konkolpolny
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Zupa krem z topinamburu z gruszką i orzechami 5 lat, 9 miesięcy temu
Są takie mariaże, które zawsze są udane i cieszą się powodzeniem. Truskawki i ocet balsamiczny, pomidor i bazylia, topinambur i gruszka. Topinambur bardzo się lubi z soczystą i słodką gruszką oraz orzechami. Takie[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Razowa chałka z domowym mlekiem z nerkowców 5 lat, 9 miesięcy temu
Chałka w mleku, bułka w mleku – to dość popularna słodka przekąska, którą zapewne wielu z nas pamięta z dzieciństwa. Świeże ciasto drożdżowe maczane w mleku – prawdziwa rozpusta! Dlaczego by nie wrócić do tych[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Jednogarnkowe spaghetti w 10 minut 5 lat, 9 miesięcy temu
Jednogarnkowy makaron to tak naprawdę „jednopatelniowe” danie ekspresowe. Rozpowszechniła je Martha Stewart i szybko stało się hitem. Autorka zresztą jest znana z jednogarnkowych, szybkich dań i wydała nawet[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Sos romesco – hiszpański, uniwersalny dodatek do wielu dań 5 lat, 10 miesięcy temu
Sos romesco pochodzi z hiszpańskiej Katalnii i ma całkiem bogatą historię. Dokładna data jego powstania nie jest dobrze znana, ale uważa się, że przygotowywano go już z XVI wieku. Ten hiszpański sos z pieczonych[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Fatteh – orientalne śniadanie lub przekąska 5 lat, 10 miesięcy temu
Fatteh to propozycja na śniadanie lub lekki obiad. Myślę, że sprawdzi się również jako przekąska na imprezę. Jest to też fajny pomysł na wykorzystanie czerstwych pit lub innych chlebków tego typu. Dosłownie fatteh […]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Harira -rozgrzewająca zupa z Maroko 5 lat, 10 miesięcy temu
Hairira jest chyba najsłynniejszym daniem z Maroko, a na pewno najsłynniejszą zupą . Treściwa, rozgrzewająca ze słodko- słoną nutą, bardzo aromatyczna dzięki kuminowi i kolendrze.
HARIRA – SKŁADNIKI NA[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Wegańska zapiekanka pasterska 5 lat, 10 miesięcy temu
Proste rozwiązanie na obiad. Warzywny sos zapiekany pod ziemniaczaną warstwą puree. Pyszne i nieskomplikowane, a przy tym sycące danie.
WEGAŃSKA ZAPIEKANKA PASTERSKA – SKŁADNIKI NA OK. 4[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Tofu w sosie pomarańczowo-orzechowym 5 lat, 10 miesięcy temu
Tofu – jedni uwielbiają, drudzy stronią i uciekają, gdzie pieprz rośnie. Ja zdecydowanie należę do tej pierwszej grupy, ale pierwsze spotkanie z tofu nie należało do najprzyjemniejszych. Oczywiście próbowałam je[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Czekoladowa granola 5 lat, 10 miesięcy temu
Nowy rok to często okres postanowień, także tych żywieniowych. Wielu z nas chce poprawić to i owo, zmienić nawyki, jeść zdrowiej, regularniej, częściej w domu. Warto zacząć od śniadania! Jest przecież pierwszym[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Solianka grzybowa – rosyjska, kwaśna zupa 5 lat, 11 miesięcy temu
Solianka – co to jest za zupa! Bogata w składniki, esencjonalna, o kwaśnym, wyrazistym smaku. Nie brak jej wyrazistego charakteru i na pewno nie będzie nikomu obojętna. Pochodzi z Rosji, ale jest też znana w[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Flaczki z boczniaków 5 lat, 11 miesięcy temu
Flaczki z boczniaków imitujące przyprawami te mięsne, to świetna propozycja na sylwestrowy, ale nie tylko, stół. Podane na gorąco, ze świeżym pieczywem, są rozgrzewające, pachnące przyprawami i do tego lekkie.[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Wegański egg nog 5 lat, 11 miesięcy temu
Egg nog oryginalnie przygotowuje się z mleka i jajek i przypraw korzennych. Pije się go w krajach anglosaskich w okolicach świąt. Ja swój egg nog podaję z mleka migdałowego, zagęszczam orzechami nerkowca i[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Smalec z fasoli z jabłkiem 5 lat, 11 miesięcy temu
Smalec z fasoli to już wegański klasyk. Bardzo prosta i szybka pasta, która doskonale smakuje. Lubię ją z dużą ilością smażonej cebuli, majerankiem i świeżo zmielonym pieprzem. Testowałam sporo wersji i[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Pierogi z wędzonymi śliwkami i kaszą pęczak 5 lat, 11 miesięcy temu
Pierogi z wędzonymi śliwkami i kaszą pęczak to danie słodko-słone. Bardzo lubię takie smaki. Wędzone śliwki połączone z kaszą pęczak i majerankiem to połączenie oryginalne, ale bardzo smaczne. Świetnie odnajdą się[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Pasztet z grzybami i żurawiną 5 lat, 11 miesięcy temu
Pasztet z grzybami i żurawiną – świąteczny dodatek do kanapek, jedzony z musztardą czy chrzanem. Nie jest skomplikowany, wystarczy zmiksować kaszę jaglaną i soczewicę, dorzucić trochę przypraw oraz grzyby i[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Bigos z kiszonych buraków i wędzonych śliwek 5 lat, 11 miesięcy temu
Bigos z kiszonych buraków to świetny przepis na wykorzystanie dość sporej ilości warzyw, które pozostają po zakwasie. Mają masę kwasu mlekowego i innych dobrodziejstw, więc wyrzucanie ich byłoby prawdziwym[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Kandyzowany imbir w syropie 5 lat, 11 miesięcy temu
Kandyzowany imbir jest przepysznym dodatkiem do ciast, deserów, gorących napojów lub do TYCH pysznych ciasteczek imbirowych. Mogę śmiało powiedzieć, że to mój ulubiony smak tej zimy – słodko-ostry. Bardzo[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie 5 lat, 11 miesięcy temu
Wigilijny barszcz na zakwasie jest jedną z moich ulubionych zup. Jego piękny, szlachetny kolor, złożony smak i wyjątkowość sprawia, że jadłabym go przez całe święta i nie tylko. Dobry barszcz to dobry zakwas i[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Ciasteczka imbirowe – słodko – pikantne 5 lat, 11 miesięcy temu
Ciasteczka imbirowe są bardzo proste, ale urzekły mnie swoim słodko-pikantnym smakiem. Przepis dostałam od taty przyjaciółki i trochę go zmieniłam. Te świetne, kruche ciasteczka dobrze zrobić nieco wcześniej i[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Bigos imbirowy 5 lat, 11 miesięcy temu
Bigos imbirowy – im dłużej gotowany, tym lepszy. Bardzo aromatyczny, pikantny, kwaśno – słodki – po prostu bardzo smaczny. Na święta lepiej przygotować go z podwójnej porcji. Po każdy kolejnym podgrzaniu bigos[…]
- Załaduj więcej