Tradycyjna Kuchnia
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Konfitura marchewkowa na zimę 8 lat, 4 miesiące temu
Bardzo prosta i pyszna konfitura marchewkowa ! Składniki:½ kg marchewki75 dag cukru3 cytrynyWykonanie:Marchewkę obrać, pokroić w cienkie paski, włożyć do garnka z małą ilością wody i ugotować do miękkości.[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Konkurs kulinarny- przepis z kaszą w roli głównej 8 lat, 4 miesiące temu
Ostatnio w ręce wpadła mi świetna lektura -> Zasady uczestnictwa:Co powinno zawierać zgłoszenie?Treść przepisu + zdjęcia lub link do przepisu ze swojego bloga, zgodę na umieszczenie przepisu na tradycyjnakuchnia[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Schab sztygarski z kiełbasą w środku 8 lat, 4 miesiące temu
Kolejne wcielenie schabu z ciekawym wkładem w środku :)Tradycyjna potrawa kuchni śląskiej, choć szczerze mówiąc przepis poznałam od koleżanki, która mieszka w Bieszczadach.Składniki:1 ½ kg schabu25 dag kiełbasy[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Pucharek malinowy na winie- szpajza śląska 8 lat, 4 miesiące temu
Maliny maliny maliny ! Czekałam i w końcu się doczekałam :DDziś przepis na regionalny deser ślądki- tzw szpajza.Składniki:3 łyżeczki żelatyny5 jajek20 dag cukru1 cukier waniliowy1 cytryna½ szklanki białego[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Ketchup curry z winem 8 lat, 4 miesiące temu
Zapewne wiecie, że co roku robię różne ketchupy na zimę. Był już Składniki:1 kg pomidorów1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki75 dag białej cebuli½ łyżeczki ostrej mielonej papryki1 łyżka curry½ szklanki octu5 dag[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Mini roladki z kurczaka ze szpinakiem i pomidorami suszonymi 8 lat, 5 miesięcy temu
Mini roladki z kurczaka robię bardzo często wg przepisu, który Wam dziś prezentuję. Zmieniam jedynie farsz w środku. Dziś z pysznym Składniki:4 pojedyncze piersi z kurczaka (około 500-600 gram)150-200 gram szpinaku<br[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, 3 składnikowe muffiny z malinami 8 lat, 5 miesięcy temu
Zastanawiasz się jak tylko z 3 składników zrobić pyszne babeczki? Tak to możliwe! Są idealne na szybką przekąskę lub zdrowy deser 🙂 Są świetne bo ich przygotowanie zajmuje max 20 minut, są zdrowe (tylko naturalne[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Polski Koszyk – Twoje delikatesy internetowe 8 lat, 5 miesięcy temu
Brak czasu skutecznie uniemożliwia ci wykonywanie prozaicznych czynności, takich jak chociażby robienie zakupów? W takim razie poznaj ofertę sklepu Polski Koszyk. Dlaczego warto skorzystać z tego rodzaju opcji?<br[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Konfitura malinowa z migdałami 8 lat, 5 miesięcy temu
Sezon malinowy już się rozpoczął ! Więc pora zabrać się za gromadzenie zimowych zapasów w postaci konfitur. U mnie już wypróbowana, pyszna konfitura z płatkami migdałowymi. Bez zbędnych konserwantów i środków[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Torcik ciasteczkowy z orzechami na zimno 8 lat, 5 miesięcy temu
Przepis znaleziony w starej książce kucharskiej.Składniki (tortownica 24 cm):0,5 kg kruchych herbatników Petit Beurre1/2 szklanka konfitury (dowolny smak)1/4 szklanki mleka17 dag masła2 żółtka1/2 szklanki cukru1[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Kaszomaniak – czyli obowiązkowa lektura dla miłośników kasz 8 lat, 5 miesięcy temu
Jestem zdecydowaną zwolenniczką kasz, zarówno jako dodatek do dań jak i obsadzanie ich w roli głównej :)Dlatego nie wyobrażam sobie swojej kuchennej biblioteczki bez książki Kaszomaniak Wandy Jackowskiej.Na rynku[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Galaretki w jabłku jak mini arbuzy 8 lat, 5 miesięcy temu
Świetny pomysł na szybką słodką przekąskę, idealną na upalne dni :)Składniki:4 jabłka1 galaretkaWykonanie:Galaretkę zalać wrzątkiem wg opisu na opakowaniu.Jabłka przeciąć na połówki, wydrążyć, przelać galaretkę i[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Gotowanie jajek- ściągawka ile minut powinniśmy gotować? 8 lat, 5 miesięcy temu
Gotowanie jajek jest bardzo proste, ale często zapominamy ile czasu powinniśmy je gotować, aby było odpowiedniej konsystencji.Dlatego przygotowałam dla Was małą ściągawkę ;)Dodatkowo kilka cennych informacji:-[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Syrop miętowy 8 lat, 5 miesięcy temu
Bardzo lubię miętowy posmak zarówno napojach i deserach. Dlatego w tym roku postanowiłam sama przygotować taki syrop :)Na upały idealnie sprawdza się w chłodnej lemoniadzie ! W zimie natomiast jako słodzik do[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Dżem z czerwonej porzeczki i jabłek 8 lat, 5 miesięcy temu
Składniki:1 kg jabłek1 kg czerwonej porzeczki Cukier żelfix na 2 kg owoców1 aromat cytrynowy100 gram skórki cytrynowej kandyzowanejWykonanie:Porzeczki i jabłka opłukać, obrać, rozgnieść i rozgotować w odrobinie[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Kotlety jajeczne z manną 8 lat, 5 miesięcy temu
Bardzo lubię jajeczne kotlety do obiadu. Składniki:25 dag kaszy manny1 biała cebula1 łyżka masła2 szklanki mleka6 jajeksól i pieprz do smakuolej do smażeniabułka tarta do panierkiWykonanie:Ugotować 3 jajka, obrać[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Kiełbasa w słoiku pasteryzowana 8 lat, 5 miesięcy temu
Tak przygotowana kiełbasa przywołuje moje wspomnienia z dzieciństwa. U babci, gdy dzielono mięso zawsze część pasteryzowano w słoikach. Ja poszłam troszkę na łatwiznę, bo pasteryzuje już gotową kiełbaskę, ale mimo[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Ekspresowa sałatka z kaszy kuskus z ogórkiem VIDEO 8 lat, 5 miesięcy temu
Sałatka z kaszy kuskus jest lekka, smaczna i pożywna, a dodatkowo przygotowuje się ją ekspresowo. Można śmiało zabrać ją do pracy (lunch box) lub podać jako dodatek do mięsa. Ja najczęściej podaje ją na liściach[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Wiśnie w rumie do ciast i deserów 8 lat, 5 miesięcy temu
Mój ulubiony dodatek do ozdabiania deserów. Czyż nie pięknie prezentują się soczyste, mocno aromatyczne wiśnie na torcie czy innym deserze? Alkoholowa wersja wiśni najbardziej do mnie przemawia 🙂 Są pyszne! <br[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Kompot z moreli 8 lat, 5 miesięcy temu
Nie wyobrażam sobie sezonu morelowego bez przetworów z ich udziałem.Tym razem zdecydowałam się na kompot, bo „piekę dwie pieczenie na jednym ogniu”. Mam pyszny kompot i smaczne owoce, które mogę użyć np. do[…]
- Załaduj więcej