Miód i Pieprz
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, sos balsamiczny niezastąpiony do owoców i sałatek 10 lat, 2 miesiące temu
sos balsamiczny do sałatekGotowy sos do sałatekNawet niewielki dodatek tego sosu w daniu, sprawia że nasza potrawa zyskuje całkiem nowy, oryginalny smak. składniki 100 ml octu balsamicznego Czytaj dalej
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, najlepsza pizza na cienkim drożdżowym spodzie 10 lat, 2 miesiące temu
pizzaTego dania, nie trzeba przedstawiać chyba nikomu. Jest to niewątpliwie jeden z przykładów, jak z najprostszych składników, robi się rzeczy najlepsze.Od wieków wiadomo że w społecznościach ubogich, gdzie[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, ryżowy placek z żurawiną, kefirem i jabłkiem 10 lat, 2 miesiące temu
ryżowy placekDanie które dziś przedstawiam jest swego rodzaju kulinarną hybrydą, nie jest to już zapiekany ryż, bowiem dodałem do niego jaj i proszku do pieczenia.Lecz nie jest to jeszcze typowy placek, bowiem[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, własny sos pesto 10 lat, 2 miesiące temu
sos pestoGotowy sos pestoW oryginalnym, można by rzec szlachetnym wykonaniu, do zrobienia sosu pesto używa się orzeszków pinii i najlepszych gatunków oliwy, oczywiście wyłącznie tłoczonej na zimno. Sos taki[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, wytrawna tarta z gruszkami i jogurtem 10 lat, 2 miesiące temu
kakaowo jogurtowa tarta z gruszkamiWytrawny, delikatnie gorzkawy smak kruchego ciasta, wspaniale współgra ze słodyczą gruszek i aromatem wanilii.A jeśli do pokrycia, wierzchu tarty, użyjemy jogurtowej masy, to[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, jesień najlepsza pora na zupę buraczkową 10 lat, 2 miesiące temu
zupa buraczkowaKażda pora roku, również w kuchni, rządzi się własnymi prawami.W porze słonecznego lata, z lubością jemy zupy z lekkich warzywnych i owocowych kremów, nie zwracając głowy ku treściwszym daniom.Jednak[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, razowiec na zsiadłym mleku 10 lat, 2 miesiące temu
chleb żytni razowy na zsiadłym mlekuBochenek upieczony z razowej mąki żytniej, oraz z zsiadłego mleka, nie wyrośnie imponująco ale jego niepowtarzalny smak, z nawiązką zrekompensuje estetyczne braki.sposób wypieku[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, polędwica po węgiersku czyli wędlina z piekarnika 10 lat, 2 miesiące temu
polędwica długo pieczonaWieprzowy schab, oraz wykonane z niego wyroby, to wysoce cenione w naszych domach artykuły.Dzisiaj chciałbym zaprezentować sposób, przygotowania kawałka schabu, poprzez długotrwałe[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, ziemniaczana sałatka 10 lat, 2 miesiące temu
sałatka ziemniaczanaProste składniki i szybki sposób przyrządzenia, to dwa duże atuty tej sałatki.Trzeci atut zdecydowanie największy, to jej rewelacyjny smak.składniki 2 jajka4 duże ziemniaki3 kiszone ogórki1[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, po prostu pieczona makrela 10 lat, 2 miesiące temu
pieczona makrelaBędąc po raz pierwszy na północy Norwegii, na rybach, spytałem mego gospodarza jaki gatunek ryb uważają tutaj za najsmaczniejszy.Sądziłem że z ust potomka wikingów, padnie nazwa któregoś z ogromnych[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, gruszki zapiekane z manną kaszą 10 lat, 2 miesiące temu
kasza manna zapiekana z gruszkamiAromat zapieczonej gruszki, połączony ze słodką wonią miodu a wszystko to w towarzystwie manny.Czy można sobie wymarzyć lepszy posiłek, na początek dnia?.Składniki dla trzech osób1[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, najlepsza pigwówka 10 lat, 2 miesiące temu
najlepsza pigwówka Dosłownie kilka dni temu, pisałem już o nalewce z pigwy, lecz uważam że nie wyczerpało to tematu, bowiem mało jest owoców które tak idealnie nadają się do nalewek, jak owoc pigwowca.W związku z[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, chleb na zakwasie z jęczmiennymi patkami 10 lat, 2 miesiące temu
chleb razowy z jęczmiennymi płatkamiDodanie do chleba pełnoziarnistych jęczmiennych płatków, nie tylko polepszy jego zwartość i sprężystość.Ale sprawi również, że wypiek nabierze delikatnej, jęczmiennej[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, krupnik 10 lat, 2 miesiące temu
krupnikKrupnik to klasyka naszych zup, wraz z nastaniem jesiennych chłodów, staje się częstym i miłym gościem, stale pojawiającym się w moim domu.składniki dla sześciu osób2 marchwie1 cebula60 g kaszy[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, cynamonowa szarlotka 10 lat, 2 miesiące temu
cynamonowa szarlotka Jabłoń koło mego domu, może i nie rodzi zbyt pięknych owoców ( między nami mówiąc, wyglądają jak zwykłe psiary), lecz ich kwaśny, lekko cierpki smak wprost idealnie pasuje do szarlotki.Jeśli do[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, wywar rybny 10 lat, 2 miesiące temu
wywar rybnyGotowy wywar rybnyPodstawą każdej zupy rybnej jest dobry wywar. Z pewnością nie można polegać na gotowych produktach, bowiem delikates jakim niewątpliwie jest zupa rybna z owocami morza zamiast[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, najlepszy sos do pizzy 10 lat, 2 miesiące temu
sos do pizzyNawet zwykły pszenny placek drożdżowego ciasta, po posmarowaniu go własnoręcznie wykonanym sosem, stanie się daniem które z entuzjazmem powitają goście i domownicy.A jeżeli sos nasz wzbogacimy,[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, pomidory z mozzarellą i oliwkami 10 lat, 2 miesiące temu
pomidory z mozzarellą i oliwkamiGotowe pomidory z mozzarelląskładniki dla czterech osób4 pomidory1 kulka mozzarelligarść oliwekświeża bazyliapół pęczka szczypioru3 łyżki oliwysól, pieprzsposób przygotowaniaPomidory[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, risotto z owocami morza 10 lat, 2 miesiące temu
risotto z owocami morzaRisotto z owocami morza, to propozycja na szybkie i proste danie, które zaspokoi nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia.składniki dla czterech osób1-1,5 kg owoców morza1 szklanka ryżu do[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, chleb razowy z prażona gryką 10 lat, 2 miesiące temu
chleb z grykąZapach palonej gryki w bochenku tego chleba, jest tak intensywny, że jest w stanie przyprawić o lekki zawrót głowy.A dodatkowa, słodka nuta, melasy stanowi pełne dopełnienie, tego smaku.Smaku tak[…]
- Załaduj więcej