Tradycyjna Kuchnia
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Fasolka szparagowa z ryżem 9 lat, 5 miesięcy temu
Ciekawy pomysł na przygotowanie tegorocznej fasolki szparagowej. Smakuje naprawdę wyśmienicie.Składniki:½ kg fasolki szparagowej,¾ szklanki ryżu,4 pomidory,1 cebula,2 ząbki czosnku,2 łyżki tłuszczu,sól do smaku,<br[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Zapiekanka z kalafiora z ryżem 9 lat, 5 miesięcy temu
Szukasz pomysłu na danie z kalafiorem?? Polecam super zapiekankę !Składniki:1 szklanka ryżu,1 kalafior (średni),10 dag żółtego sera,sól do smaku,majeranek do smaku,koperek,tłuszcz do formy.Wykonanie:Ryż ugotować i[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Żeberka w młodej kapuście 9 lat, 5 miesięcy temu
Smaczny przepis na żeberka, podane w młodej kapuście.Składniki:1 kg wędzonych żeberek,1 łyżka smalcu,1 cebula,2 główki młodej kapusty,sól do smaku,papryka mielona słodka do smaku.Składniki:Żeberka opłukać, pokroić[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Szybka przekąska w pomidorach 9 lat, 5 miesięcy temu
Coś prostego, pysznego i efektownego na niespodziewanych gości.Składniki:4 duże pomidory,2/3 szklanki świeżego groszku lub z puszki,6 łyżek majonezu,świeża bazylia,natka pietruszki do dekoracji.Wykonanie:Pomidory[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Ciasto kukurydziane na drożdżach 9 lat, 5 miesięcy temu
Szybkie ciasto drożdżowe z mąki pszennej i kukurydzianej. Jest pyszne, świetnie smakuje np. z konfiturami.Składniki:2 szklanki mąki pszennej,1 szklanka mąki kukurydzianej,8 dag drożdży,3 jajka,1 szklanka cukru,1[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Zupa poziomkowa 9 lat, 5 miesięcy temu
Sezon poziomkowy uważam za otwarty! Słodka zupa poziomkowa to idealna propozycja :)Składniki:½ kg poziomek,½ litra przegotowanej wody,½ szklanki cukru,1 żółtko.Wykonanie:Poziomki rozetrzeć z cukrem i rozprowadzić[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Sos borówkowy z chrzanem do mięs 9 lat, 5 miesięcy temu
Idealny sos do mięs- warto zatem wykorzystać tegoroczne borówki do przygotowania takiego specjału :)Składniki:4 łyżki utartego chrzanu (może być ze słoiczka),1 szklanka borówek,cukier do smaku.Wykonanie:Chrzan[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Brokuły z sosem „remoulade” 9 lat, 5 miesięcy temu
Brokuły podane w klasycznym, smacznym sosie remoulade.Składniki:½ kg brokuł,sól do smaku,cukier do smaku,zielona sałata,Składniki na sos:2 jaja,3 łyżki musztardy,1 łyżka posiekanego szczypiorku,1 słoiczek majonezu[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Sałatka śledziowa z kalafiorem i fasolką szparagową 9 lat, 5 miesięcy temu
Sałatka śledziowa w towarzystwie warzyw sezonowych: kalafiora i fasolki szparagowej.Składniki:1 kalafior,50 dag fasolki szparagowej5 płatów śledziowych w oleju,5 łyżek majonezu,½ szklanki jogurtu naturalnego,sól do[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Surówka warzywna z rabarbarem, rzodkiewką i kalarepą 9 lat, 5 miesięcy temu
Surówka letnia, rabarbarowa podana w towarzystwie zielonej sałaty, skropiona cytryną i oliwą.Składniki:1 pęczek rzodkiewki,3 młode kalarepki,1 pęczek młodej marchewki,1 łodyga rabarbaru,1 główka zielonej sałaty,1[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Surówka z kalarepy, rabarbaru, pietruszki i marchewki w śmietanie 9 lat, 5 miesięcy temu
