Zielona Kuchnia
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Stek z tuńczyka z sosem musztardowo-pietruszkowym 6 lat, 10 miesięcy temu
Niektóre ryby są tak chude, i zwarte, że wystarczy tylko prosty sos by wyczarować pyszne danie. Soczyste pieczone rybie mięso w towarzystwie musztardy przypadnie do gustu każdemu.Składniki (4 porcje)-4 steki[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Smażony boczek z cebulą "świeżonka" 6 lat, 11 miesięcy temu
Zawsze mnie zastanawiało skąd wzięła się nazwa. Danie gości u nas od wielu lat. Wszak świeżonka to danie z mięsa ze swieżo ubitej świni i nie ma za wiele wspólnego ze smażonym boczkiem z cebulą. Nie zmienia to[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Biała kiełbasa pieczona z jabłkami i cebulą 6 lat, 11 miesięcy temu
Pieczenie białej kiełbasy jest jednym z najlepszych sposobów na jej przygotowanie. Z chrupiącą skórką i pysznymi dodatkami tworzy smaczne i treściwe danie. Z jabłkami i rozmarynem jest aromatyczna i z powodzeniem[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Muffinki z białą czekoladą i bananami 6 lat, 11 miesięcy temu
Muffinki są jednym z najprostszych i najbardziej uniwersalnych deserów. Kilka dodatków wystarczy by wyczarować smaczne babeczki. Dziś zapraszam na muffinki z dodatkiem białej czekolady i bananów.Składniki (12[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Bakłażany faszerowane mięsem i komosą ryżową 6 lat, 11 miesięcy temu
Kilka najprostszych dodatków, a efekt wychodzi wyśmienity. Pachnące faszerowane bakłażany to miła odmiana dla klasycznych potraw z mięsa mielonego.Składniki (4 porcje)-2 duże bakłażany-100 g komosy ryżowej (quinoa)<br[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Dorsz pieczony na ryżu z warzywami 6 lat, 11 miesięcy temu
Szybki i łatwy sposób na przygotowanie chudego dorsza. Całość pieczona w jednym naczyniu dzięki czemu smaki się przyjemnie łączą. Składniki (4 porcje)-800 g filetów dorsza-2 woreczki ryżu brązowego-mała cukinia-2[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Dżem dyniowy 6 lat, 11 miesięcy temu
Choć pora już późna na przetwory, jeśli tylko macie okazję kupna dyni – bardzo polecam przeznaczyć ją na dżem. Słodki mocno dyniowy, rewelacyjnie sprawdza się w naleśnikach, drożdżówkach czy na kanapki z[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Amerykańska kanapka Patty Melt 6 lat, 11 miesięcy temu
W ten słoneczny grudniowy weekend zapraszam na kolejną amerykańską kanapkę Patty Melts. Jest to prosta kanapka składająca się z wołowego burgera, karmelizowanej cebuli i amerykańskiego sera cheddar lub sera[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Chilli con carne 6 lat, 11 miesięcy temu
Chilli con carne, czyli jedno z najbardziej popularnych dań jednogarnkowych. Syte, rozgrzewające i aromatyczne jest świetną propozycją na chłodne zimowe dni. Składniki (4 porcje)-500 g mielonej wołowiny-1 puszka[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Pasta jajeczna ze szczypiorkiem 6 lat, 11 miesięcy temu
Klasyczna prosta pasta kanapkowa z gotowanych jajek. Szybka w przygotowaniu, a cieszy podniebienie.Składniki (6 porcji)-5 jajek-kilka gałązek szczypiorku-2 łyżki majonezu-sól, pieprzPrzygotowanieJajka ugotować na[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Kubańska kanapka Cuban Sandwich 6 lat, 11 miesięcy temu
Po małej przerwie od kanapek powracamy do weekendowego testowania. Pora na wypełnioną po brzegi kubańską kanapkę. Cuban Sandwich powstała w kawiarniach dla kubańskich robotników w Key West i Ybor City, dwóch[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Karkówka z cebulą pieczona w keczupie 6 lat, 11 miesięcy temu
Jeden z najprostszych sposobów na karkówkę. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a efekt jest bardzo smaczny. Soczyste miękkie mięso w pachnącym gęstym sosie. Przygotowanie (4 porcje)-800 g karkówki w plastrach-5[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Sos tzatziki 6 lat, 11 miesięcy temu
Sos tzatziki kojarzy mi się z przyjemnymi spotkaniami przy grillu w rodzinnym gronie. Właśnie w takich okolicznościach najczęściej gościł w mojej rodzinie. Świetnie komponuję się z wypieczonym mięsem z rusztu.[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Chrupiące smażone tofu z sezamem 6 lat, 11 miesięcy temu
Tofu to wegetariański substytut białka, który może być jędrny lub kremowy. Korzyści zdrowotne są liczne, a sposoby, w jakie można je przygotować, są niezliczone. Dziś proponuję pyszne chrupiące kąski do podania z[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Wątróbka z boczkiem w sosie cebulowym 6 lat, 11 miesięcy temu
Sposób na wątróbkę, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom boczku i dań w zawiesistych sosach. Może danie nie należy do lekkich i chudych, za to efekt smakowy jest obłędny. Składniki (4 porcje)-500 g[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Pieczone pałki kurczaka z jabłkami na warzywach 6 lat, 12 miesięcy temu
Chociaż połączenie składników może wydawać się nietypowe – efekt jest pyszny. Pałki kurczaka z chrupiącą skórką i pieczone warzywa świetnie łączą się z delikatnym posmakiem słodyczy miodu i jabłek. W sezonie można[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Schab w sosie śmietanowo-koperkowym 6 lat, 12 miesięcy temu
Delikatny duszony schab w aksamitnym sosie mocno pachnący koprem. Idealnie komponuje się z ryżem albo ziemniakami.Składniki (4 porcje)-500 g schabu-200ml śmietany 12%-pęczek koperku-1 mała cebula-ząbek czosnku-1[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Pieczone pulpety w meksykańskim stylu 7 lat temu
Pulpety w sosie pomidorowym, ale w nieco innym wydaniu. Wychodzą aromatyczne i aksamitne, wprost rozpływają się w ustach.Składniki (4 porcje)-500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego-1 cebula-8 łyżek kukurydzy-1/2[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Cielęca wątróbka po egipsku 7 lat temu
Wątróbka w tej wersji z pewnością posmakuje osobom lubiącym korzenne przyprawy. Niesamowicie aromatyczna, delikatnie ostra. W ten sposób można przygotować także wątróbkę wieprzową czy drobiową.Składniki (4 porcje)<br[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Dżem jabłkowo-bananowy 7 lat temu
Czas przetworów w tym roku zaczął się u mnie stosunkowo późno. Ale nigdy nie jest za późno! Jako pierwszy powstał dżem jabłkowo-bananowy. Słodki, świetnie komponuje się z owsiankami i białym serem. Składniki-2 kg[…]
- Załaduj więcej