Bon Ton Italia
-
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, 8 miejsc, których nie można pominąć będąc w Lombardii 9 lat, 6 miesięcy temu
Bergamo
miejsce zbyt często pomijane przez turystów lądujących na tutejszym lotnisku i udających się od razu do Mediolanu. Wyjątkowe widoki i klimat Górnego miasta oraz włoskie życie Dolnego pomogą przygotować się[…] -
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, Italia miniona – Bolonia 9 lat, 6 miesięcy temu
Bolonia to nie tylko spaghetti…
„Dwie wieże”
pocztówka, ok. 1925 r.pocztówka, ok. 1930 r.
Chiesa dei Servi
pocztówka, ok. 1930 r.Via Indipendenza
pocztówka, ok. 1930 r. Czytaj dalej -
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, Asparago bianco – jak wybrać najlepsze szparagi? 9 lat, 6 miesięcy temu
„Quando a Bassan vien primavera se verze la ca’ e la sparasera”
Wreszcie nadszedł czas na szparagi…
Szparagi białe z Bassano del Grappa (Asparago bianco di Bassano del Grappa) – mawia się, że gmina i miasto[…]
-
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, Przepis na… – Frittata, omlet po włosku 9 lat, 6 miesięcy temu
Frittata do złudzenia przypomina omlet. Czas jej przygotowania, podobnie jak omletu jest bardzo krótki. Wspaniale smakuje przyrządzona na niedzielne śniadanie, podana ze szklanką soku ze świeżych pomarańczy.[…]
-
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, Przepis na… – pomodori ripieni al tonno, włoską przystawkę 9 lat, 6 miesięcy temu
Jeżeli mamy zielone, jeszcze niedojrzałe pomidory i chcemy aby szybciej się zaczerwieniły, wystarczy, że położymy je obok bananów lub jabłek. Owoce te wydzielają etylen,przyspieszający proces[…]
-
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, 10 punktów by zaliczyć Mediolan 9 lat, 6 miesięcy temu
Jak najbardziej wspierając „slow traveling” z przekory, ale i wiedząc o podróżujących i zwiedzających szybko, dodajemy niniejszy poradnik. Wysiadając na Stazione Centrale w Mediolanie, musimy być przygotowani na[…]
-
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, 10 punktów by zaliczyć Mediolan 9 lat, 6 miesięcy temu
Jak najbardziej wspierając „slow traveling” z przekory, ale i wiedząc o podróżujących i zwiedzających szybko, dodajemy niniejszy poradnik. Wysiadając na Stazione Centrale w Mediolanie, musimy być przygotowani na[…]
-
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, Przepis na… – Strozzapreti, kluski z ricotty 9 lat, 6 miesięcy temu
Ricotta jest serem, który w smaku przypomina nieosolony twarożek. Produkowana jest z serwatki, pozostałej po serach podpuszczkowych, w procesie tzw. drugiego gotowania – „ricotta”. Na rynku możemy znaleźć również[…]
-
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, QUIZ – Ile wiesz o Włoszech (cz. II) 9 lat, 6 miesięcy temu
(odpowiedzi poniżej)
1. Góry i wzniesienia pokrywają około:
a) 80% powierzchni Włoch
b) 90% powierzchni Włoch
c) 50% powierzchni Włoch
d) 10% powierzchni Włoch
2. Uniwersytet La Sapienza został założony w:
a)[…] -
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, Przepis na… – Uova in purgatorio, włoskie sacrum jedzenia 9 lat, 6 miesięcy temu
Le uova in purgatorio, w Neapolu nazywane ova ‘mpriatorio – czyli tłumacząc dosłownie, jajka w czyśćcu. To proste, jednogarnkowe danie ma przywodzić skojarzenie ze świętymi obrazami, na których białe dusze otacza[…]
-
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, Przepis na… – semifreddo, wspaniały deser lodowy 9 lat, 6 miesięcy temu
Kiedy za oknem na dobre zagościła wiosna, świeci piękne słońce i czuć zbliżające się wakacje, często przychodzi ochota na lody. Oczywiście, te słodkie o głębokim smaku, powodują u miłośników łakoci wspomnienie[…]
-
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, 8 rzeczy, których nigdy nie rób we Włoszech 9 lat, 6 miesięcy temu
1. Nie szukaj kurków kranu w toalecie
– pod umywalką znajdują się specjalne pedały.
2. Nie używaj łyżki do jedzenia spaghetti
– to nietakt!
3. Nie jedz pizzy przy użyciu widelca i noża
– kawałki pizzy[…]
-
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, Przepis na… – pesto, smak dalekomorskich przygód 9 lat, 6 miesięcy temu
Pesto jest przysmakiem w całych Włoszech, ale to najsłynniejsze – zielone, zwane alla genovese, pochodzi z Ligurii. Genueńczycy, w tym prawdopodobnie sam Krzysztof Kolumb, zabierali je na morskie wyprawy, gdyż[…]
-
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, Włoskie, nagie piersi i wybory w Wielkiej Brytanii 9 lat, 6 miesięcy temu
Media we Włoszech wcale nie żyją wyborami w Wielkiej Brytanii. Cóż z tego, że zwyciężyli w nich konserwatyści, wszak byli u władzy przez ostatnie lata. Zresztą nawet Szkocka Partia Narodowa świętująca[…]
-
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, Włochy na 8 miejscu w światowym rankingu turystycznym 9 lat, 6 miesięcy temu
Zgodnie z ostatnim raportem Światowego Forum Ekonomicznego (WEF) – The Travel & Tourism Competitiveness, Włochy znalazły się na 8 miejscu światowej (6 europejskiej) listy konkurencyjności państw na arenie[…]
-
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, Przepis na… – Fagiolini al pomodoro, apulijski przysmak 9 lat, 6 miesięcy temu
Zielona i żółta fasola szparagowa są odmianami fasoli zwykłej, pochodzącej z Ameryki Środkowej i Południowej, gdzie uprawiana były już 5000 lat p.n.e. Do Europy sprowadzone zostały przez hiszpańskich żeglarzy,[…]
-
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, 7 miejsc, których nie można pominąć będąc w Bazylikacie 9 lat, 6 miesięcy temu
Bazylikata, upchnięta na podbiciu włoskiego buta, część historycznego katepanatu Italii, wydaje się krainą obecnie niesłusznie zapomnianą. Ten jeden z najrzadziej zamieszkanych regionów, ma wszakże wiele do[…]
-
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, Przepis na… – Spaghetti all’Amatriciana, danie papieży 9 lat, 6 miesięcy temu
W maleńkiej miejscowości Amatrice w Lazio, zwanej miastem stu kościołów, zrodził się przepis na jedno ze sztandarowych dań kuchni włoskiej – spaghetti amatriciana. Nic dziwnego, że właśnie tam, wszakże z Amatrice[…]
-
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, Espresso romano – o kawie, której nie znajdziemy na ulicach Rzymu 9 lat, 6 miesięcy temu
We Włoszech zamawiając caffè otrzymamy espresso. Jest to jedna z prawd o Italii. Podobnie jak ta, że cappuccino pija się tylko w porze śniadaniowej, a zamawiając w restauracji herbatę z pewnością zostaniemy[…]
-
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, Przepis na… – caprese, najprostsze antipasto 9 lat, 6 miesięcy temu
We Włoszech wszystko co proste, to wspaniałe. Jedna z najbardziej rozpoznawalnych sałatek – Caprese, podobnie jak pizza margherita, przybiera kolory włoskiej flagi. Jej przyrządzenie zajmuje kilka minut, ale[…]
- Załaduj więcej