SzczyptaSmaQ
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Chleb z mielonymi ziarnami – gryka, jagła, len, dynia, słonecznik 10 lat, 8 miesięcy temu
Chlebek samo zdrowie z chrupiącą skórką z każdej strony :), zachowujący świeżość i wilgoć przez kilka dni, bez dodatku pszenicy.Zestaw zmielonych ziaren (gryka, len, dynia, słonecznik, jagła) wzbogaca każdą kromkę[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Rogaliki z cynamonem, pomarańczą i czerwonym pieprzem 10 lat, 8 miesięcy temu
Rogaliki przygotowane na bazie przepisu na Czas przygotowania: 15 minut Wyrastanie: 60 minut Pieczenie: 15 minut Porcje: 24 rogaliki: Składniki: 1,5 szklanki mąki, 1/2 kostki masła, 25 g drożdży, 4 łyżki letniego[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Wiosenny obiad w 20 minut. 10 lat, 8 miesięcy temu
Kolejne pyszne i zdrowe danie oraz pomysł na szybki obiad lub kolację. Brak czasu lub ochoty na stanie przy rondlach nie musi wykluczać zdrowego odżywiania. Wystarczy, że poświęcisz 5 minut na wymieszanie fasolki[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Ajwar, domowa pasta nie tylko do pieczywa 10 lat, 8 miesięcy temu
Ajwar to pyszna pasta warzywna bardzo popularna na Bałkanach. Przygotowuje się ją w różnych kombinacjach, najbardziej popularne zestawienie to papryka, bakłażan, pomidory, czosnek i chili. Najlepiej przygotowywać[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Weekendowe śniadanie – nowe życie gofra 10 lat, 8 miesięcy temu
Do niedawna uważałam gofrownicę za zbędny gadżet w mojej kuchni, no bo jak często można jeść gofry z bitą śmietaną, dżemem, owocami lub cukrem pudrem? Trochę to nudne i nie do końca zdrowe. Na nowo odkryłam ją[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Ośmiornica marynowana w oliwie 10 lat, 8 miesięcy temu
Ośmiornicę, nieodłączny element diety śródziemnomorskiej, najczęściej podawana jako przekąska. Można się w niej zakochać od pierwszego kęsa lub znienawidzić (to zazwyczaj z powodu jej egzotycznego wyglądu 😉 ). W[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Kwas buraczany – wiosenna odnowa 10 lat, 8 miesięcy temu
Wiosną, kiedy z utęsknieniem wypatrujemy pierwszych promieni słońca i oznak budzącej się przyrody nasze wymęczone zimą organizmy jadą już na oparach paliwa. Cera jakaś szara, włosy wypadają, paznokcie też[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Sernik grejpfrutowy na jaglano-słonecznikowym spodzie 10 lat, 8 miesięcy temu
Sernik grejpfrutowy to fajny wiosenny deser. Puszysta i lekko kwaskowata (wg. upodobań) masa serowa kontrastuje ze słodkim i kruchym spodem upieczonym z kaszy jaglanej i zmielonego słonecznika. Znakomicie ożywi[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Rybny przekładaniec 10 lat, 8 miesięcy temu
Nie od dziś wiadomo, że ryby są zdrowe i warto je jeść kilka razy w tygodniu, ale ryby to także znakomity środek upiększający. Za sprawą kwasów z rodziny omega-3 oraz witaminy A i E wpływają na zdrowy wygląd skóry[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Rogaliki z czeremchą 10 lat, 9 miesięcy temu
Przed nami weekend i nasze myśli mimo woli zaczynają krążyć wokół łóżka i tych przyjemnie rozleniwionych chwil, które będziemy w min mogli spędzić, nie musząc zrywać się do pracy skoro świt, stać w korkach,[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Mus z białej czekolady i zielonej herbaty 10 lat, 9 miesięcy temu
Był już na blogu Czas przygotowania: 15 minut + chłodzeniePorcje: 4Składniki:60 g białej czekolady,120 ml śmietany kremówki,1 duże jajo,15 g cukru,60 ml wody,1 łyżeczka zielonej harmaty matcha,1 płaska łyżeczka[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Wrząca kuchnia w sennym Ciechocinku, czyli warsztaty kulinarne z firmą MPM 10 lat, 9 miesięcy temu
Na fali „Przepisu na sukces”, konkursu kulinarnego zorganizowanego przez firmę MPM AGD S.A., w pierwszy weekend marca zawitaliśmy do sennego poza sezonem, zimnego i deszczowego Ciechocina. Pierwsze wrażenie nie[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Wege burgery z czerwonej fasoli i batatów 10 lat, 9 miesięcy temu
Na wiosnę, kiedy temperatura otoczenia wzrasta i instynktownie zmniejszamy spożycie tłustych, ciężkostrawnych i rozgrzewających potraw warto sięgać po warzywa mrożone, w puszkach i w słoiczka, które zapakowano w[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Pomarańczowa tarta z batatów na jaglanym spodzie 10 lat, 9 miesięcy temu
Drugie życie Składniki:Spód:150 g mąki jaglanej,50 g mąki orkiszowej,20 g cukru pudru,130 g masła,czubata łyżka kakao,1 żółtko,2-3 łyżki lodowatej wody,szczypta soli. Krem:1 szklanka puree z pieczonych batatów,2[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Chleb żytnio-jaglany z ziarnami 10 lat, 9 miesięcy temu
Domowy chleb na zakwasie z mąki żytniej razowej, jaglanej i orkiszowej z dodatkiem płatków owsianych i ziaren (w tym przepisie czarnuszka, kminek i słonecznik).Czas przygotowania: 15 minut + wyrastanie + pieczenie<br[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Rillettes z gęsi z nutą macierzanki i pomarańczy 10 lat, 9 miesięcy temu
Rillettes z gęsiej piersi z dodatkiem macierzanki i pomarańczy to przepyszne smarowidło, idealne do Czas przygotowania: 20 minut + duszenie mięsa + chłodzenieSkładniki: Pierś gęsi z kością (ok. 1 kg),400 g tłuszczu[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Kawa z zieloną herbatą matcha 10 lat, 9 miesięcy temu
Nie możesz się zdecydować kawa czy herbata? Może kawa z zieloną herbatą matcha? Kawowo-herbaciane zestawienie ciekawie smakuje na ciepło, jako kawa mrożona lub szybki deser.Czas przygotowania: 15 minutPorcje: 2<br[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Weekendowe śniadanie – jajka zapiekane w szynce 10 lat, 9 miesięcy temu
Proste i efektowne śniadanie, które samo się robi w trakcie parzenia kawy lub herbaty :). Można je podać z różnego rodzaju sałatami i surówkami. Świetnie smakują z grzankami czosnkowymi. Kromki chleba lub bułki[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Pomarańczowy krem batatee 10 lat, 9 miesięcy temu
Krem batatee to moja wariacja nt. kremu brulee. Przygotowuję go z wyjątkowych i zdrowych batatów, które tworzą intensywnie pomarańczowe zestawienie z pomarańczą. Dla kontrastu sos wiśniowy z dużymi kawałkami owoców[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Krewetki na szałwiowym puree z kalafiora 10 lat, 9 miesięcy temu
Proste i szybkie danie z krewetkami, które są też znakomitą dekoracją. Można je podać jedynie z cząstkami cytryny lub pójść dalej i przygotować sałatkę.Porcje: 2Czas przygotowania: 15 minutSkładniki: 300 g[…]
- Załaduj więcej