Zielona Kuchnia
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Sofrito – hiszpański tradycyjny sos pomidorowy 7 lat, 1 miesiąc temu
Sofrito nie jest niczym innym jak tradycyjnym sosem pomidorowym powstałym poprzez przesmażenie aromatycznych składników na oliwie. W Hiszpanii używany jest do ryżu czy jajek, ale także jako baza do wielu potraw[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Pyry z gzikiem 7 lat, 1 miesiąc temu
Część z Was pewnie nie słyszała o gziku. Sama pierwszy raz pyr z gzikiem spróbowałam za sprawą mojego Lubego, gdyż to tradycyjna potrawa z jego regionu. Później spotkałam się także z wersją z ziemniakami gotowanymi[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Domowy biały ser (twaróg) 7 lat, 1 miesiąc temu
Jestem taką wielbicielką białych serów, że nigdy nie przyszło mi do głowy, że gdzieś może go nie być. Jak to, zwykłego twarogu? Przeprowadzając się do Hiszpanii zderzyłam się w tej kwestii z rzeczywistością. Biały[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Barszcz ukraiński 7 lat, 1 miesiąc temu
Dziś proponuję Wam powrót do rodzinnego domu i wspomnienie smaków z dzieciństwa. Czy jest ktoś kto nie lubi barszczu? Zupa tak ciesząca się popularnością, która gości chyba w każdym domu. I każdy robi ją na swój[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Placki z batata i marchewki z sosem pietruszkowym 7 lat, 1 miesiąc temu
Jak już wspominałam w poście o Smacznego 🙂 Czytaj dalej
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Czosnkowe zielone szparagi z krewetkami 7 lat, 2 miesiące temu
Nie wiem jakie jest Wasze zdanie, ale osobiście uwielbiam prostotę. Nie trzeba wielu składników i godzin marynowania aby stworzyć coś smacznego. Ta przekąska jest banalnie prosta, ale za to jaka pyszna. Może[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Sałatka z kurczakiem, batatem, jalapeno i guacamole 7 lat, 2 miesiące temu
Ostatnio zakupiłam zbyt dużą ilość batatów. Nadszedł w końcu ten moment, że stwierdziłam, że nie zdążę ich przejeść zanim obeschną. Zmotywowałam się (wszak nie lubię wyrzucać jedzenia) i tak w ciągu jednego dnia[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Smażone zielone papryczki (Pimientos verdes fritos) 7 lat, 2 miesiące temu
Pimientos verdes fritos to nic innego jak małe zielone papryczki smażone w oliwie z oliwek z dużą ilością soli. Jest to bardzo popularna w Hiszpanii przekąska. Ciepłe papryczki je się palcami, trzymając za ogonek,[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Racuchy z chorizo, oliwkami, serem i sosem meksykańskim 7 lat, 2 miesiące temu
Mamy taką zasadę, że jeśli jest weekend, to śniadanie musi być na ciepło. Czasami powstaje coś spontanicznie, czasami ze składników, które leżą w lodówce, bo nikomu nie chce się iść do sklepu 😉 Tak też było z tymi[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Arroz a la Cubana, czyli ryż po kubańsku z jajkiem i smażonym bananem 7 lat, 2 miesiące temu
Już jakiś czas temu obiecałam małe podróże kulinarne. Ze względu na obecne miejsce zamieszkania z pewnością na blogu zagości sporo hiszpańskich przepisów. Ryż po kubańsku jest tradycyjną potrawą w różnych[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Quesadilla z czerwoną fasolą i jalapeno 7 lat, 2 miesiące temu
Weekendowe śniadania zawsze są u nas na ciepło. Ostatnio od czasu do czasu gości na naszym stole quesadilla z różnymi farszami. Koniecznie mocno zgrillowana na chrupko z ciągnącym się serem. Czas grillowania można[…]
-
Zielona Kuchnia stał się zarejestrowanych użytkownikiem 7 lat, 2 miesiące temu
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Drobiowe pulpeciki w sosie grzybowo-śmietanowym 7 lat, 2 miesiące temu
Na blogach kulinarnych same pyszności pachnące lasem, a sklepy kuszą nas różnorodnością świeżych grzybów. W warzywniakach i przydrożnych stoiskach stosy pięknie prezentujących się kapeluszników. Aż człowiekowi[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Burger drobiowy ze szpinakiem z sosem koperkowo-czosnkowym 7 lat, 2 miesiące temu
O ile moja druga połówka jest wielkim zwolennikiem burgerów i innych tego typu posiłków, tak ja wolę chude pieczone czy duszone potrawy. Czasami jednak dam się skusić na lżejszą wersję. Zamiast wołowych burgerów z[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Pasztety i pasty kanapkowe – przegląd produktów wegańskich dostępnych w sklepach sieciowych 7 lat, 2 miesiące temu
Nadszedł czas na kolejny post z cyklu „Przegląd produktów wegańskich dostępnych w sklepach sieciowych. Tym razem będą to pasty kanapkowe i pasztety.Podane przy produktach ceny są to regularne ceny aktualne na dzień[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Tosty jajeczne z boczkiem i papryką 7 lat, 2 miesiące temu
Tosty powstały spontanicznie w ramach szybkiego pomysłu na sobotnie śniadanie. Z idealnie ciągnącym serem. Dobrze smakują polane keczupem lub innym ulubionym sosem. Składniki (2 porcje):- 2 duże kromki pszennego[…]