Ja Tu Gotuję!
-
Ja Tu Gotuję! dodał(a) nowy wpis, Pasta z bobu i mięty 8 lat, 3 miesiące temu
Jak to jest, że kiedy bardzo mi na czymś zależy to przeważnie tego nie osiągam, a gdy podchodzę do tematu na totalnym luzie to sukces przychodzi ot tak? Na przykład powrót z pracy. Za wszelką cenę chcę zdążyć na[…]
-
Ja Tu Gotuję! dodał(a) nowy wpis, Curry rybne 8 lat, 4 miesiące temu
Łączenie pracy z pasją może być prawdziwym szczęściem lub wprost przeciwnie – przekleństwem. Szczęściem dla twórców, którzy mają niezachwianą pewność, że ich praca jest piękna i wartościowa. Przekleństwem dla[…]
-
Ja Tu Gotuję! dodał(a) nowy wpis, "Zdrowie w smaku" – recenzja książki i KONKURS!!! 8 lat, 4 miesiące temu
„Gotuj jak szef kuchni”, „Śmietana szefa kuchni”, „Noże szefa kuchni”…nie da się ukryć, że szefowie kuchni są wzorem do naśladowania. Jednak, żeby choćby na milimetr się do nich zbliżyć nie wystarczy zakup drogich[…]
-
Ja Tu Gotuję! dodał(a) nowy wpis, APETINA: Jagodowa zupa "Nic" z musztardowo miodowym sosem 8 lat, 4 miesiące temu
Znacie te r/adiowe SMS-owe konkursy, w których można wygrać mnóstwo kasy o ile automat wylosuje nasz numer Po krótkiej grze typu „Wybierz numer sejfu”, „Wybierz numer pirackiej skrzyni”, „Którą kopertę mam[…]
-
Ja Tu Gotuję! dodał(a) nowy wpis, Burgery z kalafiora, bobu i tahini 8 lat, 4 miesiące temu
W letnim sezonie kalafiory są tak świeże, kruche i słodkie, że można je jeść na surowo. Wykorzystajcie je jako dodatek do sałatki albo podajcie jako przekąskę z sosem tzatziki lub innym ulubionym. Będziecie[…]
-
Ja Tu Gotuję! dodał(a) nowy wpis, Krem z pomidora z grillowanym pomidorem 8 lat, 4 miesiące temu
Wyobraźmy sobie, że jutro na ziemię ma spaść meteoryt. To oficjalna informacja, podają ją we wszystkich serwisach (tych lewackich, tych prawackich i tych zagramanicznych). Nie ma odwrotu. Giniemy. Co czuję? Smutek,[…]
-
Ja Tu Gotuję! dodał(a) nowy wpis, Pieczony kalafior z tahini 8 lat, 4 miesiące temu
Jeśli kiedyś zawitacie do Warszawy i porządnie zgłodniejecie, koniecznie zajrzyjcie na ulicę Jasną 24 do restauracji izraelskiej Berek. To wyjątkowe miejsce, w którym za przystępną cenę można zjeść dobrze i do[…]
-
Ja Tu Gotuję! dodał(a) nowy wpis, APETINA: Mini serniczki rukola-pesto 8 lat, 4 miesiące temu
Dziś wpis konkursowy. Tym razem nie jest to konkurs dla Was, tylko dla mnie 🙂 postanowiłam powalczyć o kulinarną wyprawę do Londynu. Trzymajcie kciuki!!!Jak to zrobić (6 serniczków):300 g serka Apetina z rukolą i[…]
-
Ja Tu Gotuję! dodał(a) nowy wpis, Crumble z czereśniami 8 lat, 4 miesiące temu
Kolejny pomysł na wykorzystanie czereśni. Clafoutis było z Francji (przepis tutaj: KLIK) to teraz sięgamy do zasobów kuchni najlepszych przyjaciół Francuzów – Anglików. Pod nazwą „crumble” kryją się owoce pod[…]
-
Ja Tu Gotuję! dodał(a) nowy wpis, Domowy twaróg 8 lat, 4 miesiące temu
Gdyby miesiąc temu ktoś mi powiedział, że będzie mi dane jeść domowy twaróg zrobiony w mojej kuchni przez mojego męża to drwiący uśmieszek byłby najdelikatniejszą reakcją, jakiej moglibyście się spodziewać. A[…]
-
Ja Tu Gotuję! dodał(a) nowy wpis, Zupa krem z buraków i malin 8 lat, 4 miesiące temu
