Miód i Pieprz
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, śledź w pomidorze z miodem 10 lat, 1 miesiąc temu
śledź w zalewieskładniki 1 por2 łyżki oleju2 łyżki miodu2 łyżki koncentratu pomidorowego2 łyżki octu spirytusowego1/2 szklanki wody5-6 filetów śledziowych ( u mnie matiasów z olejowej zalewy)sól, pieprz
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, domowa konserwa ze słoika 10 lat, 1 miesiąc temu
konserwa domowaNikt, nawet osoby niechętne takowym wyrobom, nie zaprzeczy, że produkty konserwowe są niezwykle wygodne.Zabieramy je przeto ze sobą, na rozmaite wojaże, przymykając często oko na skład takowego[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, nalewka z dzikiej róży 10 lat, 1 miesiąc temu
dzika róża w nalewceKilka ostatnich dni, przyniosło z północy jesienne chłody, które zmroziły owoce dzikiej róży na krzewach.Jest to znak, że nie należy dłużej czekać z ich zbiorem.Wiadomo, po fali nocnych[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, omlet z suszonymi pomidorami i mozzarellą 10 lat, 1 miesiąc temu
omlet z suszonymi pomidorami Nastanie jesiennych chłodów oznacza, że czas sięgnąć do naszej spiżarni, wyjąć z niej słoik z suszonym pomidorami i przyrządzić na śniadanie pyszny omlet.składniki na jedną porcję2[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, flaki w wołowym bulionie 10 lat, 1 miesiąc temu
flaki wołoweDziś pragnę przybliżyć danie, za którym można wprost przepadać, tak jak w przypadku mojej skromnej osoby.Lub można potrawy tej, szczerze nie cierpieć.Osobami nie lubiącymi flaków, nie będziemy się tu[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, ciasto drożdżowe z gruszkami 10 lat, 1 miesiąc temu
ciasto z gruszkamiSoczysty i słodki smak dojrzałych gruszek, idealnie komponuje się z aromatem pieczonego drożdżowego ciasta.Nic tylko siadać i zajadać.składniki0,5 kg mąki3-4 gruszki3 jajka25 g drożdży1 szklanka[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, domowy kremowy twaróg z rzodkiewką 10 lat, 1 miesiąc temu
twaróg domowy z rzodkiewkąZrobiony samodzielnie twaróg, jest jeszcze smaczniejszy gdy zrobimy z niego, lekką jogurtowo kremową masę z dodatkiem szczypiorku i rzodkiewki.składniki250 g domowego twarogu zrobionego[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, domowe wino z ciemnych winogron 10 lat, 1 miesiąc temu
wino z ciemnych winogronPierwsze przymrozki już za nami, więc pora wybrać się do ogrodu i zebrać kiście winogron.Ktoś może się zdziwić, że ze zbiorem tak długo czekałem i skrzywi się teraz z pobłażaniem,[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, łopatka wieprzowa pieczona z cebulą i pomidorowym sosem 10 lat, 1 miesiąc temu
pieczona łopatkaDodanie, w trakcie pieczenia, do mięsa wyrazistego sosu składającego się z pomidorów i przypraw, zupełnie odmieni jego smak.składniki dla sześciu osób6 ładnie wykrojonych kawałków z łopatki[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, chrupiąca ciabatta, chleb z zielonymi oliwkami 10 lat, 1 miesiąc temu
ciabatta z oliwkamiLekki pszenny chleb, podany nawet w pochmurny jesienny dzień z pewnością poprawi nasz nastrój.A jego złocisto brązowa, chrupiąca skórka, przywoła wspomnienia ciepłej, słonecznej Italii.Jest to[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, jabłka pieczone z żurawiną 10 lat, 1 miesiąc temu
pieczone jabłkaNie można chyba wymyśleć nic lepszego, dla poprawy humoru w mokry i zimny jesienny wieczór, niż podanie zdrowego i pysznego deseru z pieczonych jabłek, który nie tylko poprawi nasz nastrój, ale[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, paprykarz z pieczonej makreli 10 lat, 1 miesiąc temu
paprykarzChyba każdy z dzieciństwa, czy z lat młodzieńczych pamięta smak rybnego paprykarza.W moim przypadku chleb z tą pastą, był „żelaznym” składnikiem większości posiłków w trakcie trwania zawodowych praktyk.<br[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, taborowy przysmak czyli wątróbka drobiowa po cygańsku 10 lat, 1 miesiąc temu
wątróbka drobiowaCzasy kiedy można było spotkać, na naszych drogach, wędrujące cygańskie tabory, odeszły już w zapomnienie.Wraz z końcem taborowej ery, zamknięty został niezwykle barwny rozdział tradycji, również[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, bezowy jagodowy przekładaniec 10 lat, 1 miesiąc temu
bezowy przekładaniec z jagodamiKruche, lekkie, bezowe ciasto, wypełnione aromatem leśnych jagód. Czego można więcej oczekiwać od deseru.Składniki7 białeksol2 szklanki cukru pudrukrem500 g jogurtu naturalnego0,5[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, ostatnie rabarbarowe ciasto w tym sezonie 10 lat, 1 miesiąc temu
rabarbarowa drożdżówkaWszystko co dobre szybko się kończy, tak też stało się z sezonem na rabarbar.Kwaśne i cierpkie, nie za bardzo nadają się by je spożywać jako samodzielną przekąskę, ale w drożdżowym cieście[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, najprostsza focaccia z oliwkami 10 lat, 1 miesiąc temu
focaccia z oliwkamiO ile jej bliska kuzynka, pizza zrobiła w świecie oszałamiającą karierę i nie ma chyba osoby, który by się z nią nie spotkał.To focaccia, drożdżowy włoski chleb, pieczony na bazie tego samego, co[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, prosty domowy makaron 10 lat, 1 miesiąc temu
domowy makaronCzasami chcąc podkreślić smak ulubionej potrawy, warto jest zadbać o wyjątkowe dodatki, tak też jest tym razem.Do rosołu ugotowanego na wiejskim kurczaku, warto podać domowy makaron.Przepis jest[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, zupa z fasolką szparagową 10 lat, 1 miesiąc temu
zupa z fasolką szparagowąKażda pora jest dobra, na delikatne warzywne zupy, pełne koloru i witamin.składniki na cztery, sześć osób2 l drobiowego bulionu, 3 ziemniaki300 g fasolki szparagowej1 cebula3 łodygi selera[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, jagodowe muffiny 10 lat, 1 miesiąc temu
jagodowe muffiny z jogurtowym krememNiepozorne leśne jagody kryją w sobie bogactwo smaku, zmieniając zwykłe muffiny w niezapomniany deserSkładniki na osiem sztuk muffin200 g mąki60 g cukru brązowego100 g jagód70 g[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, gorące zasmażane buraczki 10 lat, 1 miesiąc temu
buraczki zasmażaneProsty i niezwykle smaczny dodatek, do wszelkich dań mięsnych, wart jest by przygotowywać go w naszej kuchni jak najczęściej.Szczególnie o tej porze roku, kiedy do dyspozycji mamy szeroki wybór,[…]
- Załaduj więcej