Kolejny pomysł na surówkę z rabarbarem :)Składniki:2 młode kalarepki,2 młode marchewki,1 młoda pietruszka,2 łodygi rabarbaru,natka pietruszki,szczypiorek,1/3 szklanki kwaśnej śmietany,sól do smaku,cukier do smaku.<br[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Surówka z rabarbaru i marchewki 9 lat, 5 miesięcy temu
Idealna jako dodatek do obiadu- surówka z rabarbarem- propozycja 1Składniki:25 dag marchewki młodej,15 dag rabarbaru,sól do smaku,cukier do smaku,2-3 łyżki kwaśnej śmietany.Wykonanie:Marchewkę zetrzeć na grubych[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Knedle z rabarbarem 9 lat, 5 miesięcy temu
Jaki sezon, takie nadzienie 🙂 Dziś z rabarbarem !Składniki:1 kg ziemniaków,25 dag maki,1 jajko,½ kg rabarbaru,5 łyżek cukru,5 łyżek masła,2 łyżki bułki tartej,sól do smaku.Wykonanie:Ziemniaki wyszorować, ugotować[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Knedle z rabarbarem 9 lat, 5 miesięcy temu
Jaki sezon, takie nadzienie 🙂 Dziś z rabarbarem !Składniki:1 kg ziemniaków,25 dag maki,1 jajko,½ kg rabarbaru,5 łyżek cukru,5 łyżek masła,2 łyżki bułki tartej,sól do smaku.Wykonanie:Ziemniaki wyszorować, ugotować[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Młoda kapusta z rabarbarem 9 lat, 5 miesięcy temu
Nietypowy przepis na kapustę – idealny dodatek do obiadu.Składniki:1 główka kapusty,1 cebula,2 łodygi rabarbaru,1 pęczek koperku,1 łyżka mąki ziemniaczanej,4 łyżki oleju,2 łyżeczki cukru,sól do smaku,pieprz ziołowy[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Ciasteczka kocie języczki 9 lat, 5 miesięcy temu
Ekspresowe, kruche ciasteczka ! Można je wykonać również w wersji z polewą czekoladową.Składniki:20 dag masła,3 jajka,20 dag cukru,1 łyżka kwaśnej śmietany,1 łyżka proszku do pieczenia,40 dag mąki,skórka z cytryny[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Dżem borówkowy z jabłkiem i gruszką do słoików na zimę 9 lat, 5 miesięcy temu
Borówki wzmacniają odporność i pomagają w walce z bakteriami. W 100 g borówek jest taka ilość przeciwutleniaczy, jaką mają pięć razy większe porcje innych owoców i warzyw.Lubicie przetwory owocowe? polecam ten[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Sałatka kalafiorowa 9 lat, 5 miesięcy temu
Smaczna, ekspresowa sałatka z kalafiora. Idealna jako dodatek do obiadu.Składniki:1 kalafior,5 dag orzechów włoskich lub laskowych,¾ szklanki majonezu,1 pomidor,natka pietruszki,sól do smaku.Wykonanie:Kalafior[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Pory w powijakach 9 lat, 5 miesięcy temu
Pyszne, zapiekane pory ! idealny pomysł na obiadSkładniki:4 pory,8 plastrów wędzonego boczku,15 dag żółtego sera,1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej,1 łyżka masła,natka pietruszki,olej do pokropienia.Wykonanie:<br[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Pierogi z truskawkami- delikatne maślane ciasto! 9 lat, 5 miesięcy temu
Nie wyobrażam sobie sezonu truskawkowego bez pierogów !Składniki ciasto (ok. 100 małych pierogów)650 g mąki typ 50070 g masła400 ml gorącej wody (ok. 90 stC)szczypta soliSkładniki pozostałe:500 g truskawek3 łyżki[…]
- Załaduj więcej