Wanilia i Kardamon
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Letnia kostka owocowa 7 lat, 3 miesiące temu
Najlepsze ciasto na słodkie weekendy, dwie warstwy masy serowej z galaretkami , dowolne owoce lata zatopione w krystalicznej bezbarwnej galaretce, na spodzie z biszkoptowych języczków, efektowne i bardzo pyszne.[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Czekoladowo miętowy sernik 7 lat, 3 miesiące temu
Wilgotne czekoladowe ciasto i miętowa warstwa serowa o kolorze wiosny, to ciasto zachwyci amatorów wszelkich serników, jest pyszne wilgotne, można piec bez okazji a przy tym jest kapryśne bo choć ciasto czekoladowe[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Truskawki na gorąco z lodami, bitą śmietaną i prażonymi migdałami 7 lat, 3 miesiące temu
Kusząca soczysta czerwień truskawek pachnących słońcem aż zachęca by zrobić deser na słodko, bo o tej porze szkoda czasu na długie pieczenie. Tym razem postawiłam na truskawki na gorąco z zimnymi waniliowymi[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Szaszłyki z kiełbasą i młodymi ziemniakami 7 lat, 3 miesiące temu
Szaszłyki z kiełbasek do doskonała propozycja na grill party czy do upieczenia w piekarniku. Mogą być doprawiane na różne sposoby wg upodobań, i podawane z różnymi dodatkami, ulubioną sałatką lub grillowym dipem.[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Jarzynowe spaghetti 7 lat, 3 miesiące temu
Nie znam nikogo kto by nie lubił spaghetti, moja dzisiejsza propozycja jest bezmięsna, warzywna, a jakże smaczna. W sam raz na szybki smaczny wiosenno-letni obiad. Pasta i basta!Składniki:20 dag makaronu spaghetti[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Gnocchi w sosie serowym z rukolą i orzechami 7 lat, 3 miesiące temu
Kluseczki gnocchi to doskonała baza do wszelkich wyrazistych sosów takich jak ten z dodatkiem sera pleśniowego, orzechy włoskie i rukola tylko podkręcają smak, aromatyczne danie z włoskim akcentem, sycące w sam raz[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Bigos z młodej kapusty 7 lat, 3 miesiące temu
Taki bigosik często robię gdy na straganach pojawia się młoda kapusta, gotuje się go szybko a taki duży gar starcza na obiad na 2 dni. Nie wymaga wiele pracy, smakuje wyśmienicie!Składniki:2 główki młodej kapusty70[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Kanapeczki bankietowe 7 lat, 3 miesiące temu
Małe kolorowe kanapeczki śniadaniowe ,choć nie tylko bo rewelacyjnie spiszą się także na podwieczorek, świetnie wyglądają i tak samo smakują. Polecam też na leniwe niedzielne śniadanko z kubkiem gorącej ulubionej[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Sernik gotowany z malinami i żelką kokosową 7 lat, 3 miesiące temu
Wyśmienite w smaku ciasto bez odpalania piekarnika , w sam raz na słodki poczęstunek, z malinami i żelką kokosową to prawdziwa słodka gratka. Jeden z moich ulubionych serników bez pieczenia.Składniki:Forma 24/24[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Lodowy puchatek 7 lat, 4 miesiące temu
Deser który przypomina mi wakacje w górach, kiedy zmęczeni całodzienną wędrówką po szlakach, wstąpiliśmy do pewnej zakopiańskiej kawiarni na uzupełnienie utraconych kalorii, wtedy smakował jak nigdy JPtasie[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Sznycle z indyka w pieczarkach 7 lat, 4 miesiące temu
Sznycle indyka w pieczarkachObiadowe danie które praktycznie robi się samo, wystarczy tylko kolejno dodawać składniki, tak przygotowane sznycle z indyka są nie tylko smaczne ale i soczyste a z młodymi ziemniakami[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Szparagowa sałatka z tortellini i botwinką 7 lat, 4 miesiące temu
Sezon na szparagi jest zdecydowanie za krótki, o tej porze roku są najlepsze, wykorzystuję je do czego się da razem z botwinką. Połączyłam te dwa smaki, dodałam serowe pierożki tortellini i wyszła mega smaczna[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Kurczak po włosku 7 lat, 4 miesiące temu
Filety z kurczaka to najlepsze mięso na szybki posiłek, robi go się błyskawicznie w jednym garnku, z dodatkiem pomidorów, szynki parmeńskiej, pieczarek i oliwek, najlepiej smakuje z ryżem na sypko. Takim posiłkiem[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką 7 lat, 4 miesiące temu
Proste sezonowe ucierane ciasto, wilgotne i delikatne, słodko-kwaśne, posypane cytrynową kruszonką. Jedno z najsmaczniejszych ciast z owocami które można upiec w sumie bez okazji. Idealne na słodki poczęstunek do[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Risotto ze szparagami i cukinią 7 lat, 4 miesiące temu
Gdy na straganach królują szparagi u mnie w kuchni obowiązkowo gotuje się risotto, kremowe, dzięki ryżu arborio, sycące i bardzo smaczne, uwielbiam je i mogłabym na raz pochłonąć cały garnek, smaku dopełnia białe[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Fritatta ze szparagami i rzodkiewką 7 lat, 4 miesiące temu
Szparagi nadają się nie tylko do zupy czy kruchej tarty, korzystajmy z sezonu i delektujmy się smaczną fritattą –to propozycja na leniwe niedzielne śniadanie, zajmuje prawie tyle czasu co smażenie zwykłej[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Wiosenna sałatka ze szparagami i sosem winegret 7 lat, 4 miesiące temu
Uwielbiam lekkie sałatki ze szparagami, pełne kolorów wiosny, doskonale komponują się z domowym winegretem , wystarczy dobry pomysł i odrobina chęci aby z prostych składników wyczarować lekką super smaczną i[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Tartaletki z kremem karpatkowym i rabarbarem 7 lat, 4 miesiące temu
Kruche tartaletki można przygotować na nieskończenie wiele sposobów . Zarówno na słodko jak i na słono smakują doskonale. Takimi delicjami na jeden kęs z kremem karpatkowym i kwaśnym rabarbarem można mile[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Tort bezowy z lodami 7 lat, 4 miesiące temu
Krucha beza, puszysta warstwa śmietanki i zimne lody to trio obok którego nie da się przejść obojętnie, trzy warstwy wyśmienitego słodkiego smaku, do tortu można wykorzystać dowolne owoce lub miks ulubionych,[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Drożdżowe ciasto (jak u babci) z rabarbarem i kruszonką 7 lat, 4 miesiące temu
To ciasto przypomina mi wakacje u babci, słodki z mega ilością kruszonki z kwaśnym rabarbarem, mam do niego ogromny sentyment, czasami zmieniam tylko nadzienie na truskawki, porzeczki czy maliny, z kubkiem zimnego[…]
- Załaduj więcej