Zdrowo zakręcona
-
Zdrowo zakręcona dodał(a) nowy wpis, Zimowa zapiekanka jaglana z warzywami, soczewicą i cieciorką 10 lat, 10 miesięcy temu
Dziś proponuję Wam przepis na bardzo pożywny obiad – taki w sam raz na zimę. Kasze i strączki można ugotować wcześniej, np. wieczorem, a potem przed obiadem wrzucamy do pieca i gotowe. Ja w lutym nie jadam nabiału,[…]
-
Zdrowo zakręcona dodał(a) nowy wpis, Buraczano-ziemniaczana zupa-krem z delikatną nutką kokosa 10 lat, 10 miesięcy temu
Zupa-krem buraczano-ziemniaczana z kokosemŻe burak zdrowy jest, wiadomo. Jeśli jego smak Wam odpowiada, jesteście szczęściarzami. Ja niestety za tym warzywkiem nie przepadam. Polubiłam ostatnio soki z jego[…]
-
Zdrowo zakręcona dodał(a) nowy wpis, Odrobina rozpusty, czyli ciastka z masłem orzechowym 10 lat, 11 miesięcy temu
Bezglutenowe ciasteczka z masłem orzechowymTe ciastka do najmniej kalorycznych nie należą, ale czasem można odrobinę zaszaleć, prawda? Zwłaszcza, że nie ma tu żadnych niezdrowych składników.Ciasteczka są średnio[…]
-
Zdrowo zakręcona dodał(a) nowy wpis, Muffiny ze szpinakiem, fetą i kaszą jaglaną 10 lat, 11 miesięcy temu
Muffinowego szaleństwa ciąg dalszy! Chyba powinnam stworzyć osobną etykietę na te pieczone cudeńka, bo na koniec eksperymentów się nie zanosi. Przeciwnie nawet, ostatnio bowiem sprawiłam sobie maszynkę do wypieku[…]
-
Zdrowo zakręcona dodał(a) nowy wpis, "Bruschetta" z batatów. Z rukolą, suszonym pomidorem, guacamole i balsamico. Kolacja bogów 🙂 10 lat, 11 miesięcy temu
Zapiekane bataty z awokado, suszonymi pomidorami, rukolą i balsamicoWspominałam już o mojej miłości do batatów? Warto po nie sięgać, bo to prawdziwa skarbnica witamin (pisałam o tym tutaj]Tym razem proponuję coś[…]
-
Zdrowo zakręcona dodał(a) nowy wpis, Muffiny bananowo-wiśniowe. Bez mąki i cukru. Idealne. 10 lat, 11 miesięcy temu
Muffiny bananowo-wiśniowe bez mąki i cukru.Grudzień zdecydowanie należał w mojej kuchni do muffinek, swojsko zwanych babeczkami – kompletnie oszalałam na ich punkcie. Eksperymentowałam zarówno ze słodkimi, jak i[…]
-
Zdrowo zakręcona dodał(a) nowy wpis, Wegański pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej. Najlepszy! 10 lat, 11 miesięcy temu
Wegański pasztet z soczewicy i kaszy jaglanejPrzepis na ten pasztet pochodzi z rozsławionej ostatnio Jadłonomii – bloga mistrzyni wegańskiej kuchni. Autorka jako dodatek proponuje żurawinę, a w innym miejscu[…]
-
Zdrowo zakręcona dodał(a) nowy wpis, Jaglana zapiekanka z serem pleśniowym i gorgonzolą. 10 lat, 11 miesięcy temu
Szpinak i gorgonzola. Duet idealny, który gości u mnie naprawdę często – czy to w postaci sosu na makaron, czy farszu do tarty lub pizzy [klik]. Jako podstawowy składnik frittaty [klik], a nawet babeczek (mini[…]
-
Zdrowo zakręcona dodał(a) nowy wpis, Suflet z batatów. Raj dla podniebienia 🙂 10 lat, 11 miesięcy temu
Macie ochotę na ciepły i zdrowy deser? Polecam „suflet” z batatów – pyszny, kremowy, z kruszonką na wierzchu. Warto wiedzieć, że bataty to dużo zdrowsza wersja ziemniaków: mają sporo beta-karotenu, fitosteroli[…]
-
Zdrowo zakręcona dodał(a) nowy wpis, Potrawka z ryżu i cieciorki, z dodatkiem suszonych pomidorów i koziego sera 10 lat, 11 miesięcy temu
