Zdrowo zakręcona
-
Zdrowo zakręcona dodał(a) nowy wpis, Sadzone na bogato. Z bakłażanem, suszonym pomidorem i serem kozim. Rozkosz dla podniebienia! 9 lat, 11 miesięcy temu
Sadzone babeczkiDziś coś prostego, a jednocześnie wykwintnego. Polecam zwłaszcza w sytuacji, gdy zostanie nam kilka plastrów grillowanego bakłażana. Bo np. robiliśmy tartę, pizzę, tortillę czy frittatę. Rano nie[…]
-
Zdrowo zakręcona dodał(a) nowy wpis, Wegański pasztet pieczarkowy z kaszą gryczaną 9 lat, 11 miesięcy temu
Jeśli lubicie pieczarki, a szukacie pomysłu na wegański pasztet, polecam przepis na to cudo. Wspaniale smakuje z kiszonym ogórkiem. Nie ma co gadać, trzeba zakasać rękawy i robić 🙂 Dodam tylko, że masa przed[…]
-
Zdrowo zakręcona dodał(a) nowy wpis, Czekoladowe serca w pięć minut 9 lat, 11 miesięcy temu
Jeśli chcecie zrobić miłą niespodziankę ukochanej osobie, a nie macie czasu, pomysłu czy produktów, by przygotować coś wykwintnego, polecam przepis na uszlachetnienie gorzkiej czekolady. Przepis prosty, banalny[…]
-
Zdrowo zakręcona dodał(a) nowy wpis, Wykwintny "sernik" z kaszy jaglanej. Wegański, bezglutenowy, zdrowy i przepyszny! 9 lat, 11 miesięcy temu
Wiem, że to nieskromnie i nieelegancko się tak przechwalać, ale muszę to napisać: to najlepsze ciasto z kaszy jaglanej, jakie kiedykolwiek jadłam, a zdarzyło mi się jeść ich niemało, a nawet parę razy robić (tu[…]
-
Zdrowo zakręcona dodał(a) nowy wpis, Bezglutenowy chleb owsiano-gryczany na drożdżach. Bez wyrabiania. Najprostszy i najlepszy! 9 lat, 12 miesięcy temu
Z wielką przyjemnością mogę ogłosić wszelkim bezglutenowcom i poszukiwaczom zdrowszego pieczywa, że dysponuję przepisem na chleb idealny! Serio, przetestowałam już kilkanaście przepisów, parę chlebów kupiłam,[…]
-
Zdrowo zakręcona dodał(a) nowy wpis, Majonez jaglano-sojowy, wegański. Lepszy niż sklepowy! 9 lat, 12 miesięcy temu
Majonez jaglano-sojowyNie jestem weganką i raczej nie będę – w mojej kuchni jednak coraz więcej ostatnimi czasy przepisów bezmlecznych i bezjajecznych (znajdziecie wszystkie w zakładce wegańskie). Sery uwielbiam,[…]
-
Zdrowo zakręcona dodał(a) nowy wpis, Jajeczne babeczki wytrawne – doskonałe na drugie śniadanie do pracy czy szkoły 10 lat temu
Te jajeczne muffinki widziałam u kogoś na Facebooku – nie było przepisu, ale wyglądało to tak apetycznie, że uznałam, iż warto poeksperymentować. I się nie pomyliłam. To cudowny pomysł na drugie śniadanie do szkoły[…]
-
Zdrowo zakręcona dodał(a) nowy wpis, Domowy twaróg kozi z czarnuszką 10 lat temu
Nie ma nic prostszego niż domowy twarożek, dlatego jeśli jeszcze nie próbowaliście, gorąco polecam. Zwłaszcza, że można dowolnie kombinować ze smakiem, doprawiać czarnuszką, suszonym pomidorem czy czosnkiem[…]
-
Zdrowo zakręcona dodał(a) nowy wpis, Tarta jaglana z bakłażanem i Newellą. Pyszna, lekka i zdrowa! 10 lat temu
Tarta jaglana to był mój pierwszy w pełni autorski przepis, którym chwaliłam się na prawo i lewo. I byłam bardzo z siebie dumna – w końcu udało mi się zrobić naprawdę smaczny, a przy tym lekki i beztłuszczowy[…]
-
Zdrowo zakręcona dodał(a) nowy wpis, Brownie z kaszą jaglaną 10 lat temu
