kryzysowy kucharz

  • Pierwszą rzeczą jaka mnie zainspirowała podczas ostatnich świąt to ilość jedzenia, które mogłoby się zmarnować jeślibyśmy go nie przetworzyli.Druga sprawa. Święta sprzyjają podróżom. Ja podczas jednej z moich wielu[…]

  • Historii na temat tego dania jest dość sporo. Jedna, która mi się najbardziej podoba jest związana z papieżem Klemensem V, który zapoczątkował okres urzędowania papieży w Awinionie. Tym samym mieście, które ma[…]

  • Zwykło się twierdzić, że o jakości pizzy decyduje grubość ciasta i ilość dodatków. Zwłaszcza u nas, kiedy to mieliśmy niedosyt takowych 🙂 Takie przekonanie panuje w wielu miejscach, zwłaszcza w kraju, który[…]

  • Co prawda danie wymyślone w Ameryce Południowej, ale, ze względu na genezę, można uznać je za kuchnię afrykańską. Trochę zmodyfikowałem, po naszemu, żeby nie było nudne. Jak już fusion to do na całego :)A było to[…]

  • Jako, że tak dzielnie głosujecie na mój blog jako blog roku, należy Wam się coś specjalnego, a właściwie specjalny sposób przygotowania potraw. Mowa o wędzeniu. Wbrew pozorom nie trzeba mieć żadnej specjalnej[…]

  • Miał być inny sposób przygotowania, ale zrobiłem takie danie ostatnio dla znajomych i szkoda było nie wykorzystać :)Historia dania była taka. Kiedyś, mój wykładowca od marketingu opowiedział mi historię jak to był[…]

  • Miał być inny sposób przygotowania, ale zrobiłem takie danie ostatnio dla znajomych i szkoda było nie wykorzystać :)Historia dania była taka. Kiedyś, mój wykładowca od marketingu opowiedział mi historię jak to był[…]

  • Jeszcze ostatnie wydanie, modnej w tym sezonie, kuchni etiopskiej. W zawsze modnym wydaniu – fusion. Przygotowana nieco inaczej (co również jest modne w tym roku) i wyjątkowo nie w towarzystwie placków injera. W[…]

  • Styczeń pod znakiem nowych trendów kulinarnych. W dalszym ciągu ciągniemy temat kuchni afrykańskiej, która zrobiła się modna. Fasolia – pod tą swojsko brzmiącą nazwą kryje się dokładnie to czego się spodziewamy[…]

  • Jak pisałem w poprzednim poście w tym roku będzie modna kuchnia afrykańska. Przy czym głównie chodzi o ciekawe mieszanki przypraw. Jedną z nich jest jest berbere. W sumie co twórca to berbere, dlatego każdy robi ją[…]

  • Nowy rok i nowe trendy kulinarne. Niektóre nie takie nowe, bo została ugruntowana pozycja regionalnego jedzenia. Trochę została rozwinięta i w tym roku będą modne wytwory małych ogródków. Przy odrobinie szczęścia[…]

  • Mamy właśnie ostatnie tchnienie starego roku kalendarzowego, bo z końcem astronomicznego mieliśmy do czynienia tydzień temu. Chciałbym, oprócz oczywiście podsumowania, zamieścić ostatni przepis na wykorzystanie[…]

  • Jakby ktoś jeszcze nie czytał, to powtórzymy cześć wstępu z ubiegłego roku :)24 grudnia, wiadomo, będzie wigilia czyli wielka świecka tradycja związana z kupowaniem i jedzeniem. Dla każdego oznacza co innego. Dla[…]

  • Za siedmioma setkami kilometrów i jeszcze dwoma tysiącami jest taki kraj, gdzie mają drugą Polskę. Tym krajem jest Hiszpania. Znany jest z walk byków, Pabla Picassa, inkwizycji rozpropagowanej przez Latający Cyrk[…]

  • Kolejna pozycja na szerokiej liście dań, które można wykonać z czerstwego chleba. Kolejna po stronie kuchni włoskiej. niewątpliwie wynika to z faktu, jaką pozycję ma tam chleb. Jak ktoś był w Rzymie i poczęstował[…]

  • Filmik z poprzedniego postu rozpoczął serię przepisów ze starym chlebem, dlatego ciągniemy dalej ten temat. Może niektórym trudno w to uwierzyć, ale są kraje, w których chleb i ziemniaki używane są jako dodatki do[…]

  • Jeśli ktoś czyta mojego bloga, to wie, ze kwestią marnowania żywności zajmuje się od jakiegoś czasu co jest ściśle związane z tematyką mojego bloga. O całej historii związanej z aferą z czerstwym chlebem pisałem[…]

  • kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Koshari 9 lat temu

    Nad drugą, a do niedawna nad pierwszą co do długości rzeką jest sobie takie państwo jak Egipt. Każdy słyszał pewnie o zbudowanych tam piramidach, które były doskonałym źródłem budulca dla ludności miejscowej, a[…]

  • Kolejne danie, które poznałem na wykładzie o kuchni włoskiej podczas Nocy Naukowców organizowanej przez Politechnikę Śląską. Są różne wersje co do tego skąd pochodzi to danie. Jedni twierdzą, że z Neapolu.[…]

  • kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Dziady 9 lat temu

    KSIĄDZNo! potem o tym, teraz zajrzyjmy do misy.Adam Mickiewicz „Dziady”Sposobów na świętowanie ostatniego dnia października jest wiele. Jedni zafascynowani amerykańskimi filmami chodzą od drzwi do drzwi przebrani[…]

  • Załaduj więcej