Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
-
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Penne z pieczarkami i ciecierzycą 8 lat, 1 miesiąc temu
Niekonwencjonalne, pożywne i łatwe w przygotowaniu danie. Makaron z pieczarkami i ciecierzycą doprawiłam mielonymi suszonymi grzybami. Danie nabrało bardziej wyrazistego smaku.
Składniki
500 g pieczarek
1 szkl[…] -
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Zupa dyniowa z batatem i masłem orzechowym 8 lat, 1 miesiąc temu
Aromatyczna zupa krem z dyni podkreślona słodkim batatem. Jest delikatna i szybka w przygotowaniu. Dodatek masła orzechowego nadaje jej niepowtarzalnego smaku.
Składniki
1 kg dyni piżmowej
1 batat
2 łyżki masła[…] -
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Spaghetti z dynią i pieczarkami 8 lat, 1 miesiąc temu
Bardzo smaczne danie do przygotowania w 30 minut a do tego wegetariańskie. Dynia i pieczarki mają delikatny smak dlatego podkreśliłam go czosnkiem i ostrzejszymi przyprawami.
Składniki
6 pieczarek
300 g[…] -
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Tykwa faszerowana kaszą jaglaną i wiśniami 8 lat, 1 miesiąc temu
Kolejna propozycja na faszerowaną tykwę tym razem w słodkiej wersji. To bardzo smaczny deser, przystawka lub kolacja.
Składniki
1 grubsza część tykwy wężowatej
1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
1 słoik wiśni w soku<br […] -
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Syrop dyniowy z kardamonem 8 lat, 1 miesiąc temu
Cudownie pachnący i smaczny syrop dyniowy z dodatkiem aromatycznych przypraw. To idealny dodatek do kawy, deserów i lodów.
Składniki
1 szkl wody
4 czubate łyżki pure z dyni
3/4 szkl cukru
1 cukier waniliowy lub 1[…] -
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Pure z tykwy 8 lat, 1 miesiąc temu
Tykwa to jedyne warzywo zawierające duże pokłady choliny tak potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu a w szczególności mózgu. Działa antydepresyjnie i antyoksydacyjne. Jest bogactwem witamin,[…]
-
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Tykwa faszerowana ryżem i warzywami 8 lat, 1 miesiąc temu
Tykwa sama w sobie ma dość słodki smak, dlatego przed faszerowaniem należy dobrze ją posolić i natrzeć ziołami lub czosnkiem.
Składniki
1 kawałek tykwy wężowatej ( grubsza część)
1 szkl ugotowanego ryżu
1 papryka<br […] -
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Racuchy z tykwą i cynamonem 8 lat, 1 miesiąc temu
Tykwa to roślina ozdobna z rodziny dyniowatych. Jest jak najbardziej jadalna ale mało powszechna jako składnik. Moja pierwsza propozycja to racuchy drożdżowe z dodatkiem startej tykwy.
Składniki
150 g mąki
2 jajka<br […] -
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Warstwowa sałatka ukraińska 8 lat, 1 miesiąc temu
Bardzo smaczna i nieskomplikowana sałatka. Do przygotowania potrzebujemy tylko kilku warzyw i majonez, żadnych przypraw ani zbędnych dodatków. Składniki
-
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Oszukana szarlotka z dynią i gruszką 8 lat, 2 miesiące temu
Osobiście przetestowana na własnej rodzinie. Nikt nie zorientował się, że w tej szarlotce nie ma ani grama jabłek. Skład inny ale smak ten sam. Składniki ciasto ( tortownica 24 cm) 3 szk mąki 250 g margaryny 2[…]
-
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Dżem z dyni 8 lat, 2 miesiące temu
Dynia to jedno z moich ulubionych warzyw. Można ją przygotować na wiele sposobów. Dżem z dodatkiem wanilii to jedna z wielu propozycji. Składniki 1 kg dyni bez skórki 1/4 szkl wody 200 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu[…]
-
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Dżem dyniowo- gruszkowy z cynamonem 8 lat, 2 miesiące temu
Dżem o wyjątkowo przepysznym smaku. Dynia z gruszką tworzą idealne połączenie, które subtelnie podkreśla cynamon. Dodatek soku z cytryny sprawia, że konfitura przypomina nieco pieczone jabłko. Składniki 1 kg dyni[…]
-
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Keczup z dyni 8 lat, 2 miesiące temu
Keczup z cukinii już był, teraz pora na przetestowanie dyni. Przepis jest bardzo podobny, dodałam jedynie więcej czosnku i inne przyprawy. Keczup w tej wersji ma głębszy smak i kolor. Składniki 1 kg dyni (bez[…]
-
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Budyń dyniowy z białą czekoladą 8 lat, 2 miesiące temu
Obowiązkowy z sezonie dyniowym. Pyszny i aromatyczny budyń z nutą białej czekolady z pewnością zasmakuje najmłodszym. Składniki 500 ml mleka 4 łyżki pure z dyni 50 g białej czekolady 1 cukier waniliowy 2 żółtka 3[…]
-
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Dyniowe naleśniki zapiekane na cebuli 8 lat, 2 miesiące temu
Delikatne dyniowe naleśniki z pieczarkowym farszem to bardzo smaczna propozycja dla wegetarian. Danie wprost rozpływa się w ustach. Składniki ciasto naleśnikowe 1 szkl mleka ok. 1,5 szkl mąki 3-4 łyżki pure z dyni[…]
-
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Keczup z cukinii i śliwek 8 lat, 2 miesiące temu
Ma słodko- kwaśny smak z delikatną nutą pikanterii. Doskonale nadaje się jako dodatek do mięs a nawet frytek. Składniki 1 kg cukinii (bez skórki i pestek) 200 g cebuli 400 g papryki czerwonej 1-2 ząbki czosnku 200[…]
-
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Sałatka z pieczonych warzyw 8 lat, 2 miesiące temu
Pomysł idealny na jesienne chłodne dni. Taką sałatkę przygotowujemy w piekarniku, najlepiej smakuje na ciepło. Doskonała na lekka kolacje lub jako dodatek do mięs. Składniki ok. 200 g dyni 1 czerwona papryka 2-3[…]
-
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Tort z lustrzaną polewą 8 lat, 2 miesiące temu
Pyszny tort z bardzo efektowną dekoracją. Lustrzana polewa to prosty sposób na ozdobienie zwykłego ciasta w szybki sposób. Składniki biszkopt 3 szt ( tortownica 24 cm) 3x 3 jajka 3x 3/4 szkl mąki 3x 1/2 szkl cukru[…]
-
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Dynia marynowana 8 lat, 2 miesiące temu
Dynia marynowana to doskonała propozycja do sałatek lub dań na ciepło. Składniki 1 kg dyni bez miąższu i skórki 1 l wody 3/4 szkl cukru 1/2 łyżeczki soli 6 goździków 1/2 szkl octu 10 % 1. Dynię kroimy w niedużą[…]
-
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Dżem dyniowo- bananowy 8 lat, 2 miesiące temu
Pyszny dżem z dyni i bananów. Lekko mdły smak przełamałam sokiem z cytryny i wyostrzyłam dodatkiem imbiru. Składniki 500 g obranej dyni 300 g bananów 1/2 szkl cukru 1/4 szkl wody sok z połówki cytryny imbir do[…]
- Załaduj więcej