Wanilia i Kardamon
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Ciasto piaskowe z mieszanką keksową 8 lat, 8 miesięcy temu
Proste jak budowa cepa, smaczne i aromatyczne, piekę go tak często , że znam na pamięć, zawsze wychodzi cudownie smakuje ………z kubkiem mleka, tak lubię najbardziej. Jedno z najprostszych ciast do niedzielnej kawy[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Tarta maślano-czekoladowa 8 lat, 8 miesięcy temu
Tarta grzechu warta, mega czekoladowa na kruchym maślanym cieście, jeden mały kawałek zdecydowanie zaspakaja „głód „na słodkie, udekorowana wonnymi fiołkami, apetycznie wygląda, rewelacyjnie smakuje. Wypróbujcie[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Muffinki a'la pizza 8 lat, 8 miesięcy temu
Prawie każdy uwielbia domową pizzę, robiłam ją już na różne możliwe sposoby, na jej wzór powstały wytrawne muffinki, dodatki do takich babeczek możemy dobierać wg swoich upodobań, choć są czasochłonne -[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Sałatka owocowa z naturalnym jogurtem i prażonymi migdałami 8 lat, 8 miesięcy temu
Wiosna, a wraz z nią przychodzi ochota na smaczne zdrowe dania, w tym owocowe sałatki, feria barw i witamin sprawi że poczujecie przypływ energii, wielkim plusem tej sałatki jest łatwość i szybkość przygotowania,[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Zapiekanka z tortellini i bakłażana 8 lat, 8 miesięcy temu
Nigdzie nie jest powiedziane, że tortellini nadaje się wyłącznie do sałatek, doskonałe są też do wszelkiego rodzaju zapiekanek. Ukryte pod warzywno pomidorową pierzynką z dodatkiem sera, stanowią pyszną propozycję[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Biała kiełbasa zapiekana w cebuli i białym winie 8 lat, 8 miesięcy temu
Wraz z nadejściem wiosny świętujemy co roku Wielkanoc, ustalamy menu w którym najczęściej łączymy tradycję z nowoczesnością, nie zaszkodzi przecież troszkę poeksperymentować. Dla mnie święta Wielkiej Nocy bez[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Najlepsza babka 8 lat, 8 miesięcy temu
Prosta, piaskowa babka którą robiłam już kilkanaście razy, zawsze wychodzi i smakuje bardzo dobrze. Wiem, że takie przepisy są przez wiele osób szukane, świadczą o tym maile z prośbą pisane do mnie, nie każdy[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Francuskie tartaletki z porem i serem pleśniowym 8 lat, 8 miesięcy temu
Wytrawne tartaletki z ciasta francuskiego są doskonałą słoną przekąską w ciągu dnia, choć nie należą do lekkich, bo ser i ciasto francuskie są dość tłuste, to jednak smakują wspaniale i raz na jakiś czas, można[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Wiosenna patelnia z kurczakiem, tortellini i Apetina 8 lat, 8 miesięcy temu
Za oknami zrobiło się wiosennie i ciepło, choć nawet pada deszcz już nie jest tak strasznie. Nie ukrywam , że jak zobaczyłam konkurs …to się rozmarzyłam …palmy, ciepłe morze, kurczę nigdy nie byłam! To moje[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Blue Mojito 8 lat, 8 miesięcy temu
Niebieskie mojito –to drink skierowany do kobiet lubiących delikatne smaki w których nuta alkoholu jest delikatnie wyczuwalna, dodatek syropu barmańskiego blue curacao nadaje mu bardzo ładny błękitny kolor który[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Drożdżowy wianuszek z Apetina 8 lat, 8 miesięcy temu
Raz ma się smak na wołowinę lub kurczaka, a kiedy indziej na wytrawny drożdżowy wianuszek . Nadziewany wyśmienitym kremowym serkiem z nutą pomidorów i bazylii, smaku dopełnia szynka parmeńska i czerwona[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Jajeczna terrina z groszkiem 8 lat, 8 miesięcy temu
Jajko jest idealne na śniadanie, nie tylko Wielkanocne, smakuje zawsze, nawet podane solo. Terrina jajeczna z ostrzejszym akcentem czyli chrzanem i zielonym groszkiem na kefirze będzie hitem świątecznego poranka.<br[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Babka keksowa z lustrzaną polewą 8 lat, 8 miesięcy temu
Kolejny przepis z cyklu Wielkanocnych wypieków….Będziecie mieć w czym wybierać 🙂 Piaskowa babka, zdaje się tradycyjna, pełna mieszanki keksowej, jest delikatna o cytrynowej nucie , sypka, nowoczesności dodaje jej[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Babka z białek w makowe kleksy 8 lat, 8 miesięcy temu
Tradycyjna babka na białkach o cytrusowym aromacie w makowe kleksy. Babka która zaskakuje swą kompozycją a przy tym jest łatwa do przygotowania i nie stwarza żadnych trudności. Hit wśród świątecznych wypieków.<br[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Tort śmietankowy z frużeliną truskawkową 8 lat, 8 miesięcy temu
Wilgotne biszkoptowe blaty nasączone ponczem cytrynowym, przełożone klasycznym kremem śmietankowym, smaku dodaje słodko-kwaśna frużelina truskawkowa, cały urok tkwi w jego prostocie.Nie jest trudny do wykonania ani[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Wiosenne jajka 8 lat, 8 miesięcy temu
Powoli robimy przymiarkę do Wielkanocy, w końcu został niecały miesiąc, od dziś będą pojawiać się właśnie takie przepisy.Wiosenne jajka-kolorowe i proste do przygotowania. Prawdziwie wiosenne, na śniadanie, z[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Mandarynkowa panna cotta 8 lat, 9 miesięcy temu
Deser bez pieczenia na ciepłe wiosenne dni, orzeźwiająca warstwa galaretki na mandarynkowym soku w połączeniu ze słodką – waniliową, daje wspaniały efekt smakowy, kusi kolorem i jest łatwa do zrobienia. Pannę cottę[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Cycki murzynki 8 lat, 9 miesięcy temu
To ciasto gościło w moim domu od lat, na kilka lat o nim zapomniałam, pochłonięta wymyślaniem nowych przepisów, przypomniał mi o nim mąż kiedy rzekł do mnie „zjadłbym cycuszków „-jakkolwiek to brzmi J takie dobre[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Pate z wątróbki drobiowej 8 lat, 9 miesięcy temu
Pate to rodzaj delikatnego pasztetu, bardziej smarowidło, kremowe, delikatne z rodzynkami, szalotką i i ziołami prowansalskimi smakuje doskonale, najlepiej z pajdą świeżego ciemnego pieczywa, jako dodatek polecam[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Chutney z czerwonej cebuli 8 lat, 9 miesięcy temu
Nie wiem czy znacie tę konfiturę z czerwonej cebuli, ja raz przypadkiem kupiłam w sklepie i przepadłam, taka pyszna była, postanowiłam odtworzyć sama ten smak i zrobiłam po swojemu, bez zbędnych dodatków tylko te[…]
- Załaduj więcej