La grande e la piccola cuoca
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Panforte – świąteczne ciasto z Sieny 5 lat, 11 miesięcy temu
Jak co piątek przygotowałam dla Was typowo włoski przysmak, którego korzenie sięgają pierwszego tysiąclecia. Dziś przeniesiemy się do Toskanii a dokładnie do Sieny, skąd pochodzi panforte, jedno z[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Tort naleśnikowy z mięsnym ragù i pieczarkami (Torta di crepes con ragù di carne e funghi champignon) 5 lat, 11 miesięcy temu
Tort naleśnikowy to idealna propozycja na uroczysty, świąteczny obiad w gronie rodzinnym; nie tylko wybornie smakuje, ale również efektownie ozdabia stół.Tort, którym chciałam się dziś z Wami podzielić,[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Domowy marcepan (Marzapane fatto in casa) 5 lat, 11 miesięcy temu
Każdy z nas ma swój ulubiony świąteczny zapach, dla niektórych jest to aromat mandarynek, pomarańczy, pierników, kapusty z grzybami, makowca i mogłabym tak wymieniać bez końca 😉 Do listy świątecznych przysmaków[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Domowy likier kawowy (Liquore alla crema di caffè) 5 lat, 11 miesięcy temu
Domowy likier kawowy świetnie sprawdzi się jako drobny upominek świąteczny dla bliskiej osoby. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i składa się tylko z kilku podstawowych składników. Do świąt pozostały jeszcze 2[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Włoskie ciasto "Sbrisolona" z Mantova (Sbrisolona mantovana) 5 lat, 11 miesięcy temu
W zeszły piątek pisałam Wam o pomyśle Ali z bloga „Włoski Online”, która na Instagramie zorganizowała co piątkowy #dzieńwłoskości mający na celu kultywowanie pasji do Włoch, jedzenia, kultury, stylu życia, języka,[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Piernik z jabłkami i kremem mascarpone (Ciambella speziata al mele e crema di mascarpone) 5 lat, 11 miesięcy temu
Chciałam podzielić się z Wami przepisem na piernik, który będzie przepyszną ozdobą świątecznego stołu a jego aromat tworzy niesamowity zapach roznosząc się po całym domu.Niesamowicie aromatyczny, wilgotny, pachnący[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Popękane ciasteczka migdałowe (Biscotti alle mandorle) 5 lat, 11 miesięcy temu
Kolejny przepis na zbliżające się święta 😉 Ciasteczka migdałowe, miękkie w środku, z delikatnie chrupiącą cukrową posypką i cudownym migdałowym posmakiem. Idealne do gorącej herbaty lub do podarowania w prezencie.<br[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Drożdżowe galette z kapustą i suszonymi grzybami (Galette di pasta lievitata con crauti e funghi secchi) 5 lat, 11 miesięcy temu
Mój dzisiejszy przepis to połączenie dwóch przepisów w jednym 😉 drożdżowego kulebiaka z kapustą i suszonymi grzybami oraz galette, rustykalnej tarty, która odróżnia się od zwykłych tart tym, że nie wymaga użycia[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Kładzione kluseczki z suszonymi grzybami do wigilijnego barszczu (Gnocchi di funghi secchi) 5 lat, 11 miesięcy temu
Barszcz wigilijny zazwyczaj podajemy z uszkami, ale może dla odmiany przygotujecie kluseczki z suszonymi grzybami. Delikatne w smaku, aromatyczne o wyjątkowym smaku podkręcą smak niejednego barszczu. Możemy podawać[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Włoskie grissini z czarnymi oliwkami i rozmarynem (Grissini con olive nere e rosmarino) 5 lat, 12 miesięcy temu
Dzisiejszy post dedykuję wszystkim wielbicielom kuchni włoskiej;) Kilka tygodni temu Ala z bloga „Włoski Online” zorganizowała co piątkowy #dzieńwłoskości mający na celu wspólne kultywowanie pasji do Włoch,[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Rozgrzewająca pomarańczowa jaglanka z imbirem i suszonymi owocami (Porridge al miglio con arance, zenzero e frutta secca) 5 lat, 12 miesięcy temu
