kryzysowy kucharz
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Tarta puttanesca 8 lat, 1 miesiąc temu
Ostatnio był przepis z państwa gdzie makaron trafił w Średniowieczu. Teraz będzie z tego, do którego trafił zaraz po tej epoce naukowego uwstecznienia. Co prawda delikatnie zmodyfikowana, bo ile można podawać[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Yakisoba pan 8 lat, 1 miesiąc temu
Co do tego kto wymyślił makaron zdania są podzielone, bo o pierwszeństwo kłócą się Chińczycy i Koreańczycy. Pewne jest natomiast, że było to kilka tysięcy lat przed naszą erą, jak i to, że kilkaset lat po jej[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Hot dogi z Mont Saint-Michel 8 lat, 2 miesiące temu
Ostatnio pisałem o inspiracjach kulinarnych jakie dopadły mnie w Normandii. Dlaczego zatem ten skrawek ziemi wsunięty w morze, który mam Wam zamiar przedstawić zasłużył na osobny wpis? Dlatego, że sprawa jego[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Wakacje w Normandii i przepis na hachis parmentier 8 lat, 2 miesiące temu
Jak to ostatnio w pewnym teleturnieju znanym głównie z dobrych dowcipów było, statystycznie cały rok czekamy głównie na wakacje. Ja z moich właśnie wróciłem. Jako, że jestem jeszcze młody i mam całkiem pokaźne[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Paryż mniej znany i francuskie galettes 8 lat, 2 miesiące temu
Przy okazji tego, że tegoroczny urlop przypadł w Normandii, nie możnabyło nie skorzystać z okazji i należało odwiedzić Paryż, skoro był tak blisko. Jeśli chodzi o jazdę autem, to wystarczyło mi, że przejechałem się[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Smażone zielone pomidory nieceo inaczej 8 lat, 2 miesiące temu
Inspiracja literacka, choć szerszej publiczności pewnie bardziej znany jest film pod tym tytułem. Obiecałem, przy okazji zdjęcia pomidorów, że będzie, to daje 🙂 Tyle, że postanowiłem podać je trochę inaczej. W[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Garmonbozia z Twin Peaks 8 lat, 3 miesiące temu
Pierwszy raz z serialem „Twin Peaks” zetknąłem się 25 lat temu kiedy był emitowany w polskiej telewizji. Oczywiście były to czasy kiedy łykało się wszystko co zagraniczne, jednak ten wyjątkowo przypadł mi do gustu[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Bezglutenowe cukiniowe tagliatelle z boczniakami 8 lat, 3 miesiące temu
Zważywszy, że robi się coraz zimniej, to będzie chyba ostatni wpis z boczniakami w tym roku. W przyszłym mam w planie rozwinąć moją hodowlę o inne gatunki grzybów. Wszystkie jadalne. Tym razem pozycja dla, nie tyle[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Wytrawny frgál na Lysej Horze 8 lat, 3 miesiące temu
Tym razem na celownik trafiła Lysa Hora. To taki szczyt po czeskiej stronie, nazywany Królową Beskidów. Swoją drogą najwyższa góra Beskidu Śląsko-Morawskiego. Słynie z tego, że gdzieś w jej wnętrzu schowany jest[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Po'boy 8 lat, 3 miesiące temu
Dzisiaj danie z Luizjany. To taki skrawek ziemi, w którym jest wiele ciekawych rzeczy, jednak szerszej publiczności znany z dwóch bardzo wyświechtanych przez popkulturę odłamów chrześcijaństwa. Pierwsza to voodoo,[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Wyprawa po Beskidach – makaron z pesto i jedzenie ery kosmicznej 8 lat, 4 miesiące temu
Jako, że jestem osobą z zasady aktywną, to wolę spędzać czas w górach, gdzie jestem cały czas w ruchu niż nad morzem, gdzie kultywowany jest nieco inny sposób spędzania czasu – bezruch na plaży, czy jego bardziej[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Klasyka, tyle, ze z grilla 8 lat, 4 miesiące temu
Klasyki mają to do siebie, że się nie starzeją i nie umierają. Kiedy spotkałem kiedyś Petro Tyschtschenko, byłego dyrektora do spraw logistyki w firmie Commodore, powiedział na pożegnanie, że „On umrze, Amiga nie”.[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Bigos orientalny z boczniakami czyli rzecz o tańszych zamiennikach 8 lat, 4 miesiące temu
Kolejna odsłona przepisu z boczniakami, którymi się chwaliłem niedawno, przy okazji tego jak pięknie mi obrodziły.Ten bigos to hit tego roku ze względu na strukturę pekińskiej kapusty, która jest tak miękka, że[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Bieszczady – wyprawowe jedzenie – peas pudding i kaszotto 8 lat, 4 miesiące temu
Plan był ciekawy, wyruszyć z Ustrzyk w godzinach porannych, dojść na Halicz, stamtąd z górki do Bukowca i przespać się pod wiatą. Potem powrót wzdłuż granicy i znów wiata. Tyle teorii. Jak to zwykle w życiu bywa,[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Tarta z boczniaków podgrzana w samochodzie 8 lat, 5 miesięcy temu
W związku z tym, że zebrałem całkiem pokaźne zbiory boczniaków w tym roku, dam Wam tutaj kilka przepisów z wykorzystaniem , oto pierwszy z nich. Tarty to takie francuskie wynalazki, których korzenie sięgają XV[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Tunnbrödsrulle 8 lat, 5 miesięcy temu
Ostatnio przy okazji rankingu na najciekawsze uliczne dania, wśród których jest też grillowany oscypek, dowiedziałem się o istnieniu bardzo ciekawego szwedzkiego dania jakim jest Tunnbrödsrulle. To taki jakby[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Grill inaczej czyli danie preriowe 8 lat, 5 miesięcy temu
W dzieciństwie oglądałem dużo westernów. Scenariusze były różne, ale często pojawiał się schemat, w którym za pomocą jednego lub większej ilości super wyszkolonych bohaterów dobro zwycięża. Miałem przez to nieco[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Nie marnuj jedzenia, czyli śmieciowe jedzenie koło wysypiska 8 lat, 5 miesięcy temu
Filmik nakręcony na okoliczność mojego wykładu o foodsharingu, który odbędzie się dziś o 17:30 w gliwickiej księgarni Mercurius.Razem z prostym przepisem, rzecz jasna. Czytaj dalej
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Penne al pesto (z pokrzywy) 8 lat, 5 miesięcy temu
Jak już ostatnio pisałem, od czasu do czasu, jak niemal każdy mieszkaniec większego miasta, odwiedzam markety. Tam oprócz odczuć negatywnych, o których pisałem już ostatnio, które spotykają mnie w okolicy półek z[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Arakas Latheros 8 lat, 6 miesięcy temu
Od czasu do czasu, a nawet przerwy między tymi czasami są mniejsze, zważywszy na fakt, że mam takowy koło miejsca pracy, odwiedzam duże markety. Tam czasem dostaję inspirację niczym znany z filmów[…]
- Załaduj więcej