Zaczynałam pisać ten post wiele razy, ale nie mogę znaleźć żadnego powiązania z dzisiejszą potrawą, które ułożyłoby się w zgrabny tekst. Czasem tak jest i przeważnie w takich sytuacjach rezygnuję z publikacji[…]
-
Ja Tu Gotuję! dodał(a) nowy wpis, Clafoutis z czereśniami 8 lat, 4 miesiące temu
Ten deser pochodzi z kuchni francuskiej. Robiąc go nie miałam bladego pojęcia co z tego wyjdzie i jaki będzie miało smak. Na filmach i zdjęciach w internecie wygląda trochę jak gęsty budyń, ale jednocześnie dający[…]
-
Ja Tu Gotuję! dodał(a) nowy wpis, Bób w pomidorach 8 lat, 4 miesiące temu
Spieszę się. Każdego dnia coraz bardziej. Pędzę co tchu, żeby zdążyć. Zdążyć nacieszyć się sezonowymi warzywami i owocami. Szparagi już zniknęły. Truskawek jest coraz mniej. Bób, maliny, agrest, fasola szparagowa,[…]
-
Ja Tu Gotuję! dodał(a) nowy wpis, Pikantne drobiowe kotleciki 8 lat, 5 miesięcy temu
Naszło mnie na mięso. Nie na jedzenie, ale na przyrządzenie czegoś mięsnego dla Darka i dla mięsożernych czytelników bloga. Dzisiejsze kotleciki można usmażyć na patelni, upiec w piekarniku lub na grillu. Jako[…]
-
Ja Tu Gotuję! dodał(a) nowy wpis, Placki ziemniaczane nadziewane ziołowym twarożkiem 8 lat, 5 miesięcy temu
Dziś to nie ja gotuję. Nie gotuje nawet Darek. Dziś gotuje tata Darka! Tata Darka jest myśliwym i do mistrzostwa opanował sztukę przyrządzania dziczyzny. Niestety nie jest najlepszym nauczycielem, bo jego receptury[…]
-
Ja Tu Gotuję! dodał(a) nowy wpis, Spaghetti z cukinii z sosem z kalafiora 8 lat, 5 miesięcy temu
Kiedyś pisałam o stronach w internecie, które mnie inspirują. Jedną z nich jest kanał na YouTube: FullyRawKristina. Prowadzi go absolutnie fantastyczna, charyzmatyczna i urocza Amerykanka Kristina Carrillo-Bucaram,[…]
-
Ja Tu Gotuję! dodał(a) nowy wpis, Pikantna salsa z truskawek (do mięs nie tylko) 8 lat, 5 miesięcy temu
Podobno z wiekiem zmienia nam się smak. Otwieramy się na nowe doznania i podajemy rękę na zgodę starym wrogom. Coś w tym jest, bo po latach polubiłam się ze znienawidzonym kminkiem. Nie przeszkadza mi też anyżkowy[…]
-
Ja Tu Gotuję! dodał(a) nowy wpis, KONKURS z "Kaszomaniakiem" i sernik na drożdżowym spodzie z kaszy manny z sosem truskawkowo-bazyliowym 8 lat, 5 miesięcy temu
Dzisiejszy słodki niedzielny przepis zamyka tydzień z „Kaszomaniakiem”. Prezentuję Wam go na końcu, choć był to pierwszy przepis z tej książki jaki postanowiłam zrobić. Zaciekawił mnie spód tego ciasta – kasza[…]
-
Ja Tu Gotuję! dodał(a) nowy wpis, Puszyste serniczki z patelni z truskawkami i miętą marokańską 8 lat, 5 miesięcy temu
Dziś małe wtrącenie w kaszomaniakowe przepisy. Śniadanie improwizowane, które wyszło tak dobre, że muszę się z Wami podzielić! Przepis wymyślałam w trakcie robienia, ale proporcje starałam się dokładnie zapamiętać.[…]
-
Ja Tu Gotuję! dodał(a) nowy wpis, Tydzień z "Kaszomaniakiem": sos karmelowy 8 lat, 5 miesięcy temu
„Nie ma dymu bez ognia ani kaszy bez sosu” głosi wstęp do rozdziału z sosami w książce „Kaszomaniak” (recenzja tutaj: KLIK). Sosy do kaszy mogą być przeróżne: pikantne, kwaśne, łagodne, ziołowe, warzywne i[…]
- Załaduj więcej