Bon Ton Italia
-
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, QUIZ – Ile wiesz o Włoszech (cz. I) 9 lat, 6 miesięcy temu
(odpowiedzi na dole)
1. Podczas panowania jakiego władcy rozpoczęto budowę rzymskiego Koloseum?
a) Nerona
b) Hadriana
c) Wespazjana
d) Cezara
2. Z jakiej budowli Galileusz zrzucał ciężarki sprawdzając siłę[…] -
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, Limoncello – przepis na cytrynowy smak Kampanii 9 lat, 6 miesięcy temu
Wśród przepięknych krajobrazów amalfitańskiej części wybrzeża Kampanii, rozciągają się uprawy drzewek cytrynowych. Wspaniałe, naturalne okolice nie przypominają w niczym wyrysowanych od linijki holenderskich pól[…]
-
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, Italia miniona – Genua 9 lat, 6 miesięcy temu
Piazza della Zecca
pocztówka, ok. 1920 r.pocztówka, ok. 1925 r.
Chiostro di S. Andrea
pocztówka, ok. 1920 r.Port
pocztówka, ok. 1920 r. Czytaj dalej -
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, Wyspy liparyjskie – krainy prawie nieznane 9 lat, 6 miesięcy temu
Jest ich siedemnaście. Mniejsze i większe, część niemalże niedostępnych dla człowieka. Ich nazwa pochodzi od greckiego liparos („żyzny”), chociaż we Włoszech zwane są także Isole Eolie – Wyspy Eolskie. Są[…]
-
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, MAŁA DYNIA – ZUCCHINA 9 lat, 6 miesięcy temu
Kuchnia włoska nigdy nie byłaby kompletna bez cukinii. Na warzywnych targach zajmuje ona jedno z pierwszych miejsc, nieopodal pomidorów.
Wiele osób zastanawia się nad różnicą pomiędzy ową cukinią a kabaczkiem.[…] -
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, Przepis na… – Panzanella, czyli toskańską sałatkę 9 lat, 6 miesięcy temu
Panzanella zwana także panmolle to jedna z najpopularniejszych sałatek z chleba i pomidorów. Znana z pewnością już od XVI wieku, jednakże przez długi czas głównym składnikiem była cebula. Najpopularniejsza w[…]
-
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, Przepis na… – Pollo a la puttanesca, czyli kurczęcy afrodyzjak 9 lat, 6 miesięcy temu
Pochodzenia nazwy potrawy nie wypada przybliżać. Ważne, że każda z nich ze względu na składniki, uchodzi za afrodyzjak. Spaghetti, penne czy kurczak podane w jednej z odmian sosu kierują łuk amora w stronę[…]
-
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, 21 słów, które pozwolą odnaleźć się we włoskiej pizzerii 9 lat, 6 miesięcy temu
Acciughe – anchovies
Basilico – bazylia
Capperi – kaparyCilegino – pomidorki wiśniowe
Cipolle – cebule
Frutti di mare – owoce morza
Funghi – grzyby
Mozzarella – ser z mleka krowiego
Mozzarella di bufala –[…] -
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, Italia miniona – Palermo 9 lat, 6 miesięcy temu
„Nikt kto kiedykolwiek ujrzał tę krainę, nigdy już nie uwolni się od tęsknoty za nią.”
D. H. LawrencePrzystań
pocztówka, ok. 1930 r.Piazza Politeama
pocztówka, ok. 1930 r.Monte Pellegrino
pocztówka, ok.[…] -
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, Przepis na…. – Prosciutto con melone, prawdziwie włoską przystawkę 9 lat, 7 miesięcy temu
Połączenie słodkości melona i prosciutto? Czemu nie!
Ta popularna, włoska przystawka bazuje na różnicy smaków i konsystencji. Właśnie dlatego, aby prosciutto crudo con melone wyszło jak najlepsze, niezbędne jest[…] -
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, Włoskie, biznesowe savoir-vivre (cz. I) 9 lat, 7 miesięcy temu
Tytułowanie
Zwracając się do kogoś używa się jego nazwiska i tytułu.
Kobiety w sprawach biznesowych używają zazwyczaj swoich panieńskich nazwisk. Nazwisko męża lub połączone nazwisko męża i panieńskie używane jest[…] -
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, 7 najpopularniejszych spaghetti 9 lat, 7 miesięcy temu
Spaghetti aglio e olio
(zobacz: https://bontonitalia.wordpress.com/2015/04/19/spaghetti-aglio-olio-e-peperoncino-najprostszy-afrodyzjak/)
Spaghetti all’AmatricianaSpaghetti alla bolognese
Spaghetti alla[…]
-
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, Przepis na sycylijski przysmak – crocchè 9 lat, 7 miesięcy temu
Sycylijska odmiana francuskich croquettes, nazywana włoskim daniem ulicy. Mniej popularna niż amerykańskie frytki czy hamburgery, ale równie pożywna i łatwa w przyrządzeniu. Lubiana także w Neapolu, gdzie jest[…]
-
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, 7 miejsc, których nie można pominąć będąc w Emilia Romagna 9 lat, 7 miesięcy temu
Region często pomijany przez turystów, którzy wprost z Rimini jadą do Florencji, San Marino czy Rzymu. Tymczasem…
Bolonia
Ferrara
Modena
Parma
Piacenza
Rawenna
Reggio Emilia
Czytaj dalej -
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, Italia miniona – Trypolis 9 lat, 7 miesięcy temu
Włochy jako mocarstwo kolonialne…
podróż na południe południa, aż do Afryki…(Trypolis pozostawał pod zwierzchnictwem Włoch Czytaj dalej
-
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, Zupa jota – kapuśniak z pogranicza 9 lat, 7 miesięcy temu
Na granicy słoweńskiej i włoskiej, na italskim wycinku Półwyspu Istria, w nadmorskich tawernach i górskich trattoriach, aby nabrać sił, rozgrzać się i zachować zdrowie, sporządza się jedno danie…
Zupa Jota
<p […] -
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, Niewłoska rzymska tradycja – czyli o winie w starożytności 9 lat, 7 miesięcy temu
Georg Bernard Shaw miał ponoć w życiu dwie wielkie miłości – gawędzenie i jedzenie. Zawsze jednak powtarzał, że przy jedzeniu powinno się milczeć, co z uwagi na jego usposobienie wywoływało zdziwienie przyjaciół.[…]
-
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, Ravioli z serem ricotta i kasztanami w kremie maślano-truflowym 9 lat, 7 miesięcy temu
Nadszedł sezon truflowy, a ostatnie opady deszczu spowodowały, że właściciele lagotto romagnolo* szykują smycze…
My szykujmy podniebienia.Kasztany (100 gr) gotować w lekko osolonej wodzie przez 30-40 min. Po[…]
-
Bon Ton Italia stał się zarejestrowanych użytkownikiem 9 lat, 7 miesięcy temu
-
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, 7 powodów dlaczego warto odwiedzić Apulię 9 lat, 7 miesięcy temu
Apulia jest jednym z najdynamiczniej rozwijających się pod względem turystycznym regionów Włoch. Przez lata zapomniana, rok rocznie przyciąga coraz więcej gości z zagranicy, oferując rozrastającą się bazę noclegową[…]
- Załaduj więcej