SKŁADNIKIJaglanka1/2 szklanki kaszy jaglanej2 i 1/2 szklanki soku pomarańczowego1 cm startego imbiru1/2 łyżeczki cynamonuDodatki2 łyżki miodu2 łyżki drobno posiekanych pistacjirodzynki, suszone morele oraz figi****<br[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Pieczony kalafior i brokuły w sosie pomarańczowo-ziołowym (Cavolfiori e broccoli arrostiti) 5 lat, 12 miesięcy temu
Jakiś czas temu na blogu pojawił się przepis na SKŁADNIKI500 g różyczek kalafiora i brokuła1 pomarańcza8 łyżek oliwy z oliwek1 łyżeczka drobno posiekanego tymianku1 łyżeczka drobno posiekanego rozmarynusól, pieprz<br[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, 5 przepisów na ciasteczka do Kalendarza Adwentowego (5 ricette dei biscotti per Calendario dell'Avvento) 5 lat, 12 miesięcy temu
W ostatnich dniach listopada w naszym domu zaczyna pachnieć imbirem, cynamonem, goździkami, gałką muszkatałową i pomarańczami a my rozpoczynamy przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia od pieczenia ciasteczek do[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Surówka z kapusty, endywii, buraka, marchwi i granatu (Insalata di indivia, carote, melograno, cavolo e barbabietola) 6 lat temu
Do jesienno-zimowych obiadów polecam Wam kolorową surówkę z endywii, buraka, marchwi, ziaren granatu i kapusty włoskiej z przepysznym sosem miodowo-musztardowym. Nasz faworyt, który gości na naszym stole od wielu[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Domowe masło orzechowe (Burro di arachidi fatto in casa) 6 lat temu
W Ameryce jego roczne spożycie wynosi ok. 1,5 kg na osobę, Elvis Presley uwielbiał jeść go z boczkiem i bananem, Hemingway z cebulą i niemal wszyscy Amerykanie szaleją na punkcie … wiecie o czym mówię? Mam na[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Kruche ciasto z jabłkami i orzechowym kremem (Quadrotti di mele con crema di noci) 6 lat temu
Kruche ciasto przekładane duszonymi jabłkami i orzechowym kremem, polane aksamitną polewą czekoladową, idealne na weekend. Ciasto nie jest skomplikowane i nie wymaga dużo pracy. Polecam do wypróbowania :-)****I[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Kuskus ze słodkimi ziemniakami, ciecierzycą i suszonymi pomidorami (Couscous con patate dolci, ceci e pomodori secchi) 6 lat temu
SKŁADNIKI200 g kuskusu200 ml bulionu warzywnego200 g szpinaku baby200 g ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)50 g suszonych pomidorów 2 bataty 3 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka soku z cytryny1 łyżeczka ziół[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Pulpeciki w sosie winno-ziołowym (Polpette con salsa al vino e erbe aromatiche) 6 lat temu
Dzisiejsza wersja pulpecików jest daniem w sam raz dla miłośników wyrazistych smaków, czerwonego wina i aromatycznych sosów oraz przypraw. Esencjonalny sos z dodatkiem cynamonu, kuminu i gałki muszkatałowej[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Ciasto marchewkowo-migdałowe z mlecznym kremem (Torta alle carote e mandorle con crema di latte) 6 lat temu
SKŁADNIKICiasto300 g drobno startej marchewki300 g drobno posiekanych migdałów 200 g cukru trzcinowego80 g mąki pszennej 4 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka kardamonu2 łyżki ciepłej[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Czekoladowo-bananowy koktajl z płatkami owsianymi (Smoothie alla banana con cacao e avena) 6 lat temu
Czekoladowo-bananowy koktajl z płatkami owsianymi, nasionami chia i delikatną nutą kokosa jest idealnym pomysłem na zdrowe śniadanie. Na długo zapewnia poczucie sytości, dostarczając niezbędnych wartości odżywczych[…]
- Załaduj więcej