krzyskuchnia
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Kiedy zbierać zielone orzechy włoskie na nalewkę , likier. 5 lat, 1 miesiąc temu
Legenda głosi, że zielone orzechy włoskie przeznaczone do wyrobu nalewki lub likieru powinny być zbierane i dotykane tylko przez dziewice. Wtedy trunek będzie zdrowy i z doskonałym smakiem i aromatem, ale tyle na[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Likier mleczno – cytrynowy. 5 lat, 1 miesiąc temu
Dziś podam Wam przepis na likier mleczno – cytrynowy z nutą wanilii. Jest on godny wypróbowania i polecam go sobie zrobić od czasu do czasu, aby móc nim delektować swoje podniebienie. Składniki :6 cytryn ([…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Domowe gołąbki z ryżem i mięsem. 5 lat, 1 miesiąc temu
Takie gołąbki goszczą na moim stole co roku w listopadzie. Są smaczne znikają szybko, dlatego robię ich ponad 40 sztuk. Zjadamy je w ciągu 2 – 3 dni. 🙂 Ja podaję Wam przepis na dużą ilość gołąbków, jeśli ktoś[…]
-
krzyskuchnia zmienił/a swoje zdjęcie profilowe 5 lat, 1 miesiąc temu
-
krzyskuchnia stał się zarejestrowanych użytkownikiem 5 lat, 1 miesiąc temu
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Nalewka cytrynowa z miodem i wanilią. 5 lat, 1 miesiąc temu
Tą nalewkę warto sobie zrobić, pomoże nam się rozgrzać gdy zmarzniemy i wzmocni nasz organizm w walce z przeziębieniem. Dziś zrobiona będzie w sam raz na następną zimę. Składniki :2 duże cytryny1 niepełna szklanka rodzynek
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Nalewka z owoców czarnego bzu ( doskonała podczas przeziębień ). 5 lat, 1 miesiąc temu
Składniki :4 szklanki dojrzałych owoców czarnego bzu2 szklanki cukru ( najlepszy będzie trzcinowy )1 szklanka wody3 szklanki czystej wódki 40 %2 – 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny1 łyżeczka otartej skórki[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Nalewka z kasztanów ( uszczelnia naczynia krwionośne ). 5 lat, 1 miesiąc temu
Koniec września, początek października to czas na zbiór kasztanów. Trunek z tych nasion jest bardzo cenny, przydatny podczas wielu dolegliwości. Nalewkę robimy ze zwykłych kasztanów niejadalnych. Jadalne […]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Ciasto z dynią i jabłkami. 5 lat, 2 miesiące temu
Składniki :35 dkg miąższu z dyni bez pestek i skórki 2 duże jabłka20 dkg masła20 dkg cukru3 duże jajka25 dkg mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniacukier puder do posypania ( opcjonalnie )Sposób wykonania :
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Pasztet z czerwoną papryką ( do smarowania ). 5 lat, 2 miesiące temu
Domowy pasztecik to prawdziwa rozkosz dla podniebienia i nosa ( pięknie pachnie ). Jeśli ktoś nie lubi papryki może ją zastąpić marchewką. Natomiast jeśli ktoś lubi ostry pasztecik może dodać papryczkę chili.<br[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Sok z owoców rokitnika. 5 lat, 2 miesiące temu
Dzisiaj podam Wam przepis na zdrowy sok z owoców rokitnika, zawiera dużo witaminy C, która nie ulega rozkładowi podczas obróbki termicznej !Składniki : 2 kg owoców rokitnika0,5 kg cukru najlepiej trzcinowego 200[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Bliny ze śliwkami. 5 lat, 2 miesiące temu
Składniki :400 ml mleka3 jajka1 i 1/2 szklanki mąki ( około ) 2 łyżki cukruszczypta soli1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniaokoło 30 – 40 dkg śliwek ( najlepsze będą węgierki zwykłe ) waga śliwek po Czytaj dalej
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Jak łatwo oberwać owoce rokitnika z gałązek. 5 lat, 2 miesiące temu
Owoce rokitnika łatwo oderwiemy od gałązek lub usuniemy ogonki, obcinając je małymi ( najlepiej ze szpicem ) ostrymi nożyczkami. W ten sposób nie pognieciemy owoców, ponieważ dojrzałe owoce rokitnika są bardzo[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Jak łatwo oderwać owoc pigwowca japońskiego od gałązki. 5 lat, 3 miesiące temu
Owoc pigwowca japońskiego najlepiej jest oderwać poprzez obracanie go wokół własnej osi. W ten sposób łatwo oderwiemy go, nie łamiąc gałązek rośliny. Czytaj dalej
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Kiedy zbieramy ciemne winogrono ( na nalewki, soki, wina ). 5 lat, 3 miesiące temu
Koniec września to czas, aby pomyśleć o zrobieniu zdrowych przetworów z ciemnych winogron. Najlepiej zaopatrzyć się w owoce z własnych krzewów, a jeśli nie mamy to od rodziny, znajomych lub od zaufanych[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Sok z owoców dzikiej róży. 5 lat, 3 miesiące temu
Składniki :2 i 1/2 kg owoców dzikiej róży0,5 kg cukru trzcinowegowoda ( najlepiej źródlana )Sposób wykonania : Owoce dzikiej róży płuczemy, osuszamy ( suche będzie nam wygodniej oczyszczać i przekrawać ), ucinamy[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Soz z aronii z cytrynką. 5 lat, 3 miesiące temu
Sok rozlewamy do małych słoiczków.Składniki :4 kg owoców aronii1,20 kg cukru trzcinowegowoda ( najlepiej źródlana )3 – 4 cytrynySposób wykonania : Aronię przebierz, usuń gałązki, owoce chore i inne[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Kiedy zbieramy owoce dzikiej róży ( na nalewki, soki ). 5 lat, 3 miesiące temu
Owoce dzikiej róży na nalewki soki oraz do suszenia zbieramy, gdy są już całkiem dojrzałe. Dojrzałe owoce mają kolor ciemnopomarańczowy, a nawet czerwony. Nie zbieramy owoców, które są żółte, takie owoce nie są[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Surówka z pora i marchewki. 5 lat, 3 miesiące temu
Składniki :2 pory2 średnie marchewki1/2 pęczka rzodkiewki3-4 łyżki śmietany 18 %zielona natka pietruszki1 gałązka selera1 liść jarmuzuszczypioreksól pieprz czarny mielonySposób wykonania : Pory oczyszczamy,[…]