Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
-
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Aksamitna czekośliwka 8 lat, 3 miesiące temu
Prosty i nieskomplikowany sposób na wykorzystanie śliwek. Jeżeli znudziły wam się zwykłe powidła polecam ten przepis, lekko kwaskowe z kakaową nutą. Składniki 2,5 kg śliwek 1 kg cukru ok. 5 łyżek kakao 1. Śliwki[…]
-
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Nutella dyniowa 8 lat, 3 miesiące temu
Kolejna odsłona zdrowszej wersji czekoladowego kremu na bazie dyni. Mój syn z zadowoleniem stwierdził, że smakuje jak prawdziwa nutella. Składniki 1 kg pure z dyni pieczonej 250 g cukru 2 cukry waniliowe 1/2 puszki[…]
-
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Złocista nutella z dyni 8 lat, 3 miesiące temu
Dynia to bardzo uniwersalne warzywo, które można przyrządzić na wiele sposobów. Pyszna złocista nutella o smaku białej czekolady to moja propozycja na małe, kulinarne oszustwo. Składniki 1 kg dyni ( bez miąższu i[…]
-
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Dynia zapiekania pod beszamelem 8 lat, 3 miesiące temu
Dynia zapiekana pod beszamelową pierzynką z dodatkiem żółtego sera to pyszna propozycja na niecodzienną kolację lub dodatek do głównego dania. Składniki 1 kg dyni 1/3 szkl bulionu warzywnego 6 łyżek startego[…]
-
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Mirror glaze- wersja oszczędna 8 lat, 3 miesiące temu
Lustrzana polewa tym razem w wersji oszczędnej. Efekt wizualny jest bardzo podobny do poprzedniej mirror glaze, jednak są pewne ograniczenia. Polewa dość szybko zastyga co uniemożliwia zrobienie poprawek. Jest[…]
-
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Dyniowa lazania z kurczakiem i trawą cytrynową 8 lat, 3 miesiące temu
Zdrowsza i delikatniejsza wersja tradycyjnej lazanii. Zamiast makaronu użyłam cienko pokrojonej dyni. Danie jest soczyste, aromatyczne i bardzo smaczne. Porcja dla dwóch osób. Składniki 1 pojedyncza pierś z[…]
-
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Oszukane spaghetti z klopsikami 8 lat, 3 miesiące temu
Takie spaghetti z pewnością będzie hitem na każdym kinderbalu. Na pierwszy rzut oka wygląda jak typowo włoskie danie ale to tyko pozory… Składniki oszukany makaron 1 jajko 1 żółtko 3/4 szkl mleka 3/4 szkl mąki[…]
-
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Keczup z piekła rodem (z cukinii) 8 lat, 4 miesiące temu
Zdrowszy i nieziemnsko ostry keczup z cukinii. Według mnie smakuje o wiele lepiej niż z samych pomidorów. Składniki 1 kg cukinii (bez skórki i pestek) 1 duża cebula 2 papryki czerwone 1 papryczka chilli 1-2 ząbki[…]
-
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Pesto z surowego brokuła 8 lat, 4 miesiące temu
Brokuł to nie tylko smaczne i bogate w witaminy warzywo. Posiada właściwości lecznicze, enzym, który zapobiega rakowi. Dlatego warto jeść go na surowo. Składniki 280 g brokuła 70 g ziaren słonecznika 20- 30 g[…]
-
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Konfitura z arbuza 8 lat, 4 miesiące temu
Wspaniała sprawa dla amatorów tych soczystych owoców. Smak lata zamknięty z słoiku z pewnością powróci zimą przy domowej drożdżówce i gorącej herbacie. Składniki 1 kg miąższu z arbuza 500 g cukru 250 ml wody[…]
-
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Mirror glaze- lustrzana polewa 8 lat, 4 miesiące temu
Bardzo prosty i efektowny sposób na dekorację tortu. Wystarczy przygotować polewę Mirror glaze, połączyć ją z wybranymi barwnikami aby efekt końcowy zaskoczył gości. Składniki 20 g żelatyny w proszku + 120 ml wody[…]
-
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Sos paprykowy 8 lat, 4 miesiące temu
Doskonały dodatek do wszelakich dań jak i marynata to warzyw lub mięs. Sosem paprykowym możemy także posmarować ciasto na pizzę. Składniki 3 kg czerwonej papryki 300 g papryczki chilli 75 g koncentratu pomidorowego[…]
-
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Shake śmietankowy 8 lat, 4 miesiące temu
Wystarczą tylko dwa składniki aby rozkoszować się pysznym śmietankowym koktajlem. To doskonały sposób na zachęcenie dzieci do picia mleka. Starsze mogą same bez problemu przygotować go w domu. Skłaniki 600 ml mleka[…]
-
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Ogórki kiszone tradycyjne 8 lat, 4 miesiące temu
Moje ulubione ogórki. Smakują wspaniale każdej porze roku. Przygotowane według receptury mojej mamy. Składniki 1 kg ogórków ok. 4 szkl wody 20- 30 g soli do przetworów koper nasienny czosnek chrzan gorczyca[…]
-
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Cukinia w czosnkowym cieście 8 lat, 4 miesiące temu
Soczysta i aromatyczna przekąska. Cukinia najlepiej smakuje mi w sezonie wakacyjnym. Oto jeden z wielu sposobów na jej podanie. Składniki 1 cukinia 1,5 szkl mleka ok. 1,5 szkl mąki 2 jajka 1 ząbek czosnku szczypta[…]
-
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Fasolka szparagowa po bretońsku 8 lat, 4 miesiące temu
Danie z kategorii smak dzieciństwa. Taką fasolkę jadałam na wakacjach u cioci. Składniki 500 g zielonej fasolki szparagowej 3 kiełbaski śląskie 1 cebula ok. 2 l wody przecier pomidorowy sól pieprz 3 ziela[…]
-
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Koktajl rubinowy pikantny 8 lat, 4 miesiące temu
Napój na bazie maślanki z dodatkiem buraka. Doprawiony na ostro to propozycja dla wielbicieli wytrawnych smaków. Składniki 400 ml maślanki 1 mały burak ćwikłowy 1 łyżeczka cukru pudru sól pieprz cayenne sok z[…]
-
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Dżem z leśnych jagód 8 lat, 4 miesiące temu
Dżem jagodowy przygotowany z własnoręcznie zebranych owoców cieszy zimą chyba najbardziej. Pobyt na łonie natury w połączeniu ze zbiorem tych pysznych owoców to idealny sposób na spędzenie czasu z dziećmi.[…]
-
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Jagody w soku własnym 8 lat, 4 miesiące temu
Jagody to doskonały dodatek do ciast czy deserów a także naturalne lekarstwo. Warto przygotować kilka słoiczków aby zimą móc cieszyć się ich smakiem. Składniki 1 kg jagód ok. 200 g cukru 1. Jagody dokładanie[…]
-
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Przecier ogórkowy 8 lat, 4 miesiące temu
To doskonały i szybki sposób na zupę ogórkową zimą. Taki przecier najlepiej jest przygotować w niewielkich słoiczkach. Otwieramy, dodajemy do zupy i gotowe. Składniki 1 kg ogórków ok. 2 łyżeczki soli 1-2 ząbki[…]
- Załaduj więcej