SzczyptaSmaQ
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Sól sosnowa 10 lat, 6 miesięcy temu
Zielone igły sosny są dostępne przez cały rok więc sól można przygotowywać w małych porcjach na bieżąco, ponieważ z czasem blednie zielony kolor. Wiosną sól można przygotować także z młodych pędów i męskich[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Wiosenna sałatka FIT 10 lat, 6 miesięcy temu
Lekka sałatka z blanszowanych i marynowanych warzyw, szparagi, młode marchewki, kalafior, rzodkiewki, marynowana cebulka… dresing na bazie oliwy i jogurtu oraz dużo jadalnych kwiatów, w końcu mamy wiosnę :).Ja[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Wiosenny konkurs z Mira design, piąty tydzień, ostatnia nagroda 10 lat, 6 miesięcy temu
Przed nami ostatnie dni „Wiosennego Konkursu z Razem z Mira design zapraszam do udziału w wiosennym konkursie. Mamy dla Was piękne designerskie upominki skandynawskich marek Kardelen i Hardanger Bestikk.
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Odwrócone ciasto rabarbarowe z marchewką i ziołowym majonezem 10 lat, 6 miesięcy temu
Łatwe i szybkie ciasto rabarbarowe, pieczone „do góry nogami”. Dodanie oleju rzepakowego z bazylią i cytryna oraz świeżej melisy nadaje ciastu rabarbarowemu zupełnie nowy wymiar, a marchewka jak to marchewka zawsze[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Syrop sosnowy niskosłodzony 10 lat, 6 miesięcy temu
Popularny syrop sosnowy najczęściej przygotowuje się z młodych majowych pędów sosny i cukru w stosunku 1:1. Tak przygotowany syrop może być również bazą do przygotowania Składniki:1 kg młodych pędów sosny,1/2 kg[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Syrop sosnowy niskosłodzony 10 lat, 6 miesięcy temu
Popularny syrop sosnowy najczęściej przygotowuje się z młodych majowych pędów sosny i cukru w stosunku 1:1. Tak przygotowany syrop może być również bazą do przygotowania Składniki:1 kg młodych pędów sosny,1/2 kg[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Domowe lody chałwowe – Pascal Brodnicki i Lidl Polska inspirują w stylu greckim 10 lat, 6 miesięcy temu
Już od 18 maja w sklepach Lidl tydzień kuchni greckiej. Z tej okazji Lidl Polska zorganizował pokaz przedpremierowy w formie warsztatów kulinarnych dla blogerów, które w brawurowy sposób poprowadził Pascal[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Na tropie belony – Jastarnia 10 lat, 6 miesięcy temu
W maju Jastarnia świeci pustkami, mimo że już wiosna na dobre, powoli budzi się z zimowego letargu i nieśpiesznie przygotowuje na przyjęcie turystów w nowym sezonie. Wydawać by się mogło, że o tej porze roku nic[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Domowe lody rabarbarowe bez maszyny 10 lat, 6 miesięcy temu
Pracy przy nich niewiele, a efekt znakomity. Kwaskowaty rabarbar połączony z kremową masą śmietanowo-jajeczną i „kropelką” 😉 koniaku. Równie dobrze smakują w wersji bezalkoholowej. Do ich przygotowania wystarczy[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Wiosenny konkurs z Mira design, czwarty tydzień, czwarta nagroda 10 lat, 7 miesięcy temu
Półmetek „Wiosennego Konkursu z Razem z Mira design zapraszam do udziału w wiosennym konkursie. Mamy dla Was piękne designerskie upominki skandynawskich marek Kardelen i Hardanger Bestikk.
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Weekendowe śniadanie – naleśniki pszenno-owsiane z melasą i kwiatami jasnoty 10 lat, 7 miesięcy temu
Pyszne naleśniki ale z mąki pszennej i owsianej z dodatkiem melasy z trzciny cukrowej. Naleśniki będą miały lekko karmelowy posmak. Świetnie smakują z puszystym nadzieniem serowo-jogurtowym i świeżymi owocami.[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Wiosenna kalafiorowa z pokrzywą 10 lat, 7 miesięcy temu
Pokrzywa zwana zielonym złotem jest zarazem warzywem, ziołem, chwastem, kosmetykiem oraz ekologicznym środkiem do nawożenia i ochrony roślin. Właściwości parzące traci podczas suszenia i gotowania, wystarczy listki[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Weekendowe śniadanie – masło tuńczykowe 10 lat, 7 miesięcy temu
Pyszne smarowidło, dobre do pieczywa pełnoziarnistego, grzanek, tostów, lub bagietki. Potrzebne będą: masło, tuńczyk w sosie własnym, przyprawy, inne ulubione dodatki i 5 minut na przygotowanie. Można je również[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Sosnówka – nalewka na pędach sosny 10 lat, 7 miesięcy temu
Znakomity eliksir na pędach sosny:) na jesienne chłody, zimowe przeziębienie, poprawę humoru i jako dodatek do potraw, zwłaszcza tych gdzie zazwyczaj dodajecie rozmaryn lub jałowiec. Przepis należy do tych[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Lemoniada rabarbarowa z pomarańczą i ziołami. 10 lat, 7 miesięcy temu
Klasyczna lemoniada to kwaskowatość cytryn rozcieńczona wodą z dużym dodatkiem cukru. W sezonie rabarbarowym cytryny można zastąpić równie kwaśnym rabarbarem, który znakomicie łączy się z pomarańczą i ziołami -[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Kalmary na makaronie z sepią z pianką cytrynową i konfitowane mini cebulki. Warsztaty w Centrum Kulinarnym 2 10 lat, 7 miesięcy temu
Nie wszystko co dobre szybko się kończy :). Z warsztatów w Razem z Agatą z bloga Domowo i ze smakiem, z którą dzieliłyśmy się pomysłami, blatem roboczym, kuchenką, nożami i innymi sprzętami kuchennymi,[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Tajski makaron z ziołowym pesto i krewetkami – inspiracje Apetyt 10 lat, 7 miesięcy temu
Niedawno miałam okazję przetestować ten przepis dla magazynu kulinarnego Czas przygotowania: 10 minutPorcje: 4Składniki:400 g azjatyckiego makaronu jajecznego, 500 g obranych krewetek, 100 ml wytrawnego białego[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Barszcz ukraiński w stylu azjatyckim 10 lat, 7 miesięcy temu
Taka mieszanka: dobrze znany z kuchni polskiej barszcz ukraiński ale z kiszonymi burakami i w wydaniu azjatyckim. Czemu nie? Tym bardziej, że efekt przepyszny, napakowany witaminami i składnikami odżywczymi.[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Panna cotta mojito – idealne chłodzenie. 10 lat, 7 miesięcy temu
Najlepsze mojito zawsze będzie mi się kojarzyło z moją podróżą po Kubie, i nie chodzi tyko o ilość wypitych tam drinków ;). Bez znaczenia jest czy wypijesz je w bardzo nastrojowej La Bodeguita del Medio w Hawanie,[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, 9 rano na końcu świata… kto chce robot? 10 lat, 7 miesięcy temu
18 kwietnia. Sobotni poranek zaczynam „na końcu świata” w Chorzowie, w I tak to pozytywnie zakręcone dziewczyny: Ania (Słodki-Kompromis), Natalia (Kulinarne podróże), Iwona (Qchenne wariacje), Agata (Domowo i ze[…]
- Załaduj więcej