Po przygotowaniach świątecznych, a potem sylwestrowych zupełnie nie mam ochoty na długie stanie przy garach. Dziś więc proponuję szybką i prostą potrawkę – cudownie rozgrzewającą i pożywną. Zamiast ryżu można[…]
-
Zdrowo zakręcona dodał(a) nowy wpis, Muffinki jaglane z kokosem i gorzką czekoladą 10 lat, 11 miesięcy temu
Dziś coś dietetycznego, po świątecznych szaleństwach jak znalazł. Babeczki jaglane to nieco uproszczona wersja wykwintnego sernika, który jakiś czas temu robiłam na bazie kaszy jaglanej [klik]. Tu skład jest dużo[…]
-
Zdrowo zakręcona dodał(a) nowy wpis, Sernikowe babeczki z mascarpone i wiśnią 10 lat, 12 miesięcy temu
A dziś coś na co dzień i na święta. Na co dzień, bo robi się szybko i nie wymaga umiejętności kulinarnych. Na święta, bo może z powodzeniem zastąpić tradycyjny sernik, a i prezentuje się chyba nie najgorzej. Jak[…]
-
Zdrowo zakręcona dodał(a) nowy wpis, Babeczki serowe. Polecam! 10 lat, 12 miesięcy temu
Ostatnio opętał mnie istny szał na babeczki i muffinki, więc spodziewajcie się podobnych przepisów jeszcze przez długi czas. Na słodko i wytrawnie. Były już kokosowe muffinki z truskawkami [klik], z borówkami[…]
-
Zdrowo zakręcona stał się zarejestrowanych użytkownikiem 11 lat temu
-
Zdrowo zakręcona dodał(a) nowy wpis, Pieczona frittata ze szpinakiem i gorgonzolą. Najlepsza! 11 lat temu
Nie wiem jak u Was, ale w mojej rodzinie wszyscy są zgodni, że nie ma lepszego połączenia od szpinaku z gorgonzolą. Zaczęło się od sosu makaronowego i tak się rozkochaliśmy w tym zestawieniu, że powoli testuję[…]
-
Zdrowo zakręcona dodał(a) nowy wpis, Szybka przekąska, czyli śliwki w czekoladzie 11 lat temu
Tym razem coś ekstra szybkiego i łatwego, idealnego na zaspokojenie ochoty na coś słodkiego, zwłaszcza w sytuacji, gdy nie mamy w domu zbyt wielu składników albo zwyczajnie brak nam czasu czy ochoty na pichcenie.[…]
-
Zdrowo zakręcona dodał(a) nowy wpis, Energetyczne batony z poppingu. Bez pieczenia, zdrowo i pysznie. 11 lat temu
Uwielbiam takie batony! Robi się je w kilka minut, nie trzeba piec, wystarczy odczekać chwilę aż stwardnieją i można zajadać się ze smakiem. Można też zamrozić i wyjmować po jednej sztuce dziennie, np. do kawy czy[…]
-
Zdrowo zakręcona dodał(a) nowy wpis, Rozgrzewająca zupa-krem z marchewki oraz krakersy serowe 11 lat temu
Uświadomiłam sobie ostatnio, że od co najmniej dwóch lat, tj. od czasu, gdy porzuciłam tradycyjną polską kuchnię i zaczęłam świadomie się odżywiać i dbać o zdrowie, nie jadłam tradycyjnych polskich zup. Takich na[…]
-
Zdrowo zakręcona dodał(a) nowy wpis, Wegańskie mielone z brokuła i kaszy jaglanej z niewegańskim sosem z sera pleśniowego 11 lat temu
Po kotletach z selera przyszedł czas na cudownie zielone kotlety z brokuła. Niestety światło było marne, a kotlety poszły w mig, nie zdążyłam więc zrobić lepszych zdjęć. Musicie uwierzyć mi na słowo, że są bardzo[…]
-
Zdrowo zakręcona dodał(a) nowy wpis, Musaka z soczewicy. Doskonała na zimowe chłody 11 lat temu
Musakę z soczewicą po raz pierwszy jadłam na Krecie i długo za mną „chodziła”, aż w końcu postanowiłam zrobić – trochę „na czuja”, bo nawet nie chciało mi się szukać przepisu. Nie pamiętam dokładnie, czy jej smak[…]
- Załaduj więcej