Uwielbiam brownie! Robiłam już m.in takie z fasoli [klik] oraz w wersji surowej, z daktylami i kokosem w roli głównej [klik]. Teraz przyszła pora na brownie z kaszy jaglanej, czyli coś między jednym przepisem a[…]
-
Zdrowo zakręcona dodał(a) nowy wpis, Kokosowo-bananowa jaglanka zapiekana. Śniadanie doskonałe! 10 lat temu
Kokosowo-bananowa jaglanka zapiekanaZapiekana jaglanka – idealne śniadanie na niedzielę! Robiłam już w dwóch wersjach (tu) i (tu), dziś przepis na kolejną. Gdyby tylko chciało przygotowywać, jadałabym to[…]
-
Zdrowo zakręcona dodał(a) nowy wpis, Pieczone frytki z dyni piżmowej 10 lat temu
Pieczone frytki z dyniFrytki z warzyw wszelakiej maści już od dawna zawojowały blogosferę. Moją kuchnię zresztą też. Poza klasycznymi, z ziemniaków, robiłam już frytki z włoszczyzny (marchew, seler, pietruszka,[…]
-
Zdrowo zakręcona dodał(a) nowy wpis, Czekoladowe ciasto z gruszkami. Rozpływa się w ustach! 10 lat temu
Bezglutenowe, czekoladowe ciasto z gruszkamiMamo, to najlepsze ciasto, jakie kiedykolwiek jadłem! Taki tekst usłyszałam od juniora, ostatnio nader skorego do pochwał. Co bardzo cieszy, choć niestety tym razem[…]
-
Zdrowo zakręcona dodał(a) nowy wpis, Wegański pasztet z fasolki mung, quinoa i suszonych pomidorów. 10 lat temu
To jeden z moich ulubionych pasztetów – z lekkostrawnej fasolki mung i komosy ryżowej (quinoa) oraz z dodatkiem suszonych pomidorów. Zamiast mung można dać zwykłą fasolę, a w miejsce quinoa starą dobrą jaglankę.[…]
-
Zdrowo zakręcona dodał(a) nowy wpis, Cukinia zapiekana z pomidorem i serem. Smak prostoty. 10 lat temu
Szukacie czegoś na kolację, co doskonale zastąpi powszechne kanapki? A do tego będzie proste i smaczne? Proponuję w takim razie cukinie zapiekane z pomidorem i mozzarellą. Tylko tyle, albo aż tyleSkładniki:2[…]
-
Zdrowo zakręcona dodał(a) nowy wpis, Masło z pestek słonecznika w dwóch odsłonach – czekoladowej i pistacjowej. Niebo w gębie! 10 lat temu
Lubicie masło orzechowe? Ja uwielbiam! Jednak to klasyczne, robione z fistaszków, zbyt zdrowe nie jest (tu wspominam dlaczego). To z orzechów laskowych, nerkowców czy migdałów jest z kolei dość drogie. Polecam więc[…]
-
Zdrowo zakręcona dodał(a) nowy wpis, Bakłażany faszerowane czarnym ryżem, kozim serem i suszonymi pomidorami 10 lat temu
Być może setny przepis na blogu powinien być szczególny i wyjątkowy, zwłaszcza jeśli towarzyszy mu blisko 100.000 wejść na bloga, co przy 8-miesięcznym istnieniu tegoż wydaje się być nie najgorszym rezultatem. Być[…]
-
Zdrowo zakręcona dodał(a) nowy wpis, Pralinki bakaliowe bez pieczenia 10 lat temu
Oto propozycja na słodką, zdrową przekąskę. Kulki, czy – jak kto woli – pralinki bakaliowe, które można tez wykorzystać jako ciasto do sernika lub podstawa do babeczek.Składniki:1 szklanka migdałów1 szklanka pestek[…]
-
Zdrowo zakręcona dodał(a) nowy wpis, Energetyczne, wegańskie batoniki owsiane typu flapjack w kokosowej polewie "czekoladowej" 10 lat, 1 miesiąc temu
Bardzo lubię te brytyjskie batony owsiane. Niestety to prawdziwa bomba kaloryczna – klasyczne flapjacki mają tyleż płatków, co masła i cukru. Postanowiłam więc zrobić coś na wzór owych batonów, ograniczając jednak[…]