Justyna Dragan
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Słodkie krokiety z jabłkami w panierce z ciecierzycy 7 lat, 1 miesiąc temu
Kochani! W dzisiejszym dość obszernym wpisie znajdziecie trzy różnorodne przepisy z wykorzystaniem pewnych nowych produktów, które dopiero od niedawna zawitały na sklepowych półkach.Cenię sobie czysty skład bez[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Czekoladowa wieża ptysiowa z pierniczkami i nutą pomarańczy 7 lat, 3 miesiące temu
Każdy z nas ma marzenia- większe, mniejsze, ale marzenia, o których często nikomu nie mówimy. Od dłuższego czasu marzy mi się Paryż!! Chciałabym poznać francuską kulturę, kuchnię, zobaczyć Łuk Triumfalny, zwiedzić[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Gdzie zjeść w Krakowie? (8 miejsc) 7 lat, 4 miesiące temu
Jak wiecie, ostatnie 3 dni spędziłam w Krakowie. I już na początku bardzo dziękuję Wam za wszystkie polecone przez Was na Instagramie restauracje, lodziarnie, kawiarnie i knajpki, które warto odwiedzić w tym[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Lody czekoladowe na patyku (z dwóch składników) 7 lat, 7 miesięcy temu
Dwuskładnikowe lody, których przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Potem zostaje już tylko porządne schłodzenie i można zajadać. Ja na potrzeby zdjęć posypałam swoje lody pokruszonymi fistaszkami. Upały w[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Wilgotny makowiec w biszkopcie 7 lat, 8 miesięcy temu
Tak jak napisałam w nazwie, jest to wyjątkowo wilgotny makowiec otulony dwoma biszkoptami. Wilgotna jest nie tylko masa makowa, ale też same biszkopty, które nasączone są słodzonym mlekiem (podobnie jak w cieście[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Bezglutenowe gofry + recenzja aplikacji Dziennik Kalorii 7 lat, 8 miesięcy temu
Kochani! Zanim podzielę się z Wami przepisem na bezglutenowe gofry, chciałabym Wam przedstawić i polecić ciekawą oraz pomocną aplikację Dziennik Kalorii, z którą miałam możliwość się bliżej zapoznać.Aplikację tę[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Babka majonezowa 7 lat, 8 miesięcy temu
Babka wilgotna, choć bez dodatku masła i oleju. Rolę tłuszczu pełni tu majonez i od razu odpowiadam na pytanie- nie, nie jest on wyczuwalny ;). Lekka, dobrze przechowywana długo zachowuje świeżość. U mnie w[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Krem sułtański 7 lat, 8 miesięcy temu
Słynny deser z czasów PRL-u. Ubita słodka śmietanka kremówka w dwóch odsłonach: jasnej i ciemnej- kakaowej podana z pokruszonymi bezami i rodzynkami namoczonymi uprzednio w rumie. Czasem spotyka się też wersję z[…]

-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Bananowy koktajl z wodą kokosową i miętą 7 lat, 9 miesięcy temu
Słodki koktajl z wodą kokosową, bananem oraz świeżą miętą, która nadaje orzeźwienia. Przepis na jedną porcję, przepis błyskawiczny i prosty. To jedna z moich propozycji na wykorzystanie wody/ mleczka kokosowego,[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Jak otworzyć kokosa? + domowe wiórki i płatki kokosowe 7 lat, 9 miesięcy temu
Dzisiaj krótko o orzechu kokosowym, który dostępny jest w polskich sklepach w naprawdę przyzwoitej cenie. Kokos to samo zdrowie! Jego miąższ jest źródłem m.in. błonnika, kwasu foliowego i magnezu, a woda kokosowa[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Gofry- przepis podstawowy 7 lat, 9 miesięcy temu
Na święta dostałam od siostry gofrownicę. Nie jest to sprzęt z najwyższej półki, ale daje radę i to się liczy! Kilka dni temu pojawił się przepis na gofry czekoladowe (klik). Dzisiaj przepis podstawowy,[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Makaroniki- przepis podstawowy 7 lat, 9 miesięcy temu
Po długotrwałej walce z makaronikami mogę powiedzieć, że w końcu wyszły mi prawie idealne- prawie, bo wiadomo zawsze może być lepiej ;). Próbowałam zarówno metody francuskiej jak i metody włoskiej i zdecydowanie[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Francuska tarta marchewkowa 7 lat, 9 miesięcy temu
Tarta z ciasta francuskiego z nadzieniem marchewkowym. O dziwo nie wytrawna, a słodka i bardzo innowacyjna. Przepis jest prosty, gdyż bazuje na gotowym cieście francuskim (choć polecam również przygotować to ciasto[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Chleb z niepalonej kaszy gryczanej (bez mąki i drożdży) 7 lat, 9 miesięcy temu
Ostatnio u kuzynki w Łodzi jadłam na śniadanko chlebek, którego smak bardzo przypadł mi do gustu. Zjadłam chyba z 4 kromki i wiedziałam, że nie jest to typowy chleb ;). Jak się potem okazało, chlebek upieczony[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Gofry czekoladowe 7 lat, 9 miesięcy temu
Gofry!! Kto ich nie lubi ;). To pierwsze goferki na Nastoletnich i zapewniam, że nie ostatnie. Będzie jeszcze przepis podstawowy oraz gofry w wersji zdrowszej (ale to w swoim czasie). Dzisiaj czekoladowe z[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Ciasto Oczy Carycy 7 lat, 9 miesięcy temu
Bardzo popularny w polskich domach przekładaniec. Dwa blaty dwukolorowego ciasta odpowiednio nasączonego. Blaty przełożone klasycznym budyniowo-maślanym kremem (choć spotkałam się też z innymi wersjami tego cia[…]

-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Ciasto brzoskwiniowo-kokosowe 7 lat, 9 miesięcy temu
Lekki wilgotny biszkopcik, krem budyniowo-maślany z dużą ilością brzoskwiń, delikatna kokosowa beza i odrobina czekolady na górze. Prawda, że brzmi wspaniale? To takie ciasto, które nada się na każdą okazję, od[…]

-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Brownie z batatów + praktyki w Czekolada Café w Warszawie 7 lat, 9 miesięcy temu
Witam po krótkiej przerwie. Miniony tydzień zapamiętam na bardzo długo! Tak jak w ubiegłym roku odbyłam praktyki w Airport Hotel Okęcie w cukierni Czekolada Café w Warszawie. Pasja, wiedza, doświadczenie. Idealne[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Tartaletki Tiramisu z wiśniami + warsztaty z fotografii kulinarnej 7 lat, 10 miesięcy temu
Wczoraj miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach z fotografii kulinarnej prowadzonych przez Żanetę z Cupcake Factory we Wrocławiu. Początkowo było troszkę teorii, następnie już w praktyce stylizowałyśmy[…]
- Załaduj więcej