The Cake Book

  • Absolutnie grzeszny tort!!Inaczej chyba nie da się opisać dwóch warstw składających się wyłącznie z czekolady oraz spodu z dodatkiem kakao.Bardzo mocno czekolady,słodki i ciężki,ale przy tym obłędnie smaczny.[…]

  • Kiedyś sądziłam,że wyhodowanie zakwasu granicy z cudem a zrobienie własnego chleba jest wręcz niemożliwe. Jednak z godnie z powiedzeniem,że człowiek uczy się przez całe życie, mój tok myślenia także uległ zmianie.[…]

  • Do jej zrobienia zbierałam się już w zeszłym roku,ale jakoś nie wyszło. W tym postanowiłam,że nie odpuszczę i dopięłam swego.Gdy tylko na bazarkach pojawiły się czarne porzeczki,pół kilo od razu wylądowało u mnie w[…]

  • Znacie ciasto nazywane „upside-down”? To nic innego jak zwyczajne ciasto ucierane odwrócone do góry nogami,tak by owoce zamiast na dnie znalazły się na wierzchu ciasta.Bardzo proste do wykonania i nie potrzebujące[…]

  • Nie ma nic pyszniejszego niż duże i soczyste pomarańcze po brzegi wypełnione miąższem. Ze względu na swój kolor zawsze przykuwają mój wzrok i z chęcią po nie sięgam na sklepowych półkach. Nie tylko po by, wycisnąć[…]

  • Idzie lato a wraz z nim cała masa owoców. Dzięki obfitującej w nie ziemi,my mamy możliwość na robienie najróżniejszych pyszności.Moje propozycja na dziś, to konfitura truskawkowa.Truskawki to jedne z tych owoców,[…]

  • Chyba nie ma nic piękniejszego jak szybkie,proste i bardzo smaczne ciasto.
    Sezon grillowy w pełni a ono świetnie na niego pasuje.
    Wilgotne,bardzo puszyste, jogurtowe a do tego orzeźwiające przez dodatek skór[…]

  • Jest to stosunkowo prosty tort,ale efektowny. U mnie powstał z okazji dnia Mamy,ale także można go zrobić na urodziny czy komunię.Jest mocno owocowy i śmietanowy,ale taki właśnie ma być. Wykonany na niezawodnym[…]

  • Przyznaję się bez bicia,że przepis ten powstał ze względu na kolorowy krem. Tym razem nie zależało mi na niesamowitym smaku,ale na pokazaniu kremu,który zdobi te babeczki.Gdy na stronie Aledobre ukazał się adapter[…]

  • Pomysł na to ciasto zrodził się dość spontanicznie.Dzięki Kurierom Kasi wygrałam możliwość obdarowania bliskiej osoby zrobionym przez siebie ciastem. Jako,że moja Babcia kocha serniki,wybór był prosty.Takiego[…]

  • The Cake Book dodał(a) nowy wpis, Lody waniliowe 9 lat temu

    Po wielu przemyśleniach,jednak zdecydowałam się kupić maszynę do lodów. Nie ze względu na modę czy potrzebę,bo bez niej też sobie radzę,ale z własnej ciekawości.Jak faktycznie smakują te kręcone przez długi czas a[…]

  • Od dłuższego czasu moje koleżanki z roku chodzą za mną i proszą o coś słodkiego. Przyparta w końcu do muru,spytałam na co by miały największą ochotę. Z morza różnych propozycji zostały wybrane dwie: muffinki[…]

  • Mogłoby się wydawać,że to jakiś absurdalny wymysł, który nawet nie ma prawa się udać a tu proszę, takie zaskoczenie.Gdy natknęłam się na ten przepis pierwszy raz na jednym z wegańskich blogów,pomyślałam,że prowadzi[…]

  • Wraz z nadchodzącym sezonem zaczynają pojawiać na bazarkach pierwsze owoce. Choć tym razem jeszcze pokusiłam się o użycie mrożonych malin to myślę,że za dwa miesiące zaczną pokazywać się te świeże,słodkie i pyszne.<br[…]

  • The Cake Book dodał(a) nowy wpis, Lody waniliowe 9 lat temu

    Skoro na blogu pojawiły się czekoladowe to waniliowe stały się kwestią czasy.Gdy za oknem pogoda już coraz bardziej przypomina tą wiosenno-letnią a ptaki śpiewają od białego rana czas zrobić coś co nie tylko[…]

  • Ze względu na to,że nie posiadam maszyny do lodów z prawdziwego zdarzenia a te sklepowe niestety często nie przypominają smaku prawdziwych lodów postanowiłam zrobić je sama.Najpierw z lekkim przerażeniem czytałam[…]

  • Krucha i chrupiąca beza a do tego krem naszpikowany bakaliami z dodatkiem niewielkiej ilości advocatu. Jak dla mnie klasyka sama w sobie.Bardzo często można go dostać w większości cukierni a chcąc przenieść[…]

  • Po Serniku Oreo przyszedł czas na babeczki. Nie mogłabym sobie odpuścić ich zrobienia,szczególnie,że na Wielkanoc zostałam obdarowana dość sporą ilością tych ciastek.Jak każde babeczki tak i te są bardzo łatwe do[…]

  • Wariacja na temat klasycznej Babki drożdżowej. Powiedziałabym,że to jej siostra bliźniaczka podrasowana wiśniami.Jak można się przekonać z innych wypieków,owoce wspaniale pasują do wszystkich ciast drożdżowych. W[…]

  • Co to by była za Wielkanoc gdyby na stole nie pojawiła się wspaniała,klasyczna Baba Wielkanocna.Znana i robiona od pokoleń. Kiedyś bardzo na oko i z dużą ilością jaj,dzisiaj bardziej sztywno i dokładniej.Baba[…]

  • Załaduj więcej