Miód i Pieprz
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, śledziowa sałatka 10 lat, 1 miesiąc temu
sałatka śledziowaProste składniki i wyrazisty smak, to nieodmienne atuty tej sałatki.A jeżeli dodamy do naszej sałatki, delikatne filety z młodych śledzi, to nasze proste danie, zyska naprawdę niepowtarzalny smak.<br[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, czekoladowe śliwki otulone krówkową masą 10 lat, 1 miesiąc temu
czekoladowe śliwki z krówkową masąNie znam osoby, u której widok śliwek, oblanych czekoladową masą, nie zostanie przywitany uśmiechem na twarzy.A jeżeli nasze śliwki, prócz czekoladowej polewy, będą miały dodatek[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, drożdżowy chleb z oliwkami 10 lat, 1 miesiąc temu
Chleb z oliwkamiChleb z oliwkamiW moim domu pomimo tego, że wszyscy wysoce sobie cenią ciemne, razowe pieczywo wyrabiane na zakwasie, to czasem odzywają się głosy, domagające się innego zgoła wyrobu.Wyrobu o smaku[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, sałatka z sosem balsamicznym 10 lat, 1 miesiąc temu
Sałatka z sosem balsamicznym i granatem.Sałatka z truskawkamiDodatek sosu balsamicznego do sałatki, dalece zmienia jej charakter. A jeżeli mamy odrobinę szczęścia i uda nam się, o tej porze roku, dostać świeże[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, nalewka z głogu 10 lat, 1 miesiąc temu
głogowa nalewkaGałęzie głogu, o tej porze roku, wprost uginają się pod ciężarem niewielkich owoców.Z reguły mijamy obojętnie niewielkie drzewa głogu, przycupnięte przy drogach, czy rosnące na miedzach.W naszej[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, karkówka z pieczarkami i groszkiem 10 lat, 1 miesiąc temu
karkówka z marchewką i pieczarkamiDanie równie proste w przyrządzeniu, co smaczne.Ponadto karkówka przygotowana w większej ilości, wprost idealnie pasuje na obiad, który możemy odgrzać w środku tygodnia, kiedy brak[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, pieczony omlet ze smażonymi jabłkami 10 lat, 1 miesiąc temu
omlet z jabłkamiW sobotni, lub niedzielny poranek, warto w domu przygotować posiłek, który wszystkich wprawi w dobry nastrój.Niewątpliwie takim daniem jest owocowy omlet, podany z konfiturą.Niedogodnością tego[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, klasyka w kuchni czyli spaghetti bolognese 10 lat, 1 miesiąc temu
spaghetti bolognese Dziś pragnę nieco przybliżyć przepis z którym wielu z nas, spotkało się już w kuchni.Ja jednak, chciałbym przywrócić temu klasycznemu daniu, moc jego pierwotnych, podstawowych składników.Tak[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, szarlotkowy pleśniak 10 lat, 1 miesiąc temu
szarlotkowy pleśniakJabłka są dobre w każdej postaci, smażone, pieczone, duszone, czy też w cieście.A jeżeli w cieście, prócz jabłek, znajdzie się puszysta bezowa masa, to i radość z takiego deseru, będzie podwójna[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, puszysty omlet ze słodkimi gruszkami 10 lat, 1 miesiąc temu
omlet z gruszkamiW pochmurny poranek, warto podarować sobie odrobinę słońca, choćby tylko na talerzu.Posiłek wykonany z puszystego omletu, nie tylko jest błyskawiczny w przygotowaniu, ale przywraca również,[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, chleb mieszany z czerstwym razowym pieczywem 10 lat, 1 miesiąc temu
chleb z czerstwym razowym pieczywemGdyby nie dodatek, czerstwego pieczywa z poprzedniego wypieku, to ten chleb byłby zwyczajnym, wiejskim bochenkiem, wyrobionym z pszennej mąki na żytnim zakwasie.Ktoś może ,[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, gruszkówka czyli nalewka z gruszek 10 lat, 1 miesiąc temu
nalewka z gruszekWyrób prezentowanego dziś trunku, choć nie jest szczególnie skomplikowany, dedykowany jest do osób, obdarzonych dużą dozą cierpliwości.A dzieje się tak dlatego, że alkoholowy nastaw z gruszek,[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, zapiekany bakłażan faszerowany wołowiną 10 lat, 1 miesiąc temu
faszerowany bakłażanZ reguły w kuchni, obchodzimy bakłażana szerokim łukiem.Owszem, ze względu na jego dekoracyjny wygląd, lubimy ułożyć te dorodne warzywo w naszym koszu, wśród innych warzyw, czy owoców.Lecz[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, orkiszowe chrupiące bagietki 10 lat, 1 miesiąc temu
orkiszowe bagietkiDodatek orkiszowej mąki do wypieku sprawia, że nasze bagietki stają się nie tylko skarbnicą cennych mikroelementów, ale również zmienia się wprost nie do poznania, smak chrupiącego pieczywa.<br[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, śliwki w czekoladzie 10 lat, 1 miesiąc temu
śliwki w czekoladzieTen niezwykle prosty przepis, niesie ze sobą zawsze wiele radości.Czyż jest bowiem wśród nas osoba, która nie dała by się skusić na taki przysmak ?.A jeżeli latem, udało nam się ususzyć własne[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, zupa rybna bouillabaisse 10 lat, 1 miesiąc temu
zupa rybna bouillabaisseGotowa zupa bouillabaisseTa zupa, nigdy nie ma podanych dokładnie składników z których była przyrządzana, a to dla tego, że z reguły gotowana była akurat z tego, co w danym dniu wpadło w[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, makrela pieczona w aromatycznych warzywach 10 lat, 1 miesiąc temu
makrela pieczona z warzywamiKiedyś znajomy rybak powiedział mi, że gdyby w morzu, nie było tak dużo makreli, to traktowano by ją, jak królewską rybę.Dziś muszę przyznać, że w jego słowach było dużo racji.Delikatne,[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, najlepsza zupa z leśnych grzybów 10 lat, 1 miesiąc temu
zupa grzybowaNa możliwość zrobienia tej zupy, czekam zawsze z prawdziwą niecierpliwością.Jest to bowiem dla mnie ( mam nadzieję, że nie jestem w tym przekonaniu osamotniony), Królowa Zup Wszelakich.Najważniejszym[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, udka kurczaka pieczone w diabelskiej zaprawie 10 lat, 1 miesiąc temu
udka kurczaka w pikantnej zaprawieOstre, pikantne przyprawy i dania komponowane z ich udziałem, mają u nas tyleż samo, przeciwników co i zwolenników.Przeciwnicy ostrych przypraw twierdzą, że mogą one powodować[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, śliwkowe kruche ciasto z pleśnią 10 lat, 1 miesiąc temu
ciasto śliwkoweW tym roku, sezon na śliwki był wyjątkowo udany, lecz jak wszystko i on dobiega powoli do końca.Spieszmy się więc, by udało nam się zrobić jeszcze teraz, kruche ciasto ze świeżymi śliwkami.składniki<br[…]
- Załaduj więcej