dagooshya
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Sernik Babci Krysi 10 lat, 8 miesięcy temu
Składniki na kwadratową formę o boku 24 cm:1 kg sera półtłustego, odciśniętego300 g cukru pudru250 g masła10 jajek1 op. cukru wanilinowego50 g skórki pomarańczowej100 g rodzynekgarść posiekanych orzechów włoskich<br[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Mazurek z dżemem brzoskwiniowym i kajmakiem 10 lat, 8 miesięcy temu
Składniki na formę 30 cm:200 g masła200 g mąki pszennej70 g cukru pudru150 g dżemu brzoskwiniowego400 g masy kajmakowej kupnej lub domowej50 g czekolady mlecznejmigdały do przybraniakandyzowana skórka do przybrania<br[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Babka z ricottą, czekoladą i bakaliami 10 lat, 8 miesięcy temu
Składniki na małą babkę:1 1/2 szklanki mąki100 g miękkiego masła250 g sera ricotta1/2 szklanki cukru2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia3 jajkaszczypta soli1/2 łyżeczki aromatu waniliowego50 g drobno posiekanej[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, PRL OD KUCHNI: Blok czekoladowy 10 lat, 8 miesięcy temu
Składniki na blok czekoladowy:1 kostka margaryny1/2 szklanki wody2 szklanki cukru500 g mleka w proszku4 czubate łyżki kakao250 g pokruszonych herbatników50 g posiekanych orzechów włoskich100 g posiekanych[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Podsumowanie akcji 'Wielki Post 2015' 10 lat, 8 miesięcy temu
Moi Drodzy!Na wstępie chciałam Wam przede wszystkim życzyć szczęśliwych Świąt Wielkanocnych w rodzinnym gronie, pełnych zdrowia, spokoju i radości!Chciałam również podziękować za tak liczny udział w akcji ‚Wielki[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Ekspresowy mazurek kawowo-kajmakowy 10 lat, 8 miesięcy temu
Jeżeli nie macie zbyt wiele czasu na przygotowania świąteczne, ten mazurek z pewnością przypadnie Wam do gustu 🙂 Pyszna masa kajmakowa z lekko wyczuwalnym aromatem kawy na kruchym spodzie. Pyszności Czytaj dalej
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Snack Wraps jak z McDonald's 10 lat, 8 miesięcy temu
W związku z tym, że jest Wielki Post, naszło mnie na jakiś fast food 😉 Poniżej przedstawiam przepis na pyszne, chrupiące Wrapsy jak z Mc Donald’s. Gabarytowo wychodzą zdecydowanie większe (ale to chyba nie problem[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Jajka barwione naturalnie 10 lat, 8 miesięcy temu
Poniżej znajdziecie kilka sposobów na pofarbowanie wielkanocnych jaj w sposób naturalny. Najjaśniejsze jajko jest niefarbowane – chciałam pokazać, mniej więcej w jakim kolorze jajek używałam. Oczywiście białe jajka[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Pieczona biała kiełbasa 10 lat, 8 miesięcy temu
Pyszna, lekko spieczona z zewnątrz biała kiełbasa, zapiekana z czosnkiem i cebulką. Idealna na Wielkanocny stół 🙂 Zapraszam do pieczenia!Składniki dla 3-4 osób:600 g surowej białej kiełbasy3 ząbki czosnku w[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Faszerowane jajka barwione burakami 10 lat, 8 miesięcy temu
Bardzo kreatywny sposób zaserwowania wielkanocnych jajek 🙂 Pomysł znalazłam na stronie ‚Składniki:4 jajka2 duże buraki1/2 szklanki octu winnego1 litr wody2 łyżki majonezu1 łyżka musztardy Dijonsól, pieprz do[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Mazurek kajmakowy 10 lat, 8 miesięcy temu
Składniki na spód:185 g mąki pszennej60 g mąki orzechowej (lub drobniutko posiekanych migdałów)2 żółtka ugotowane na twardo1 żółtko surowe70 g cukru pudruszczypta soli180 g masła lub margaryny (użyłam[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Mazurek czekoladowy 10 lat, 8 miesięcy temu
Składniki na spód:185 g mąki pszennej60 g mąki orzechowej (lub drobniutko posiekanych migdałów)180 g masła lub margaryny (użyłam margaryny)2 żółtka ugotowane na twardo1 żółtko surowe70 g cukru pudruszczypta[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Domowa masa kajmakowa 10 lat, 8 miesięcy temu
Wielkanoc tuż tuż, pora zacząć myśleć o wielkanocnych wypiekach 🙂
Poniżej przedstawiam przepis na nieodłączny dodatek do wielkanocnych mazurków – domową masę kajmakową.
Składniki na domową masę kajmakową:1[…] -
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Bataty pieczone po meksykańsku 10 lat, 8 miesięcy temu
Przepis inspirowany jest jedną z potraw Jamiego Olivera. Drodzy mięsożercy: zamiast batatów, możemy przygotować stek wołowy, karkówkę wieprzową, lub wymieszać naszą fasolkę z mięsem mielonym. Danie posmakuje[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Babka drożdżowa z czekoladą 10 lat, 8 miesięcy temu
Ta babka to chyba najsmaczniejszy deser jaki mi przyszło ostatnio jeść! Pyszne, nie za bardzo słodkie, mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Całość w smaku przypomina trochę Cinnabons z dodatkiem czekolady :)[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Czekoladowe ciastko XXL 10 lat, 8 miesięcy temu
Pyszne, chrupiące, mocno czekoladowe 🙂 Idealne na prezent. Zapraszam do pieczenia!Składniki na 2 ciastka XXL:4 łyżki masła w temp. pokojowej4 łyżki białego cukru4 łyżki brązowego cukru1 jajko1 łyżeczka ekstraktu[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Pierożki drożdżowe z soczewicą 10 lat, 8 miesięcy temu
Puchate, chrupiące pierożki nadziane pieczarkami i czerwoną soczewicą. Pierożki idealnie sprawdzą się jako dodatek do barszczu lub jako danie główne 🙂 Przepis inspirowany jest potrawą ze strony ‚Składniki na 18-20[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Carpaccio z buraków 10 lat, 8 miesięcy temu
Baardzo smaczna i lekka przystawka lub kolacja 🙂 A do tego bardzo efektowne. Słodki smak buraka idealnie współgra ze słonym kozim serkiem i wyrazistym sosem balsamicznym. Przepis znalazłam na stronie ‚Składniki[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Kruche ciastka z dżemem 10 lat, 8 miesięcy temu
Składniki na ok. 30 ciasteczek:300 g masła180 g drobnego cukru1 jajko460 g mąkiulubiony dżemCZAS PRZYGOTOWANIA: 30-40 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. Przy pomocy miksera ucieramy masło razem z cukrem na gładką, jasną[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Wieprzowina "szarpana" (pulled pork) 10 lat, 8 miesięcy temu
Kolejna mięsna propozycja na dziś 🙂 Drobno poszarpane mięso wieprzowe jest dosłownie przesiąknięte przyprawami, a to za sprawą 24-godzinnego marynowania i dłuuugiego pieczenia. Przepis znalazłam na stronie ‚<br[…]
- Załaduj więcej