Bon Ton Italia
-
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, Przepis na nadziewane, ostre papryczki 9 lat, 7 miesięcy temu
Wyborna, włoska przystawka…
Składniki na 12 porcji:
60 pikantnych papryczek
kapary
150 g tuńczyka
250 g sera typu feta
oliwa z oliwek
500 ml wody
300 ml octu
300 ml białego wina
sól
pieprzWydrążone[…]
-
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, Italia miniona – Rzym 9 lat, 7 miesięcy temu
„Wszystkie drogi prowadzą do Rzymu…”
„Tutte le strade portano a Roma…”Piazza Venezia
pocztówka, ok. 1920 r.Via Veneto – Albergo Ambasciatori
pocztówka, ok. 1925 r.Piazza Buenos Aires
pocztówka, ok. 1920[…] -
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, Spritz – orzeźwiający smak Italii 9 lat, 7 miesięcy temu
Spritz, zwany także Spritz Veneziano, jest jednym z najpopularniejszych drinków w północnych Włoszech. Jego historia sięga czasów habsburskiej zwierzchności nad okolicami Wenecji. Nieprzywykli do lokalnych, dość[…]
-
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, Campo Imperatore – Włoski Tybet i Mussolini 9 lat, 7 miesięcy temu
Co ma wspólnego wielki płaskowyż, zwany Włoskim Tybetem i dyktator Benito Mussolini?
Campo Imperatore mierzy 7 km długości i niemalże 30 km szerokości. Wznosi się na wysokości 2100 m n.p.m. Dotrzeć tam można[…] -
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, Pyszny sos pomidorowy – zrób go sam! 9 lat, 7 miesięcy temu
Sos pomidorowy to rzecz tak niezbędna dla włoskiej gastronomii jak koło dla samochodu lub linijka dla architekta. Często używamy sosów ze sklepu lub zastępujemy go rozwodnionym koncentratem. Tym czasem[…]
-
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, 11 popularnych przysłów włoskich 9 lat, 7 miesięcy temu
Apetyt wzrasta w miarę jedzenia. – L’appetito vien mangiando.
Błądzić jest rzeczą ludzką. – Errare è umano.
Cel uświęca środki. – Il fine giustifica i mezzi.
Co za dużo, to niezdrowo – Il troppo stroppia.
Czas[…] -
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, 11 popularnych przysłów włoskich 9 lat, 7 miesięcy temu
Apetyt wzrasta w miarę jedzenia. – L’appetito vien mangiando.
Błądzić jest rzeczą ludzką. – Errare è umano.
Cel uświęca środki. – Il fine giustifica i mezzi.
Co za dużo, to niezdrowo – Il troppo stroppia.
Czas[…] -
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, Italia miniona – Wenecja 9 lat, 7 miesięcy temu
„Być w Wenecji, to jakby zjeść całe pudełko czekoladek z likierem naraz.”
„Venezia è come mangiare un’intera scatola di cioccolata al liquore in una sola volta.”
(T. Capote)Palazzo Ducale
pocztówka, ok. 1925 t.
[…] -
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, Ribollita – przepis na toskańską fasolówkę 9 lat, 7 miesięcy temu
Ribollita, czyli „ugotowana na nowo”, to toskański przysmak. Dlaczego właśnie „ugotowana na nowo”? Ponoć najlepiej smakuje na drugi dzień po przyrządzeniu…
Ribollita
Ugotować ok. 300 gr fasoli (najlepiej[…]