Dagmara u stóp Benbulbena
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Trufle kokosowe 8 lat, 1 miesiąc temu
Bardzo lubię słodkie maleństwa, takie na jeden ząb. Wszelkie drobne ciasteczka, miniaturowe rogaliki, pralinki, trufle i czekoladki. Kiedyś, w czasach przedblogowych, robiłam ich znacznie więcej. I to jest właśnie[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Polędwiczki wieprzowe z kurkami w sosie śmietanowym 8 lat, 1 miesiąc temu
Zawsze deklaruję wielką niechęć do polskich sklepów spożywczych w Irlandii ze względu na drożyznę, źle przechowywane (i transportowane) produkty, króciutki okres przydatności wielu towarów, niesympatyczną obsługę,[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Słodko-słony sernik z sera Roquefort i miodu z orzechami włoskimi i gruszką 8 lat, 1 miesiąc temu
Zrobiłam sobie prezent na urodziny i upiekłam najbardziej dekadencki sernik, jaki kiedykolwiek jadłam. Sernik, który nie jest deserem. Sernik, po którym już nawet nie pomyślicie o deserze. Sernik, który znakomicie[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Tajskie kotlety z tuńczyka i batatów 8 lat, 1 miesiąc temu
Gdybym miała wskazać technikę gotowania, której najbardziej nie lubię, powiedziałabym, że nie lubię smażenia. Większość osób, które znam najmniej lubi się z piekarnikiem. Wiele z nich jest przekonanych, że[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Bardzo serowe penne z wołowiną 8 lat, 1 miesiąc temu
Oops! I did it again… Nie, nie zakochałam się jak Britney. Znowu ugotowałam makaron w sosie. Wiecie, oszczędzanie wody, ekologia i te sprawy… Nie, skąd, to nie z lenistwa… Z lenistwa zrobiłam taką ilość… Połowę[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Karmelizowane brzoskwinie oraz o dolach i niedolach blogerki kulinarnej 8 lat, 2 miesiące temu
Oczywiście o rodzinnych dolach i niedolach.
W tworzeniu bloga oczywiście najtrudniejsze są początki. Tak jak ze wszystkim – najtrudniej zacząć, a potem już z górki. Wydawałoby się, że po 4 latach pochylania się[…] -
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Jajka zapiekane ze szpinakiem, fetą i wędzonym śledziem 8 lat, 2 miesiące temu
Wyspiarskie śniadanie to nie tylko fasolka z boczkiem i puddingiem. Wbrew pozorom tradycyjnie wcale tak często nie jadano takiego pełnego śniadania. W Irlandii częściej na stole gościła owsianka (i gości do dziś)[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Napój pomarańczowy z imbirem 8 lat, 2 miesiące temu
Powszechnie uważa się, że nic tak nie chroni przed przeziębieniem i nie skraca czasu infekcji jak witamina C. Co prawda badania potwierdziły to tylko w przypadku narciarzy, maratończyków i żołnierzy stacjonujących[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Schabowe smażone z dynią i szalotkami 8 lat, 2 miesiące temu
W ten weekend była moja kolej wybierania filmu do wspólnego oglądania. Troskliwy mąż tylko zaznaczył, żeby nie był to film romantyczny, bo oglądamy bez przytulania z powodu mojego przeziebięnia. Przecież jak on[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Różana tarta z brzoskwiniami 8 lat, 2 miesiące temu
Przyszła astronomiczna jesień. Na osłodę Google przygotował urocze doodle – widzieliście je wczoraj? Z mojej strony na osłodę tarta brzoskwiniowa pachnąca różami…
Bo chociaż kocham jesień za ferię barw jakimi nas[…] -
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Pita z kurczakiem w słodkim sosie chili 8 lat, 2 miesiące temu
Mam nadzieję, że moje koleżanki z dawnej pracy nie dojrzą tego na fanpage’u bloga podczas picia kawy, bo parskną tak, że naplują sobie na klawiaturę… To była (a może nadal jest) jedna z najbardziej popularnych[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Gnocchi z tuńczykiem 8 lat, 2 miesiące temu
Wczoraj był piątek, to musiał być… stek. Z tuńczyka. Nie wiem jak w kraju, ale tutaj, na zielonej wyspie tuńczyka w puszce mamy w dwóch wersjach – w kawałku (tuna steak) lub w kawałkach (tuna chunks).
W tej[…] -
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Sałatka z pieczonej dyni i pestek granatu z sosem klonowo-musztardowym 8 lat, 2 miesiące temu
Leje, leje, leje…
… i tylko chwilami przebłyskuje słońce, zamienia ulice w połyskliwe wstęgi, odbija się w głębokich kałużach, na moment oślepia bursztynowym blaskiem.
Niestety kolory najczęściej widzę na własnych[…] -
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Risotto z pieczarkami i orzechami włoskimi 8 lat, 2 miesiące temu
Bardzo lubię brązowe pieczarki. Są one o wiele aromatyczniejsze od białych, mają wyrazisty, intensywny smak i ładnie prezentują się w potrawie. Są też nieco twardsze od białych, a pod czas gotowania zachowują swój[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Pogacze – węgierska przekąska do piwa 8 lat, 3 miesiące temu
Piątek! Piątunio! Kocham piątki, bo w szkole Króliczki nie zadają nic na weekend, więc po południu ona ma labę, a ja nie muszę cerberować, żeby odrobiła wszystko. I najważniejsze – nie muszę tego sprawdzać![…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Łosoś w tajskim sosie 8 lat, 3 miesiące temu
Po krótkiej przerwie wracamy do tajskich klimatów, ale to już przedostatnia odsłona, ponieważ w słoiku została jeszcze – mniej więcej – łyżka czerwonej pasty curry. Następną kupię… zieloną! Łosoś wyszedł pyszny,[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Sałatka ziemniaczana z rzodkiewkami 8 lat, 3 miesiące temu
To już chyba ostatnie tak ciepłe i słoneczne dni w tym roku, choć w głębi duszy mam nadzieję, że prognoza pogody się zmieni i przeczytam jeszcze zapowiedź abundant sunshine! Póki co korzystamy ze sprzyjającej[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Owsiane muffiny z gruszkami 8 lat, 3 miesiące temu
Coś słodkiego na rozpoczęcie roku szkolnego. Coś jesiennego, bo to już wrzesień. Są więc gruszki, melasowy cukier muscovado oraz korzenne przyprawy. A że pogoda wciąż cudna, to szkoda siedzieć godzinami w kuchni,[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Kotlety jagnięce z marchewkami w klonowym karmelu 8 lat, 3 miesiące temu
Jak marchewka wygląda, każdy widzi… Wiedzieliście, że marchewki w zależności od odmiany mogą być nie tylko pomarańczowe, ale także białe, żółte lub fioletowe?! Człowiek uczy się całe życie. O tym, że marchewka[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Czerwone curry z jagnięciny 8 lat, 3 miesiące temu
Nazbierało mi się sporo egzotycznych produktów – sos rybny, pasty curry, ocet ryżowy, makarony soba i udon, puszki mleka kokosowego, pędów bambusa, kasztanów wodnych i kiełków fasoli mung, ryże przeróżne – i teraz[…]
- Załaduj więcej