Dagmara u stóp Benbulbena
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Węgierska zupa wiejska 8 lat, 3 miesiące temu
Deszcz deszczem poganiany, kapuśniaczki i ulewy, ciemności egipskie w samo południe… Czyżby był to już koniec lata? Jeszcze jest ciepło, ale słońce coraz wcześniej chowa się za horyzontem. Królisia odlicza dni do[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Irlandzki chleb z kminkiem 8 lat, 3 miesiące temu
Irlandzki chleb z kminkiem różni się zasadniczo od zwykłego irlandzkiego chleba tym, że zawiera… kminek. Wielkie mi mecyje powiecie, ale wierzcie mi, jeśli kogolwiek w Irlandii zapytacie o chleb z kminkiem,[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Wileńska zupa koperkowa 8 lat, 3 miesiące temu
Paradoksalnie w dzisiejszych nowoczesnych czasach, gdy wszystkie prace ułatwiają nam zaawansowane technologicznie urządzenia, wcale nie zyskujemy na chwilach relaksu, a nawet musimy obcinać z obszarów, które[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Teriyaki z kurczaka 8 lat, 3 miesiące temu
Kolejna potrawa inspirowana kuchnią Dalekiego Wschodu. Nie jest to wiernie odtworzone danie, ale wariacja na temat japońskiego teriyaki, czyli pieczenia mięsa w marynacie z sosu sojowego. Nietypowe dodatki to[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Gryczane muffiny z jeżynami 8 lat, 3 miesiące temu
Lubię ten moment, gdy w Irlandii zaczynają dojrzewać jeżyny. Dzieci ze spaceru wracają z buziami umorusanymi sokiem zerwanych po drodze dzikich owoców, których prawie nikt tu nie zbiera. Zapytałam znajomego,[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Satay, nie satay, ale z kurczakiem 8 lat, 3 miesiące temu
Ukochane danie wakacyjne Króliczki – satay z kurczakiem. Szykuję je przynajmniej raz w tygodniu, a Malutka może jeść je od śniadania do kolacji i nigdy nie ma dość. Myślę, że mogłabym jej zostawić rano cały garnek[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Placki gryczane, czyli bliny bez drożdży 8 lat, 4 miesiące temu
Wygłupiłam się w sklepie, kupując mąkę gryczaną. Chyba z radości, że akurat była (a rzadko u nas jest, bo w Irlandii kasza gryczana w ogóle nie jest znana), tak mnie zaćmiło…
Na początku wakacji zrobili nam w[…] -
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Kotlety z dorsza, czyli irlandzkie fishcakes 8 lat, 4 miesiące temu
Musicie przyznać, że po angielsku ładnie się nazywają… Gdyby tłumaczyć, używając haseł z początku słownikowej listy, wyszłoby nam ciasto rybne. Słowo cake ma jeszcze jedno znaczenie – oznacza też usmażony na[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Azjatycka zupa laksa z krewetkami 8 lat, 4 miesiące temu
Laksa to zupa z Azji Południowo-Wschodniej, która ma źródła w kuchni potomków chińskich imigrantów. Przybywali oni w kilku falach, począwszy od XVI wieku, żenili się z miejscowymi kobietami, a ich potomków[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Tam, gdzie grałem na skrzypcach… Dooney Rock w pobliżu Sligo 8 lat, 4 miesiące temu
Kiedy opatrzy mi się wiejska plaża, mewy, kraby, wodorosty, wydmy i morskie fale, wtedy zgarniam rodzinę na spacer w inne, choć równie piękne okoliczności przyrody. Nad brzeg jeziora, do lasu, gdzie dęby, świerki,[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Sernik “Red Velvet” 8 lat, 4 miesiące temu
Do samego końca nie wiedziałam, jakie ciasto zrobić z okazji 2. urodzin Chomiczka. Myślałam o serniku na zimno, bo zależało mi na tym, by było to ciasto aksamitne, delikatne i… o zwartej konsystencji. Urodzinowy[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Łosoś w pomarańczowej glazurze 8 lat, 4 miesiące temu
Właśnie ukazał się w sieci najnowszy numer „Maszketów”, w którym wśród wielu działów tematycznych znajdziecie rozdział poświęcony rybom. Nie jeść ryb, gdy mieszka się nad Atlantykiem, to wbrew idei eat local, eat[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Młode ziemniaczki z masłem i koperkiem, czyli lato zawitało do Irlandii 8 lat, 4 miesiące temu
To już trzecie lato w tym roku – tak podsumowała rewelacyjną wiadomość moja siostra. Tym razem lato trwało całe 3 dni… Lipiec nad Atlantykiem zazwyczaj jest dość deszczowy, więc każdy przebłysk słońca, każdy[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Penne z mozzarellą 8 lat, 4 miesiące temu
Mam wrażenie, że odkąd zaczęły się wakacje, stoję ciągle przy desce do krojenia, a przy tym nic nie gotuję. Maluchy jak te pisklęta w gnieździe ciągle wołają o jedzenie, a przy tym wybredne są jak francuskie[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Placek śliwkowy z migdałową kruszonką 8 lat, 4 miesiące temu
Wśród wszystkich wczesnych odmian o bicie serca przyprawiają mnie śliwki “Black Splendor”. Pojawiają się u nas na początku lipca i są dostępne dość krótko, dlatego lepiej nie zwlekać i brać je od razu. Są to[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Domowa granola z morelami, orzechami laskowymi i pestkami słonecznika 8 lat, 5 miesięcy temu
Króliczka da się posiekać za jakiekolwiek płatki z mlekiem na śniadanie. Kiedy my opychamy się jajkami na bekonie, tudzież jajecznicą z boczkiem, nasze dziecko z zapałem zajada „karmę dla chomika”, jak to zwykł[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Makaron „Primavera” Artiego Bucco 8 lat, 5 miesięcy temu
Makaron “Primavera” do danie stosunkowo nowe, bo narodziło się już po drugiej stronie oceanu, w Kanadzie w latach 70. Gdy przepis zyskał na popularności o autorstwo upomniało się kilka osób w ten lub inny sposób[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Woda truskawkowa z bazylią 8 lat, 5 miesięcy temu
Nigdy nie kazano pić mi wody w dzieciństwie. Może w najwcześniejszym, bo odkąd pamiętam zawsze była herbata. Latem kompot. Trafiała się cola, oranżada, lemoniada oraz wszelkie napoje, których składu wolałabym[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Smażony ryż z imbirem i krewetkami 8 lat, 5 miesięcy temu
Smażony ryż, i to koniecznie z jajkiem, to według Króliczki najlepszy sposób podania ryżu. Zawsze bierzemy porcję ryżu z jajkiem jako dodatek do kaczki od Chińczyka, do tego sos słodko-kwaśny z kiełkami fasoli[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Pie z boczkiem i jajkami 8 lat, 5 miesięcy temu
Ostatnio namiętnie oglądam różne programy i filmy od gotowaniu według dawnych receptur. Głównie amerykańskie i brytyjskie. Dość często przewijają się w nich pies, które po polsku nazywane są po prostu „pajami”. W[…]
- Załaduj więcej