konkolpolny
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Mezze party – orientalne przekąski na wieczór 6 lat, 3 miesiące temu
Mezze, tapas, antipasti, przekąski, zakąski – małe przekąski, które urozmaicają każde spotkanie. Mezze popularne na Bliskim Wschodzie oraz Bałkanach, składają się często z warzyw (także marynowanych), oliwek i[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Buddha bowl z pieczoną kukurydzą i soczewicą 6 lat, 4 miesiące temu
Buddha bowl to miska pełna zdrowych rozmaitości. Wypełniona po brzegi świeżymi warzywami, ziarnami, orzechami czy ziołami. Ma być różnorodnie, kolorowo i zdrowo! Taka miska cieszy oko swoimi kolorami i odżywia nasz[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Zielona sałatka z agrestem 6 lat, 4 miesiące temu
Zielona sałatka z agrestem – pełna sezonowych i soczystych składników. Nie można prościej, połączenie kilku letnich, zielonych warzyw ze słodkim agrestem. To jak, gramy w zielone?
ZIELONA SAŁATKA Z AGRESTEM –[…] -
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Ajoblanco – doskonały hiszpański chłodnik z migdałów 6 lat, 4 miesiące temu
Ajoblanco to zmielone migdały połączone z czosnkiem, oliwą i czerstwym chlebem, tak w skrócie. Kremowa zupa o orzechowym smaku, lekka i zaskakująca. Ajoblanco jest nazywane także białym gazpacho. To bardzo[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Burgery z bakłażana – chrupiące i pełne smaków 6 lat, 4 miesiące temu
Burgery z bakłażana idealne na piątkowy wieczór. Upieczony bakłażan ma fajną konsystencję, która dobrze scala wszystkie składniki, nadaje miękkości i wilgotności wege burgerom (a chyba nikt nie lubi suchych i[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Czereśniowy napój z dodatkiem buraka 6 lat, 4 miesiące temu
Czereśniowy napój – różowy, słodki i pyszny! Burak nie jest może tak oczywistym składnikiem letnich napojów, ale chciałam dodać nieco koloru mojej czereśniowej miksturze. I to był strzał w dziesiątkę, bo dopełnił[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Rustykalna tarta z morelami i tymiankiem 6 lat, 4 miesiące temu
Tarta z morelami i tymiankiem. Krucha, słodka i bardzo prosta. Do zrobienia tej tarty zainspirował mnie obraz. Chciałam poćwiczyć pracę ze światłem w stylu chiaroscuro i natknęłam się na dzieło Caravaggio „Chłopiec[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Chłodnik na zakwasie buraczanym 6 lat, 4 miesiące temu
Wróciły upały a wraz z nimi moje ulubione zupy – chłodniki! Chłodnik na zakwasie buraczanym to brat chłodnika litewskiego. Jest jednak nieco lżejszy i nieco zdrowszy, dzięki dodatkowi zakwasu buraczanego. Zakwas z[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Brownie z malinami – wegańskie i bezglutenowe 6 lat, 4 miesiące temu
Brownie z malinami – słodkie, dość ciężkie, gliniaste. To ciasto klasyk, które zdobyło serca wielu łasuchów i wielbicieli czekolady. Trudno się dziwić – to bardzo czekoladowe, wilgotne i pyszne ciasto. Robi się je[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Sałatka z pomidorów i malin – letnia i lekka 6 lat, 4 miesiące temu
Sałatka z pomidorów i malin jest idealna na letnią przekąskę lub lekką kolacją. Połączenie malin i pomidorów może się wydać dziwne, jednak słodycz dojrzałych warzyw idealnie uzupełniają dodane owoce. Przepis z[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Spaghetti z groszkiem w kremowym sosie z bakłażanów 6 lat, 4 miesiące temu
Dziś serwuję spaghetti z groszkiem w cudownie kremowym sosie z bakłażanów! Zauważyłam, że na moim blogu jest zaledwie kilka przepisów z makaronem w roli głównej. Zazwyczaj rezygnuję z makaronu na rzecz zdrowszych i[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Muffiny z jeżynami na słodki początek dnia 6 lat, 5 miesięcy temu
Zdrowe muffiny z jeżynami, które mogą być słodkim śniadaniem lub podwieczorkiem. Wegańskie, bezglutenowe i bardzo dobre Przygotowanie ich nie jest skomplikowane i zajmuje nie więcej niż 20 minut. Dodatek mąki[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Pieczone marchewki z sosem z tahini i miętą 6 lat, 5 miesięcy temu
Pieczone marchewki, niby nic specjalnego i wyszukanego. Jednak te pieczone marchewki za każdym razem mnie zaskakują. Niezbędna jest tutaj wędzona papryka, która wraz z syropem klonowym tworzy bardzo apetyczną[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Pasta z botwinki i rzodkiewek 6 lat, 5 miesięcy temu
Pasta z botwinki i rzodkiewek – moja kolejna propozycja smarowidła na chleb. Niedawno smarowałam kanapki pastą z bobu na blogu. Dziś kolorowa i energetyczna pasta z botwinki, która świetnie pasuje do kiszonego lub[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Czekoladowe ciastka z kaszy jaglanej z porzeczkami 6 lat, 5 miesięcy temu
Czekoladowe ciastka z kaszy jaglanej – bez nabiału, bez zbędnych kalorii są zdrową alternatywą dla pełnych tłuszczu palmowego i cukru słodyczy dostępnych w sklepach. Cudownie miękkie, czekoladowe przełamane[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Tagliatelle ze szpinakiem i rodzynkami oraz chrupiącą posypką 6 lat, 5 miesięcy temu
Tagliatelle ze szpinakiem – to bardzo banalny przepis, ale dodatek rodzynek czyni go trochę innym. Kluczem do dobrego smaku, jest jak zawsze zresztą, jakość składników. Świeży szpinak, dobra oliwa z oliwek, świeżo[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Pasta z bobu ze słonecznikiem na pyszne, letnie śniadanie 6 lat, 5 miesięcy temu
Pasta z bobu jest zdrowym i pysznym smarowidłem na kanapki lub zgrillowane pieczywo. Niedawno zaczął się sezon na bób i warto z niego korzystać. Dostarcza białka, jest niskokaloryczny a przy tym sycący. Bób[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Pieczona owsianka z porzeczkami i borówkami 6 lat, 5 miesięcy temu
Pieczona owsianka jest takim niby deserem na śniadanie. Oczywiście udawanym, bo choć słodka i przypominająca ciastko, jest idealnym rozpoczęciem dnia. Jest słodka, ma zwartą konsystencję a zapiekane w środku[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Młode ziemniaki zapiekane ze szparagami 6 lat, 5 miesięcy temu
Młode ziemniaki zapiekane ze szparagami – jakie proste i dobre! W dodatku warzywa pieką się w piekarniku a przyrządzenie ich nie zajmuje zbyt dużo czasu. Młodych ziemniaków nie trzeba obierać, wystarczy je[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Kawa po bośniacku – bosanska kafa 6 lat, 5 miesięcy temu
W podróżowaniu bardzo inspirujące jest odkrywanie rytuałów związanych z gotowaniem i jedzeniem. Rytuały parzenia i podawania herbaty i kawy należą do moich ulubionych. Może dlatego, że są tak kontrastowe do[…]
- Załaduj więcej