SzczyptaSmaQ
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Wiosenny konkurs z Mira design 10 lat, 7 miesięcy temu
Wiosna to wyjątkowy czas, przyroda budzi się do życia i wszystko dookoła się zmienia. Znużeni zimą chętnie witamy pierwsze promienie słońca i szukamy inspiracji do bardziej kolorowych i apetycznych potraw. Pokaż[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Syrop z fiołków – "Filozofia smaku" i inspiracje w Bosch Akademia Smaku 10 lat, 7 miesięcy temu
Coraz bardziej osacza nas świat syntetycznych smaków i zapachów, które mają maksymalnie uprzyjemnić nam jedzenie, i często sprawić, że będziemy chcieli jeść je częściej i w większych ilościach. Marketing zapachowy[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Torcik marchewkowy z pomarańczą, migdałami i kremem serowym – najlepszy 10 lat, 7 miesięcy temu
Absolutnie wyjątkowy, lekki, puszysty i wilgotny, pachnący wanilią, cynamonem i cytrusami, z chrupiącymi migdałami. Przełożony niskosłodzoną domową konfiturą z czeremchy, którą możecie zastąpić inna ulubiona z[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Sałatka śledziowa z kiszonymi burakami 10 lat, 7 miesięcy temu
Śledzie, nasze polskie sushi, można je kochać lub nienawidzić :), a w każdym domu znajdzie się co najmniej jeden sprawdzony przepis na tą wyjątkową rybkę. Ponieważ kilka tygodni temu podjęłam wyzwanie[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Polędwiczki wieprzowe w czosnku niedźwiedzim i prosciutto 10 lat, 8 miesięcy temu
Lekkie wiosenne danie, pełne smaków i aromatów, łatwe w przygotowaniu bez zbędnego kombinowania. Można je podać na rodzinny obiad i kolację lub w trakcie przyjęcia dla znajomych w ogrodzie. Temperatury na zewnątrz[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Kiełbaski zapiekane z ziemniakami i cukinią 10 lat, 8 miesięcy temu
Zapiekanka ziemniaczana z kolorową cukinią i frankfurterkami wołowymi. Szybka, smaczna i tania porcja obiadowa lub kolacja, podana z sałatką z gotowanych rzodkiewek i szczypiorku. Ziemniaki mają dużo witaminy C[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Kiszone cytryny, moje ulubione 10 lat, 8 miesięcy temu
Jeden z lepszych dodatków do potraw. Przygotowuje się je w ciągu 10 minut, po 4 tygodniach można już je konsumować, a efektem swojej pracy cieszyć się przez kolejne 2 lata, bo tyle mogą stać w lodówce. Te dwa lata[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Babka jaglana pachnąca lukrecją i fiołkami 10 lat, 8 miesięcy temu
Babki to takie wdzięczne i smaczne ciasta, więc nie ma się co ograniczać z ich wypiekiem tylko do świąt. Tym bardziej, że rozkwitająca przyroda dostarcza nam co raz ciekawszych elementów do ich dekoracji. Dziś[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Gotowane rzodkiewki 10 lat, 8 miesięcy temu
Gotowane, a właściwie blanszowane rzodkiewki, są łagodniejsze od świeżych. Z dodatkiem soli morskiej, szczypiorku i kilku kropli soku z cytryny mogą być smacznym dodatkiem do innych potraw, zwłaszcza wszelkiego[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Wątróbka drobiowa z jarmużem w sosie malinowym 10 lat, 8 miesięcy temu
Proste wiosenne danie w intensywnych kolorach. Słodycz malin, maślana wątróbka i żywo zielony jarmuż. W zależności od wielkości porcji i dodatków może być przekąską, daniem obiadowym lub kolacją. Do przygotowania w[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Gravlax z łososia w kwasie z buraka 10 lat, 8 miesięcy temu
Marynowany łosoś w wiosennej odsłonie, przepyszny! Może być ciekawą odmianą po świątecznym menu, zwłaszcza tam gdzie serwowano ciężkie, tłuste i sycące dania, zamieniające się wałeczki niechcianego tłuszczu ;)Czas[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Kandyzowane fiołki 10 lat, 8 miesięcy temu
Urocza wiosenna dekoracja do ciast i deserów. Nic tak nie cieszy jak dekoracje własnoręcznie przygotowana, co prawda fiołki wymagają trochę pracy, ale możecie zaprosić do pomocy dzieci i innych członków rodziny, i[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Krem z batatów i topinamburu w stylu tajskim 10 lat, 8 miesięcy temu
Zupa inspirowana kuchnią tajską: prosta i szybka w przygotowaniu, aromatyczna i bardzo smaczna. Nie będzie też problemów z przygotowaniem potrzebnych składników. Czas przygotowania: 20 minutPorcje: 4Składniki:200 g[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Mazurek dla początkujących 10 lat, 8 miesięcy temu
Mazurek wielkanocny można bardzo szybko przygotować i nie trzeba do tego jakichś specjalnych umiejętności cukierniczych. Poza tym, jest wiele sposobów na uproszczenie przygotowań więc warto zadbać żeby pojawił się[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Weekendowe śniadanie – nadziane i zapiekane bułeczki 10 lat, 8 miesięcy temu
Kiedy znudzą się wam jajka, żurki i biała kiełbasa 😉 możecie przygotować na śniadanie pyszne bułeczki pełne smaku i aromatu, wykorzystując świąteczne wędliny.Czas przygotowania: 10 minutPorcje: 2Składniki:2[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Na tropie dobrego smaku – sałatka jajeczna 10 lat, 8 miesięcy temu
W poszukiwaniu oryginalnych smaków w wakacje zawitaliśmy do Sztokholmu, gdzie gwiazdkami Michelin świecą restauracje na kulinarnym firmamencie, i nie zawsze trzeba czekać tygodniami na rezerwację, żeby móc[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Makaron z małżami w 15 minut 10 lat, 8 miesięcy temu
Szybkie, zdrowe i kolorowe, takie powinny być wiosenne posiłki, żeby zostało nam więcej czasu i ochoty na podziwianie przyrody budzącą się do życia 😉 W zestawie prostych i szybkich potraw nie powinno zabraknąć[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Świąteczna galaretka z kwasem buraczanym 10 lat, 8 miesięcy temu
Już jest! dość krótko oczekiwany (5-7 dni) pyszny, aromatyczny, gęsty i w bardzo intensywnym kolorze – kwas z buraków :)O właściwościach zdrowotnych już pisałam w poście Czas przygotowania: 10 minut + tężenie<br[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Weekendowe śniadanie – świąteczne jaja 10 lat, 8 miesięcy temu
Jajka – znakomity temat świąteczny i śniadaniowy :), kilka ciekawych past np. zielona, czerwona i żółta, a każdy kęs może smakować inaczej. Porcje: 6Składniki:6 jaj, 12 plastrów szynki parmeńskiej lub innej długo[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Polędwiczka wieprzowa pieczona w cieście 10 lat, 8 miesięcy temu
Prosta i szybka przekąska, będzie dobrze wyglądała na stole świątecznym ale sprawdzi się też przy niezapowiedzianych gościach, bo można ją przygotować w 30 minut. Wystarczy polędwiczka wieprzowa, duże opakowanie[…]
- Załaduj więcej