Zielona Kuchnia
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Jagnieca wątróbka w sosie z fasolą 7 lat temu
Kolejna pyszna i prosta w przygotowaniu odsłona wątróbki. Aromatyczne danie jednogarnkowe świetnie komponuje się podane z pieczywem albo ryżem. Bardzo sycące. Wątróbkę można zamienić na wieprzową lub drobiową,[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Amerykańska kanapka Luther Burger 7 lat temu
Jeżeli ktoś lubi dziwne połączenia, a na pewno wytrawno-słodkie, ta kanapka z pewnością przypadnie mu do gustu. Gdy zdecydowaliśmy się spróbować tej kanapki nie byliśmy do końca przekonani. Ale efekt jest[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Zebra 7 lat temu
Ze zdziwieniem stwierdziłam, że bardzo dawno nie było u mnie żadnych słodkich przepisów. Bardziej gustujemy w niekremowych, prostych ciastach czy muffinkach. Zebra jest jednym z naszych ulubionych. Któż nie lubi[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Pasta kanapkowa z wątróbki 7 lat temu
Bardzo prosta i pyszna pasta kanapkowa. Posmakuje nawet osobom nielubiącym wątróbki. To właśnie dzięki niej przekonałam się do tego składnika.Składniki (4 porcje)-250 g wątróbki drobiowej-1 mała cebula-4 łyżki[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Kanapka American Club Sandwich 7 lat temu
Kolejny kanapkowy weekend za nami. Tym razem również przenieśliśmy się do Ameryki, by przetestować warstwową kanapkę American Club Sandwich, zwaną również pod nazwą Clubhouse sandwich. Prawdopodobnie pierwowzorem[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Cykoria po polsku 7 lat temu
Cykoria jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, witaminy A, E oraz K. Oprócz tego, zawiera dużo składników mineralnych jak: potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, miedź, mangan, cynk, siarka oraz selen. Choć tak[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Jagnięca wątróbka po włosku z makaronem 7 lat temu
Tani, pożywny i bardzo prosty w wykonaniu sposób na wykorzystanie wątróbki. W smaku wyśmienita, w towarzystwie warzywnego makaronu posmakuje nawet osobom nieprzekonanym do podrobów. Świetnie się komponuje podana z[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Filadelfijska kanapka Philly Cheesesteak 7 lat temu
Kolejny weekend, więc pora na kolejne śniadanie w amerykańskim stylu. Tym razem padło na Philly Cheesesteak, czyli kalifornijską kanapkę pełną grillowanej wołowiny, papryki, cebuli i sera. Przyznam, że bardziej[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Schab w sosie pomidorowo-śmietanowym 7 lat temu
Prosty sposób na schab w sosie na ostro. Mocno kremowy sos dobrze komponuje się zarówno z makaronem, jak i ryżem czy gotowanymi ziemniakami.Składniki (4 porcje)-800 g schabu-1 cebula-2 ząbki czosnku-200 ml śmietany[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Kurczak czosnkowy z brokułami 7 lat temu
Kurczak z dużą ilością czosnku to jeden z moich ulubionych. Niesamowicie aromatyczny, ale wciąż delikatny z chrupiącą zglazurowaną skórką. Mała odmiana dla osób lubiących tradycyjnego pieczonego kurczakaSkładniki[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Amerykańska kanapka Sloppy Joe 7 lat temu
Jak niedziela, to nie może zabraknąć ciepłego śniadania dla drugiej połówki. A że za fit kuchnią nie przepada, a wręcz zupełnie przeciwnie – postanowiliśmy zrobić przegląd amerykańskich (i nie tylko) kanapek. Co[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Drobiowe pulpety w sosie dyniowo-kurkowym 7 lat, 1 miesiąc temu
Na blogach kulinarnych od dawna pachnie jesienią i grzybami. Do mnie dopiero dociera urok tego sezonu, tutaj tak nieobecnego. Nie mogłam się powstrzymać przed wprowadzeniem do kuchni jesiennego „combo”, czyli[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Zapiekanka pasterska – Shepherd's Pie 7 lat, 1 miesiąc temu
Bardzo syta i tania zapiekanka z rozpływającym się w ustach puree ziemniaczanym. W tradycyjnej zapiekance pasterskiej używało się mięsa jagnięcego. Ja natomiast zawsze przygotowuję wersję z mięsem wołowym lub[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Wegetariańskie "Flaczki" z boczniaków 7 lat, 1 miesiąc temu
Zastanawialiście się czasem co można zrobić z boczniakami poza klasycznymi panierowanymi „kotletami”? Te wartościowe grzyby zdecydowanie zbyt rzadko goszczą w naszych kuchniach. Gotując dla siebie ograniczam[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Naleśniki (przepis podstawowy) 7 lat, 1 miesiąc temu
Ostatnio bardzo często robię naleśniki z różnym farszem. Żeby nie powielać za każdym razem tego samego przepisu postanowiłam dodać raz przepis podstawowy aby później dodawać tyko odnośniki. Najczęściej goszczą u[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Gazpacho 7 lat, 1 miesiąc temu
Ze względu na to, że mam przyjemność grzać się w prawie 30 stopniach nie proponuję dziś rozgrzewających zup czy sytych energetycznych gulaszy. Zapraszam Was na małą wycieczkę do Hiszpanii. Co powiecie na idealnie[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Pierogi z wołowiną i chilli 7 lat, 1 miesiąc temu
Pierogi ostatnio bardzo często u nas goszczą. Może dlatego, że w sklepach i restauracjach nie są dostępne i zaczynamy tęsknić za naszymi polskimi smakami. Wpadłam w ciąg lepienia i tylko z farszami eksperymentuję.[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Fasolka po bretońsku 7 lat, 1 miesiąc temu
Chociaż danie tak proste i znane przez wszystkich, a jednak każdemu wychodzi inaczej, każdy ma swoje ulubione dodatki. Osobiście uwielbiam dania jednogarnkowe, a fasolka po bretońsku to świetna sycąca i[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Pieczone empanadas z wołowiną i serem 7 lat, 1 miesiąc temu
Empanadas to pierożki a ciasta zbliżonego do kruchego/chlebowego/francuskiego, które można przygotować pieczone lub smażone w głębokim tłuszczu. Nadziewane zazwyczaj mięsem, serem lub tuńczykiem. Istnieje ich wiele[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Rosół z ciecierzycą i makaronem 7 lat, 1 miesiąc temu
Kiedyś zawsze uważałam, że rosół to nie zupa, a bezwartościowy roztwór wody z tłuszczem. Jakiś czas temu naszła mnie taka ochota na talerz gorącego rosołu, że męczyłam się kilka dni. W końcu postanowiłam, że[…]
- Załaduj więcej