosoś zapiekany w cieście (Salmone al forno in crosta) 6 lat, 7 miesięcy temu
W piątek rybka na obiad musi być a jeżeli nie macie pomysłu, jak ją przygotować, spieszę z pomocą 😉 Przepis na pieczony filet z łososia w cieście jest szybki, prosty w przygotowaniu i do tego niezwykle smaczny.[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Jaglana zapiekanka z jabłkami, bez glutenu i jaj (Sformato di miglio e mele, senza glutine e uova) 6 lat, 7 miesięcy temu
Jeżeli lubicie kaszę jaglaną ten przepis jest dla Was 😉 a zwłaszcza dla osób uczulonych na gluten i jajka. Jaglana zapiekanka bez mąki i jaj, lekka i delikatna w smaku z wyczuwalną nutką cynamonu i wanilii.[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Budyń waniliowy z białą czekoladą (Budino al cioccolato bianco) 6 lat, 7 miesięcy temu
Witajcie po kilku dniach mojej nieobecności na blogu! Wakacje wielkanocne ciut się przedłużyły, ale wróciłam już na dobre i zaczynam na nowo dzielić się z Wami moimi przepisami.Na słodki początek tygodnia proponuję[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Wesołych Świąt Wielkanocnych! (Auguri di Buona Pasqua!) 6 lat, 8 miesięcy temu
Życzę Wam Kochani, aby święta Wielkanocne wniosły do Waszych serc wiosenną radość i świeżość, pogodę ducha, spokój, ciepło i nadzieję. Wesołych Świąt Wielkanocnych!****Che questo giorno così speciale le ricordi che[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Zapiekane jajka w 2 wersjach: z groszkiem i szynką oraz z cukinią i ricottą (Uova in cocotte in 2 versioni: con piselli, prosciutto e zucchine, ricotta) 6 lat, 8 miesięcy temu
Zapiekane jajka to znakomity pomysł na przygotowanie szybkiej i smacznej przekąski na wielkanocne śniadanie, które można przygotować w niezliczonej liczbie wersji.W moim dzisiejszym wpisie chciałam podzielić się z[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Mazurek pomarańczowy (Crostata con crema all'arancia) 6 lat, 8 miesięcy temu
SKŁADNIKIKruche ciasto250 g mąki pszennej 125 g masła100 g cukru pudru2 żółtka1 pomarańczaKrem pomarańczowy1 pomarańcza2 jajka100 g cukru70 g śmietany 30%Dekoracja50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g bitej śmietany
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Wytrawne serniczki z wędzonym łososiem (Cheesecake al salmone affumicato) 6 lat, 8 miesięcy temu
Jakiś czas temu na moim blogu pojawił się przepis na wytrawny SKŁADNIKI (4 porcje)150 g serka philadelphia80 g wędzonego łososia30 g kwaśnej śmietany1 jajkokopereksól, pieprz ****INGREDIENTI (4 porzioni)150 g di[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Wielkanocna babka szampańska (Ciambella allo spumante) 6 lat, 8 miesięcy temu
Kiedyś słyszałam o babce, do której przygotowania użyto wina musującego. Byłam bardzo ciekawa, jak smakuje, czy rzeczywiście jest tak pyszna i warta przygotowania. Nie zastanawiałam się dłużej i upiekłam moje[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Wielkanocny wieniec drożdżowy (Treccia pasquale di pasta lievitata) 6 lat, 8 miesięcy temu
Drożdżowy wieniec z maślanym nadzieniem pachnący cynamonem i skarmelizowanym cukrem trzcinowym może być pyszną i efektowną dekoracją stołu wielkanocnego. Polecam Wam serdecznie :)****La treccia pasquale è perfetta[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Wielkanocny sernik – wilgotny i delikatny, bez spodu (Cheesecake con yogurt greco e ricotta) 6 lat, 8 miesięcy temu
Wielkanoc zbliża się do nas wielkimi krokami, święta tuż tuż… Czas więc powoli zacząć rozmyślać nad świątecznym menu. Jakie są Wasze ulubione wielkanocne potrawy?Na naszym stole w tym roku na pewno nie zabraknie[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Drożdżowe bułeczki z jabłkiem i cynamonem (Panini con mele e cannella) 6 lat, 8 miesięcy temu
SKŁADNIKI (ok. 10 bułeczek)500 g mąki pszennej40 g cukru trzcinowego20 g świeżych drożdży1 jabłko (ok. 200 g) 1 jajko1 łyżeczka soli250 ml letniej wody50 g masla1 łyżeczka cynamonu2 łyżeczki cukru trzcinowego****<br[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Pulpeciki z ciecierzycy i buraka (Polpettine con barbabietola e ceci) 6 lat, 8 miesięcy temu
Zapraszam Was na wegetariańskie pulpeciki, do których przygotowania wykorzystałam ciecierzycę i buraka. Smak pulpecików wzbogaciłam dodatkiem kolendry, kuminu rzymskiego, słodkiej papryki i czosnku a do tego[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Zapiekanka rybno-ziemniaczana (Sformato di pesce e patate) 6 lat, 8 miesięcy temu
SKŁADNIKI500 g ziemniaków500 g filetu z dorsza150 ml śmietany1 łyżeczka ziarenek kopru włoskiego kopereksól, pieprzoliwa z oliwek****INGREDIENTI500 g di patate500 g di merluzzo150 ml di panna1 cucchiaino di semi di[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Ciasteczka czekoladowo-cynamonowe (Biscotti al cioccolato e cannella) 6 lat, 8 miesięcy temu
Jeżeli lubicie mocno czekoladowe ciasteczka polecam Wam mój dzisiejszy przepis. Ciasteczka z wyczuwalną nutką cynamonu, zachwycą Was smakiem i oryginalnym wyglądem. Idealne na ostatnie (przynajmniej mam taką[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Pieczona frittata z brokułami (Frittata al forno con broccoli) 6 lat, 9 miesięcy temu
Frittata to nic innego niż omlet w wersji włoskiej, smażona lub pieczona, sycąca, pożywna, uwielbiana przez wszystkich. Osobiście przepadam za pieczoną frittatą, do której przygotowania wykorzystuję warzywa, jakie[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Pieczone ziemniaki z suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i czerwoną cebulą (Patate al forno con pomodori secchi, olive nere e cipolla rossa) 6 lat, 9 miesięcy temu
Co prawda na naszym polsko-włoskim stole często króluje makaron pod wieloma postaciami, ale nie zapominamy o ziemniakach 😉 w sezonie pomidorowym często przygotowujemy SKŁADNIKI500 g ziemniaków80 g suszonych[…]
- Załaduj więcej