Miód i Pieprz
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, ryż ze smażonymi na maśle gruszkami 10 lat, 2 miesiące temu
ryż z gruszkamiGotowany z mlekiem ryż, połączony z aromatem smażonych na maśle gruszek i szczyptą cynamonu to propozycja posiłku, który będzie smakował wszystkim.składniki dla trzech osób1 szklanka ryżu1 szklanka[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, śliwkowo budyniowe ciacho 10 lat, 2 miesiące temu
ciasto śliwkoweO tej porze roku, po jednym śliwkowym cieście, należy zrobić…. kolejne ciasto śliwkowe.Tak też się i stało, wszak dorodnych śliwek mamy pod dostatkiem.Tym razem postanowiłem słodkie owoce, zanurzyć[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, aromatyczna karkowa pieczeń w niedźwiezim czosnku 10 lat, 2 miesiące temu
karkówka pieczonaKarkówka to część wieprzowego mięsa, które wprost idealnie nadaje się do pieczeni. A jeżeli pieczeń to najlepiej, z pieczonym mięsiwem, łączy się aromat czosnku.Niestety dodanie czosnku, do mięsa,[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, jajecznica w stylu hiszpańskim 10 lat, 2 miesiące temu
jajecznica z warzywamiJest to wariacja na temat jajecznicy hiszpańskiej, tyle ze zamiast czosnku( który w jajkach nie bardzo mi pasuje) dodana została cebula i zielona papryka.składniki dla 3 osób6 jaj2 pomidory1[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, najlepsze kokosowe trufle 10 lat, 2 miesiące temu
trufle kokosoweJuż sama trufla jest nie lada rarytasem.Zaś dodanie do czekoladowej masy, wiórków kokosowych, czyni ze smacznego deseru, elegancki wyrafinowany przysmak.składniki150 g gorzkiej czekolady50 g masła150[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, kiełbasa jałowcowa z domowej wędzarni 10 lat, 2 miesiące temu
kiełbasa jałowcowaTemu, kto choć raz spróbował, dobrze zrobionej kiełbasy jałowcowej własnego wyrobu, nie trzeba tłumaczyć jaki to specjał.Wszyscy pozostali, którzy do tej pory, nie mieli okazji spróbować tej[…]
-
Miód i Pieprz zmienił/a swoje zdjęcie profilowe 10 lat, 2 miesiące temu
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, nalewka z żurawiny przepis Wuja 10 lat, 2 miesiące temu
nalewka z żurawinyOczywiście żurawina występuje w naszych lasach, lecz z reguły rośnie w miejscach, podmokłych i trudno dostępnych.Przez długie lata, nie zbierałem jagód żurawiny, nie widząc w nich szczególnego[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, razowy chleb z borówką czerwoną 10 lat, 2 miesiące temu
chleb z borówką czerwonąW tytule, celowo użyłem mniej znanej nazwy tej rośliny.Uczyniłem ten zabieg, ponieważ chciałem zwrócić uwagę na owoc rośliny, traktowanej przez nas trochę po macoszemu.Suszone owoce[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, domowy sposób na cukier waniliowy 10 lat, 2 miesiące temu
cukier waniliowySkładnikiCukier waniliowy2 szklanki bardzo drobnego cukru3-4 laski waniliiSposób przygotowaniaDo wyparzonego szklanego naczynia wsypujemy cukier, a następnie dodajemy wyskrobane z przeciętych na[…]
-
Miód i Pieprz stał się zarejestrowanych użytkownikiem 10 lat, 2 miesiące temu
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, dorsz pieczony z masłem i koperkiem 10 lat, 2 miesiące temu
dorsz z koperkiemMimo że nie uważam, kuchni skandynawskiej, za źródło wyjątkowych kuchennych inspiracji, to jest jednak w niej kilka cennych pozycji, które warto wprowadzić do codziennego jadłospisu.Jedno z takich[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, polędwica wędzona we własnej wędzarni 10 lat, 2 miesiące temu
polędwica wędzonaChyba każdy ( oczywiście z wyjątkiem osób nie jadających z różnych względów mięsa) lubi smak wędzonych, domowych wyrobów.Wędzony wieprzowy schab, zwany potocznie polędwicą, należy do rodzaju mięs,[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, razowy chleb ze słodem jęczmiennym 10 lat, 2 miesiące temu
chleb słodowyO zaletach dodaniu słodu do chleba, zdążył się przekonać każdy, kto choć raz, spróbował wypieku z nim zrobionego.Nie tylko poprawia on zwartość bochenka, ale też nadaje wypiekowi, wspaniały zapach i[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, czekoladowe trufle z bakaliami i rumem 10 lat, 2 miesiące temu
bakaliowe trufleSmak i aromat gorzkiej czekolady, zmieszany z siekanymi bakaliami i orzechami.A wszytko połączone z odrobiną rumu. Czy trzeba pisać coś więcej?.składniki150 g gorzkiej czekolady50 g masła150 ml[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, słów kilka o słodzie jęczmiennym i nie tylko 10 lat, 2 miesiące temu
słódJest składnikiem od wieków wykorzystywanym w kuchni i to tej o bardzo szerokim znaczeniu.Dziś zapomniany i traktowany jako wymyślny, by nie powiedzieć „egzotyczny ekologiczny” dodatek.Pozwolę więc sobie ( z[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, szaszłyki z piersią kurczaka 10 lat, 2 miesiące temu
szaszłyki z piersią kurczakaGotowe szaszłykiskładniki dla trzech osób300 g piersi z kurczaka200 g wędzonego boczku1 papryka czerwona1 papryka zielona3 małe cebule3 łyżki oliwy sól, pieprz ziołowypatyczki na[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, domowa kostka rosołowa 10 lat, 2 miesiące temu
kostka rosołowaNikt nie zaprzeczy, że używanie kostek rosołowych jest niesłychanie wygodne i znacznie skraca czas gotowania potraw.Jedyne co sprawia, że często z nich rezygnujemy, to ich skład.Nie będę się[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, całkiem inny pieczony placek 10 lat, 2 miesiące temu
placek z kaszy z pieczarkami i seremWersja tego posiłku dedykowana jest w szczególności do osób, które mając niewiele czasu, nie chcą zrezygnować z przyrządzania własnych potraw.Jest to sycący i smaczny posiłek, z[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, pigwówka 10 lat, 2 miesiące temu
nalewka z pigwyMało jest w roku owoców, na których dojrzenie, wyczekuję z tak dużą niecierpliwością.Oczami wyobraźni widzę już aprobatę, w oczach miłych gospodyń, posiadających kilka, lub nawet kilkanaście[…]
- Załaduj więcej