Zdrowo zakręcona
-
Zdrowo zakręcona dodał(a) nowy wpis, Dwuwarstwowe babeczki z masła orzechowego – obłędne! 8 lat, 12 miesięcy temu
Coś ostatnio słodkości u mnie dominują – ale widzę też, że te słodkie przepisy cieszą się na blogu największą popularnością. Więc idąc za ciosem, prezentuję Wam jeszcze jeden deser- znów z minimalną liczbą[…]
-
Zdrowo zakręcona dodał(a) nowy wpis, Zdrowa nutella z batatów! Bez cukru i czekolady. Tylko 4 składniki! 9 lat temu
Przepisów na zdrowy krem czekoladowy jest mnóstwo – z daktyli, fasoli, pasty kokosowej, z orzechami laskowymi lub bez. Nawet na moim blogu znajdziecie jeden [klik]A dziś proponuję krem, który ostatnio lubię[…]
-
Zdrowo zakręcona dodał(a) nowy wpis, Bezzbożowe puszyste muffiny orzechowo-kawowe 9 lat temu
Dziś polecam Wam pyszne mięciuchne muffiny czekoladowo-orzechowo-kawowe.Bez glutenu,ba! Bez jakichkolwiek zbóż, zgodne z dieta paleo. Nie są niskokaloryczne, ale naprawdę warte grzechu. Poza tym to same zdrowe[…]
-
Zdrowo zakręcona dodał(a) nowy wpis, Indyjski wegański dahl z soczewicy 9 lat temu
Uwielbiam takie dania – zwłaszcza, gdy za oknem plucha i zimno. Dahl, a więc ni to zupa, ni gulasz sprawdza się w takich okolicznościach przyrody doskonale, bo cudownie rozgrzewa i syci. Robiłam go już[…]
-
Zdrowo zakręcona dodał(a) nowy wpis, Najlepsze surowe czekoladowo-kokosowe batony ever. Tylko 4 składniki! 9 lat temu
Ostatnio moja inwencja w kuchni ogranicza się do słodkości, więc i dziś prezentuję Wam coś słodkiego. Tym razem bez pieczenia, acz z równym, jak ostatnio, poziomem łatwości. I liczbą składników ograniczoną tym[…]
-
Zdrowo zakręcona dodał(a) nowy wpis, Pyszne i prościutkie 3-składnikowe ciastka owsiane z żurawiną. Bez mąki, tłuszczu i dodatkowego cukru! Absolutny hit! 9 lat temu
Mój niedawny przepis na ciastka owsiane cieszył się ogromnym powodzeniem. Zatytułowałam go „Najprostsze pod słońcem ciastka owsiane”. I cóż,,, chyba powinnam ten tytuł zmienić, bo czym wobec tego może być ten[…]
-
Zdrowo zakręcona dodał(a) nowy wpis, Fantastyczna, wegańska pasta z cieciorki i masła orzechowego 9 lat temu
Ostatnio na moim stole króluje cieciorka. Nie wiem czy też tak macie, że „łazi” za Wami jakiś produkt i wykorzystujecie go w kuchni na wszelkie możliwe sposoby – i słodkie, i wytrawne? U mnie niedawno takim,[…]
-
Zdrowo zakręcona dodał(a) nowy wpis, Ekspresowa tajska zupa-krem z brokułów. Zaskakująco smaczna 9 lat temu
Napisałam w tytule, że zupa jest zaskakująco smaczna, gdyż robiłam ją bez przekonania. Po pierwsze, bo nie jestem jakąś szczególną miłośniczką brokułów, a po drugie, bo nieszczególnie kokos mi pasował do tego[…]
-
Zdrowo zakręcona dodał(a) nowy wpis, Kotlety z pieczonych batatów i cieciorki. Wegańskie, bezglutenowe, pyszne 9 lat temu
Batatów nigdy dość. Mi w każdym razie nie brzydną. I są bardzo wdzięcznym składnikiem, więc wykorzystuję je gdzie się da. A poza tym to lekkostrawne i zdrowe warzywo, więc nie ma co sobie żałować. Wiem, że teraz[…]
-
Zdrowo zakręcona dodał(a) nowy wpis, Granola bars, czyli batony owsiane z bakaliami. Lepsze niż sklepowe. I zdrowsze, naturalnie 9 lat temu
Dawno już nie robiłam żadnych batonów, a uwielbiam takie przysmaki. Na blogu znajdziecie już trochę przepisów na batony w stylu flapjack, czy witariańskie, bakaliowe.Wszystkie uwielbiam, postanowiłam zrobić jednak[…]
-
