Miód i Pieprz
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, zaparzany litewski razowy chleb żytni 10 lat, 1 miesiąc temu
chleb litewskiW niewielkim bochenku tego chleba, znajdziemy mocny smak kminku, połączony ze słodyczą owocowych powideł, dzięki którym chleb wyrasta.Ciemny o zbitej konsystencji, którą zawdzięcza zaparzanej razowej[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, przepis na łososia według litewskiego rybaka czyli carpaccio z Pałangi 10 lat, 1 miesiąc temu
łososiowe carpaccioRzecz cała działa się w czasach, kiedy spotkanie łososia, naszych sklepach rybnych, graniczyło z cudem.Owszem w punktach centrali rybnej, bywały niekiedy egzemplarze morskie fauny ( nie za[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, omlet z zielonym 10 lat, 1 miesiąc temu
omlet ze szpinakiemSzybki posiłek, wcale nie musi oznaczać byle jaki.Dziś pragnę przedstawić propozycję śniadania, którego przygotowanie trawa moment, a które zaspokoi nasz apetyt, na długie godziny,dodając nam[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, pora na zupę fasolową 10 lat, 1 miesiąc temu
zupa fasolowaDni stały się krótsze a północny wiatr przyniósł ze sobą, mroźny powiew Arktyki.Nic więc dziwnego, że mamy apetyt na dania bardziej treściwe , rzec by można solidniejsze, ze swej natury, bardziej[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, bułki razowe pszenno żytnie, na zakwasie 10 lat, 2 miesiące temu
bułki razowe na zakwasieNiewiele rzeczy jest lepszych, od śniadania w dniu wolnym od pracy. A jeżeli za oknem przywita nas słoneczny poranek, zaś na śniadanie podamy świeże i pachnące, własnoręcznie zrobione razowe[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, słów parę o rybach ich filetowaniu i nie tylko 10 lat, 2 miesiące temu
filetowanie ryb i nie tylko… jest coś w czym Polacy nas bardzo przewyższają : co się tyczy ryb, znają się na nich cudownie (…), przyrządzają je tak znakomicie i dodają im jakiegoś smaku tak wybornego że (…)[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, soczysty pieczony schab 10 lat, 2 miesiące temu
schab pieczonyDziś pragnę zaproponować przepis , który z pewnością przypadnie do gustu, wszystkim miłośnikom domowych pieczeni.Aromatyczny schab, wpierw zrumieniony na maśle a później upieczony, zapewne spotka się[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, zaparzany razowiec z kminkiem i miodem 10 lat, 2 miesiące temu
chleb zaparzany z kminkiemDziś chcę przedstawić wypiek chleba zaparzanego.Właśnie dzięki użyciu tak zwanej „zaparki” jesteśmy w stanie w znaczący sposób poprawić zwartość i elastyczność wypiekanego bochenka.<br[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, polędwiczka wieprzowa nadziewana wędzonymi śliwkami 10 lat, 2 miesiące temu
polędwiczka ze śliwkamiDelikatne, kruche mięso z polędwiczki połączone z aromatycznymi suszonymi i obwędzanymi śliwkami.To przecież łatwe i proste danie, które prezentuje się, iście po królewsku.składniki na trzy[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, sposób wyrobu domowego toffi 10 lat, 2 miesiące temu
toffiMleczny smak tych słodyczy w nierozerwalny sposób kojarzy mi się z dzieciństwem, kiedy w wyniku ” przejściowych trudności” w sklepach w sposób trwały z pólek zniknęły wszystkie produkty.Czas ten pokazał, jak[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, ocet jabłkowy 10 lat, 2 miesiące temu
jabłkowy ocetOcet nie kojarzy nam się w kuchni, jako szczególnie zdrowy dodatek.Oczywiście wszyscy używamy go, przy marynowaniu warzyw, czy tez dodajemy jako składnik mięsnych zapraw, w końcu podajemy jako dodatek[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, miętówka 10 lat, 2 miesiące temu
miętowa nalewkaChoć sama, nie jest w stanie, urzec nas swym smakiem tak bardzo, jak to potrafi zrobić nalewka wiśniowa, czy też pigwówka.To jednak jest niezrównanym aromatycznym dodatkiem, dzięki któremu w naszej[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, piernikowy placek z cukinią i bakaliami 10 lat, 2 miesiące temu
placek piernikowy z cukiniąPrzepis ten, jest jednym z moich ulubionych.Muszę przyznać, że piekąc po raz pierwszy piernik z dodatkiem cukinii, byłem pełen obaw.Już przy pierwszym kęsie ciasta, okazało się, że moje[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, ciemny chleb razowy z lnianym siemieniem 10 lat, 2 miesiące temu
chleb z siemieniem lnianymPoniższy teks jest w szczególności skierowany, do tych wszystkich, którzy noszą się z zamiarem wypieku własnego pieczywa, lecz z różnych przyczyn ( oczywiście obiektywnych i najzupełniej[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, pieczona karkówka z sosem pieczarkowym 10 lat, 2 miesiące temu
pieczona karkówkaKark wieprzowy to mięsiwo bardzo często używane do przyrządzania soczystych pieczeni.Dzieje się tak z dwóch względów, po pierwsze jest to rodzaj mięsa które, praktycznie dostępne jest w każdym[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, zupa ogórkowa 10 lat, 2 miesiące temu
zupa ogórkowaTradycyjna kwaśna zupa, ugotowana na mięsnym wywarze, zawsze spotka się z przychylnym przyjęciem.Szczególnie teraz, kiedy jesienne chłody, skłaniają nas do spożywania treściwszych posiłków.składniki[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, jabłko zapieczone z kaszą manną 10 lat, 2 miesiące temu
manna zapiekana z jabłkiemPachnące pieczone jabłko, podane z delikatną manną, takie danie to wprost idealna propozycja, na rozpoczęcie każdego jesiennego poranka.składniki dla trzech osób1 szklanka kaszy manny1[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, polędwica obsuszana w tydzień gotowa 10 lat, 2 miesiące temu
obsuszana polędwicaPoniższy tekst dedykowany jest do szerokiego grona, miłośników obsuszanych mięsiw.A w szczególności do wszystkich tych, którzy nosząc się z zamiarem wykonania swego pierwszego wyrobu, nie mogą[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, delikatna kacza pierś z jabłkami na szybko 10 lat, 2 miesiące temu
pierś kaczki z jabłkamiMięso kacze należy to tego rodzaju produktów, do których wielu podchodzi z dużą dozą rezerwy, by nie powiedzieć że z nieufnością.Wynika to z reguły z faktu, że pierwsze próby przyrządzenia[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, chrupiące maślane domowe bagietki 10 lat, 2 miesiące temu
chrupiące bagietkiTen wypiek zawsze przywołuje uśmiech na moją twarz. Przepis wzorowany jest na francuskim pierwowzorze, lecz w cieście jest więcej masła i mleka.Dzięki temu upieczona bułka, jest delikatniejsza i[…]
- Załaduj więcej