Adriia

  • Tajine z kurczakiem, ziemniakami i fasolką szparagową Dawno nie gościło u mnie w domu jak i na blogu tajine, jedno z najpopularniejszych dań marokańskich, jak wiecie tajine to nazwa zarówno naczynia w którym[…]

  • Kremowa zupa paprykowaW ten ponury poniedziałkowy poranek, wstając wcześniej rano zastanawiałam się co mogłabym przygotować dzisiaj do jedzenia. Czasem mam ochotę przygotować coś nowego bo nie lubię ciagle jeś[…]

  • Domowa pizza Jest niedzielne deszczowe bardzo zimne popołudnie, jak to zwykle bywa w czasie zimowym. Od braku słońca jesteśmy leniwi, nic nam się nie chce, a ponury szary dzień przyprawia nas o depresję najlep[…]

  • Moloukhia – tajine marokańskie wołowina i okraMarokańskie tajine z okrą, napewno wielu z was pierwszy raz słyszało o tym oto warzywie. W Polsce nie jest nam znane, otoż szkoda bo zawiera wiele cennych wartoś[…]

  • Wołowina z owocami pigwy – Marka b sfarjalPora umieścić na moim blogu kolejne danie z wołowiny na słodko, prosto z egzotycznego Maroka. Nie jest to jednak odświętne danie marokańskie, które możemy spotkać n[…]

  • Pasta z awokado Pasta którą przygotowuję w swoim domu pochodzi z kuchnii syryjskiej. Znalazłam przepis na tik toku u pewnej młodej dziewczyny z Syrii. Bardzo zachwalała pastę, a wiele osób komentowało pozytywn[…]

  • Adriia dodał(a) nowy wpis, Babka Tiramisu 1 rok temu

    Babka TiramisuPrzepis na tą babkę znalazłam jakiś czas temu na blogu marta-gotuje. Tak mnie zachwyciła swoim wyglądem, że nie mogłam się powstrzymać i musiałam ją przygotować. Postanowiłam, że upamietnię ją[…]

  • Adriia dodał(a) nowy wpis, Herbata marokańska 1 rok temu

    Marokańska herbata Tradycyjny napòj marokański, znany prawdopodobnie na całym świecie. Jest to symbol narodowy, herbata marokańska jest podawana przeważnie po południu gdy całe grono rodziny zasiądzie do stołu na[…]

  • Adriia dodał(a) nowy wpis, BAKŁAWA 1 rok, 1 miesiąc temu

    BakławaWreszcie na moim blogu pojawiła się królowa deserów, uwielbiana turecka bakława. Choć nie wiadomo jej pierwotnego pochodzenia przypisano jej miano kuchnii greckiej lub tureckiej. Ulubienica każdego, zrobion[…]

  • Tajine z wołowiną zielonym groszkiem, ziemniaki i karczochamiTo danie możemy przygotować w tajine bądź w szybkowarze wedle naszego uznania. Jest to kolejne danie marokańskie jakie miałam okazję spróbowa[…]

  • Briwats pistacjowo-migdałowy
    Jak już wcześniej wspominałam briwats to jedne z moich ulubionych marokański ciasteczek. Rok temu miałem okazję zjeść ”ferrero briwats” w mlecznej czekoladzie z orzeszkami laskowym[…]

  • Pesto bazyliowe z makaronem Szybkie w wykonaniu i jakże smaczne i aromatyczne pesto z dużą ilością naturalnego drogocennego antybiotyku, którym jest czosnek. Tradycyjne pesto powstało w Genui w słonecznej Italy ([…]

  • Soczewica po marokańsku Pierwszy raz soczewicę w tej wersji jadłam w Maroku. Bardzo pyszne i pożywne danie za sprawą gęstego sosu, który powstaje podczas gotowania. Podawane z pieczywem, jadane w Maroku palcam[…]

  • Makaron z tuńczykiem w sosie śmietankowymJeśli nie masz pomysłu na obiad, bądz jesteś zabiegany i nie masz czasu to szybkie danie idealnie sprawdza się jako obiad lub kolację. Makaron z tuńczykiem w sosie śm[…]

  • Grilowana kefta z warzywami Grilowana kefta podawana w postaci szaszłyka w Maroku jest miedzyinnymi przygotowywana z jagnięciny lub baraniny w Święto Ofiarowania zwane Eid Al Adha. Po ofiarowaniu barana lub owc[…]

  • Wołowina ze suszonymi śliwkami po marokańsku Lham barkokUwielbiam wołowinę szczególnie mięso rozpływające się w ustach. Wołowinę na słodko pierwszy raz jadłam w Maroku. Została podana na moim weselnym przyj[…]

  • Rozgrzewający sok cytrynowo – pomarańczowyKolejny bardzo smaczny sok na sezon przeziębień. Źródło witamin korzystnie wpłynie na nasz organizm w czasie chłodnych dni. Z dodatkiem imbiru i kurkumy który będzie ws[…]

  • Briwats z mięsem mielonym Pora na przepyszne briwats z mięsem mielonym. Te smaczne trójkąciki z ciasta filo wykonywane są na słodko w tradycyjnej wersji marokańskiej z masą migdałową, gdzie w Maroku są bardzo pop[…]

  • Sok cytrynowy z imbiremZbliża się właśnie sezon zimowy, a co za tym idzie okres przeziębień. Hmmm…. i niestety, ale w ostatnich dniach dopadło mnie przeziębienie. Jak sobie poradziłam wiedząc, że nie mogę przyj[…]

  • Loubia z mięsem – fasolka po marokańsku.Dzisiaj w poście zagości Loubia z mięsem. Wcześniej pisałam już o fasolce bez dodatku mięsa. Dzisiejsza wersja jest z mięsem z cielęciny. Jak już wspomniałam znana w Maro[…]

  • Załaduj więcej