To co lubię
-
To co lubię dodał(a) nowy wpis, Sos z suszonych pomidorów i zielonego pieprzu 11 miesięcy, 1 tydzień temu
Wymyśliłam sobie ostatnio połączenie tymianku z pieprzem i suszonymi pomidorami, do tego dołożyłam pulpety i odrobinę ziemniaków. Obiad wyszedł pyszny. Sos będzie pasował również do kaszy, ryżu czy makaronu.Skład[…]
-
To co lubię dodał(a) nowy wpis, Sałatka z makaronu (por, pomidor suszony) 11 miesięcy, 1 tydzień temu
Najlepsze sałatki wychodzą pod wpływem chwili. Bardzo smaczna i łatwa do zrobienia. Składniki:250 g makaronu pszennego w kształcie ryżu140 g kukurydzy300 g pora50 g pomidorów suszonych150 ml majonezuSól, pieprz d[…]
-
To co lubię dodał(a) nowy wpis, Grzyby leśne – baza na sos mrożona 11 miesięcy, 3 tygodnie temu
Sezon grzybowy w pełni. Zazwyczaj grzyby leśnie suszę, jednak tym razem nie miałam ich aż tak wiele by napełnić suszarkę, więc wymyśliłam sobie mrożenie.Składniki:700g grzybów leśnych1cm kawałek imbiru1 nieduża[…]
-
To co lubię dodał(a) nowy wpis, Kompot ze świeżych owoców porzeczki i świdośliwy 1 rok, 2 miesiące temu
Jako mała dziewczynka w okresie letnim piłam kompoty, które gotowała mama. Były przeróżne a właściwie ze wszystkiego co rosło w ogrodzie: śliwki, porzeczki, jabłka, gruszki, agrest, wiśnie. Z pewnością zn[…]
-
To co lubię dodał(a) nowy wpis, Żeberka pieczone w ziołach 1 rok, 3 miesiące temu
Zazwyczaj żeberka kroiłam na mniejsze części, jednak tym razem cały kawałek wylądował w piekarniku. Decyzji absolutnie nie żałuję. Mięso wyszło soczyste i pachnące ziołami. Zapraszam po przepis. Składniki:1200[…]
-
To co lubię dodał(a) nowy wpis, Pesto z czosnku niedźwiedziego 1 rok, 4 miesiące temu
Czosnek niedźwiedzi dostępny sezonowo ma swoje wspaniałe właściwości o których możecie poczytać więcej Składniki:90 g czosnku niedźwiedziego40 g orzechów nerkowca50 g twardego sera (u mnie Grana Padano)70-80[…]
-
To co lubię dodał(a) nowy wpis, Ryba pieczona w rękawie 1 rok, 6 miesięcy temu
Fajna alternatywa do tradycyjnej panierki. Przede wszystkim zdrowiej w połączeniu z ziołami i limonką, która dodaje cytrusowego aromatu i smaczku. Pysznie polecam 🙂
Składniki:
500 g filetów rybnych[…]
-
To co lubię dodał(a) nowy wpis, Pieczone ziemniaki w rękawie 1 rok, 6 miesięcy temu
Mój ulubiony sposób na ziemniaki oprócz kociołka
Składniki:
1 kg ziemniaków1 łyżeczka soli1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego zmiażdżonego w moździerzu1/2 łyżeczki papryk[…]
-
To co lubię dodał(a) nowy wpis, Pieczone warzywa 1 rok, 8 miesięcy temu
Bywa w życiu tak, że jesteśmy zmuszeni zmienić coś w swoim żywieniu by wspomóc leczenie organizmu. Bywa również tak, że poprzez wprowadzenie większej ilości warzyw i owoców a ograniczenie cukrów, węglowodanów[…]
-
To co lubię dodał(a) nowy wpis, Pieczeń z karczku faszerowana boczkiem i cebulą 1 rok, 8 miesięcy temu
Tym razem zrobiłam coś dla osób smakujących w mięsie 🙂 Panowie w głównej mierze powinni być zadowoleni z tej propozycji. Panie również zapraszam do skosztowania.Składniki:2 kg karczku300 g boczku wędzonego1[…]