Zdrowo zakręcona dodał(a) nowy wpis, Gnocchi z batatów. Pieczone lub gotowane 9 lat, 1 miesiąc temu
Jeśli regularnie czytacie ten blog, to pewnie wiecie, że uwielbiam bataty – właściwie w każdym wydaniu. Wykorzystuje je zarówno w daniach wytrawnych, jak i – a do tego są szczególnie wdzięczne – w słodkich. Sporo[…]
-
Zdrowo zakręcona dodał(a) nowy wpis, Proste bezzbożowe ciasto bananowo-kokosowe z polewą karmelową 9 lat, 1 miesiąc temu
A dziś ciasto idealne na niedzielę – przygotowanie zajmuje może 5 minut (nie licząc polewy karmelowej) a smakuje naprawdę dobrze. Nie rośnie jakoś spektakularnie, więc możecie go zrobić w małej foremce albo też[…]
-
Zdrowo zakręcona dodał(a) nowy wpis, Szyszki kokosowe w dwóch wariantach smakowych : chałwy i masła orzechowego 9 lat, 1 miesiąc temu
A dziś odrobina rozpusty, czyli znane wszystkim szyszki z ryżu preparowanego. U mnie w wersji zdrowszej, choć też kalorycznej 🙂 Zamiast ryżu użyłam jednak poppingu jaglanego (choć ryż też się nada), a w miejsce[…]
-
Zdrowo zakręcona dodał(a) nowy wpis, Wegański i bezglutenowy pasztet z pieczonej dyni i kaszy jaglanej 9 lat, 1 miesiąc temu
Sezon na dynię w pełni, więc warto to wykorzystać. Dziś przedstawiam Wam wegański, oczywiście bezglutenowy pasztet z pieczonej dyni Hokkaido. Bardzo prosty, szybki i naprawdę smaczny. Daje się kroić, aczkolwiek ze[…]
-
Zdrowo zakręcona dodał(a) nowy wpis, Najprostsze pod słońcem ciastka owsiane. Bez jajek i mąki! 9 lat, 1 miesiąc temu
Nie wiem jak to możliwe, ale jeszcze nigdy nie robiłam ciastek owsianych. Takich najbardziej klasycznych, umiarkowanie słodkich. Być może dlatego, że lubię wymyślne przepisy, nierzadko z trudno dostępnych[…]
-
Zdrowo zakręcona dodał(a) nowy wpis, Nocna owsianka z karmelizowanymi jablkami 9 lat, 1 miesiąc temu
Dziś propozycja śniadania dla leniwych lub zapracowanych, czyli nocna owsianka. Można użyć dowolnych płatków, a nawet kaszy. Można też wzbogacić owsiankę o rodzynki, żurawinę lub dowolne suszone owoce czy orzechy.[…]
-
Zdrowo zakręcona dodał(a) nowy wpis, Wegańskie naleśniki gryczane z warzywami – na orientalną nutę! 9 lat, 2 miesiące temu
Przepis na te naleśniki dostałam od mamy. Podchodziłam do nich z niechęcią, bo nie przepadam za posmakiem gryki. Ale zachęcona prostotą przepisu i komplementami ze strony rodzicielki spróbowałam i… byłam bardzo[…]
-
Zdrowo zakręcona dodał(a) nowy wpis, Czekoladowe ciasto-mus z karmelizowaną gruszką. Bezglutenowe, wegańskie, superzdrowe i pyszne! 9 lat, 2 miesiące temu
Dzisiejsza propozycja to wegańskie, właściwie bezmączne ciasto, które powstało z potrzeby wyczyszczenia lodówki i kuchennej szafki. Robione kompletnie na „czuja”. Szczerze mówiąc, nie miałam pojęcia co z tego[…]
-
Zdrowo zakręcona dodał(a) nowy wpis, Wegański tażin, czyli marokański gulasz z bakłażanem, cieciorką i batatem 9 lat, 2 miesiące temu
Na powitanie jesieni proponuję bardzo aromatyczny, rozgrzewający gulasz w stylu marokańskim. Nie jest to stuprocentowy tażin (tajine), bo robiłam go w woku, a nie w specjalnym stożkowym garnku, też zwanym tażinem.[…]
-
Zdrowo zakręcona dodał(a) nowy wpis, Wegańskie placki jaglane z musem z pieczonej dyni i szpinakiem 9 lat, 2 miesiące temu
Przyszła jesień, a z nią pora na dynię. Zaczynam sezon od pysznych placków z kaszy jaglanej i musu z pieczonej dyni Hokkaido, wzbogaconych niewielkim dodatkiem szpinaku. Bez jajek, nabiału i niemal bez mąki.[…]
- Załaduj więcej