-
To co lubię dodał(a) nowy wpis, Eszeweria 1 rok, 8 miesięcy temu
Kiedy zobaczyłam tą roślinkę w sklepie ogrodniczym… zakochałam się 😉 Nazywana jest „kamienną różą”. To niewymagający sukulent, który jednak jest wrażliwy i w naszym klimacie wymaga przezimowania w domu. Bardzo[…]
-
To co lubię dodał(a) nowy wpis, Pieczarki Portobello z grilla 2 lata, 1 miesiąc temu
Lubię nowości kulinarne, być może już robiliście Portobello u mnie wczoraj zagościły z mięsem mielonym. Jeśli tylko lubicie grzybki to zapraszam po przepis :)Składniki:300 g (5 szt.) pieczarek Portobello[…]
-
To co lubię dodał(a) nowy wpis, Syrop sosnowy z dodatkiem spirytusu 2 lata, 3 miesiące temu
Syrop sosnowy robiłam już wiele razy, przepis znajdziecie Składniki:700 g pędów sosnowych (tyle nazbierałam)700 g cukru1/3 szklanki spirytusuPędy sosny pokroić na mniejsze kawałkiMożna je zgnieść np. drewnianą k[…]
-
To co lubię dodał(a) nowy wpis, Lubczyk od nasiona po roślinę 2 lata, 6 miesięcy temu
Kocham tą bylinę, używam ją praktycznie do każdej zupy czy sosu razem z inną zieleniną jak koper, pietruszka czy seler. Niestety kochają go również nornice i inne gryzonie mojego ogródka, które sukcesywnie[…]
-
To co lubię dodał(a) nowy wpis, Rolada serowa – krok po kroku 2 lata, 7 miesięcy temu
Rolada jest rewelacyjną przekąską na wszelkiego rodzaju przyjęcia. W połączeniu z Wbrew pozorom nie jest ona trudna do wykonania. Pokażę wam krok po kroku jak ją zrobić.Składniki:500 g sera żółtego w kawałku (typu[…]
-
To co lubię dodał(a) nowy wpis, Salsa meksykańska 2 lata, 9 miesięcy temu
Kuchnia meksykańska jest wyrazista, często pikantna i przede wszystkim bardzo różnorodna. Skusiłam się na salę, którą możecie wykorzystać do rolady serowej, przypieczonej bagietki bądź na zwykłą kromkę chleba[…]
-
To co lubię dodał(a) nowy wpis, Pasta jajeczna z tuńczykiem 2 lata, 9 miesięcy temu
Dzisiaj mała odmiana. Szybka i łatwa do przygotowania pasta zawładnęła moim sercem. Składniki:4 jajka ugotowane na twardo ( 8 – 10 min w osolonej wodzie)1 puszka tuńczyka w oleju (100 g)1łyżka stołowa chrzanu z[…]
-
To co lubię dodał(a) nowy wpis, Nalewka śliwkowa 2 lata, 10 miesięcy temu
Zrobiłam ją w sezonie kiedy węgierki dojrzewały pięknie na drzewie. Jest bardzo dobra w smaku więc dzielę się z Wami przepisem. Składniki:1kg śliwek węgierek 0,5 l spirytusu 0,5 l wódki 1l wody80 dag cukru1 gwia[…]
-
To co lubię dodał(a) nowy wpis, Koreczki z pomidorków i mozzarelli 2 lata, 10 miesięcy temu
Kolorowa i smaczna przekąska, która upiększy każdy stół. Można się bawić kolorami i składnikami. Oto moje wykonanie. Polecam :)Do koreczków wykorzystałam:- pomidory koktajlowe różnych kolorów, – mozarellę mini[…]
-
To co lubię dodał(a) nowy wpis, Kanapka z kindziukiem i awokado 3 lata, 3 miesiące temu
Wpadła mi w ręce ciekawa wędlina: kindziuk z pieprzem i muszę przyznać, że jest bardzo dobra. Podam Wam propozycję kanapkową, która osobiście bardzo przypadła mi do gustu.Składniki:Chleb jaki lubicieMasł[…]
- Załaduj więcej