Miód i Pieprz
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, chleb francuski na zakwasie 10 lat temu
chleb francuskiWypiek, do którego używamy pszennego zakwasu i zwykłej mąki jest niezwykle delikatny i puszysty. Sprawdzi się wprost idealnie jako dodatek do konfitury, czy też miodu.sposób wypieku dwóch bochenków<br[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, lukrowana jabłkowa strucla 10 lat temu
jabłkowa strucla Chyba nie znam osoby, która by nie lubiła drożdżowej strucli.A jeżeli nadzieniem ciasta, będzie własnoręcznie przyrządzona jabłkowa konfitura, to wypiek ten znajdzie tylu amatorów, że[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, domowe wino z jabłek 10 lat temu
wino z jabłekDla niektórych wino to kojarzy się z tanim produktem, który w minionej epoce był substytutem ( a w pewnych kręgach nadal jest), zastępującym gronowe wina.Osobiście uważam, że takie podejście jest[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, suszony na piecu boczek 10 lat temu
boczek suszonyJest to prosty i szybki sposób, na wykonanie domowej wędliny.W końcowym efekcie otrzymujemy wyrób, który w smaku nie ustępuje, nawet najbardziej uznanym produktom typu schinkenspeck.składniki 2 kg[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, ozór wołowy w szarym sosie 10 lat temu
ozór w szarym sosieJest to danie dla prawdziwych koneserów, ale i ci którzy zdecydują się po raz pierwszy spróbować ozora, w aromatycznym szarym sosie, z pewnością zrozumieją dlaczego dawniej, danie to gościło na[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, jarzynowa zupa z kalafiorem 10 lat temu
zupa z kalafioremskładniki dla sześciu osób2 marchewki2 ząbki czosnku1 pietruszka1 cebula2 łyżki masła3 ziemniaki2 łodygi selera 1 niewielki kalafior2 l drobiowego wywaru Czytaj dalej
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, razowiec na zakwasie z żytnimi płatkami 10 lat temu
chleb razowy z żytnimi płatkamiDodanie do chleba żytnich płatków, polepszy jego sprężystość i sprawi, że ciemny wypiek nabierze jeszcze intensywniejszego aromatu .sposób wypieku jednego bochenkazaczyn
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, pierś z gęsi w śliwkowo żurawinowym sosie 10 lat temu
pieczona pierś gęsiGęsina należy to tego rodzaju mięs, z którymi należy obchodzić się w sposób szczególny.Aby w pełni wydobyć smak delikatnej gęsiej piersi, należ wpierw pozwolić jej na odpowiednio długie[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, pietruszkowa zupa z gruszkami smażonymi na maśle 10 lat temu
zupa pietruszkowaAromatyczna zupa z pietruszki, to doskonała propozycja na rozpoczęcie obiadu w zimny jesienny dzień.składniki dla czterech osób4 spore pietruszki1 gruszka1 cebula1,5 litra bulionu warzywnego lub[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, ciasto marchewkowe z polewą z gorzkiej czekolady 10 lat temu
marchewkowe ciastoJest to jeden z z moich ulubionych wypieków.Dodatek marchewki, do ciasta sprawia, że staje się ono o wiele delikatniejsze i bardziej wilgotne.Jeżeli zaś dodatkowo, przyozdobimy wierzch ciasta[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, domowa szynka z pończochy 10 lat temu
szynka z pończochyJest to jeden z najprostszych sposobów, na wykonanie domowej wędliny.Przy czym smak i aromat mięsiwa jest taki, że wyrób ten znika ze stołu wręcz błyskawicznie.składniki 3-4 ładnie wykrojone[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, owocowy ryż z orzechami włoskimi 10 lat temu
ryż z orzechami włoskimi Szybkie i zdrowe danie, które podane na śniadanie, da nam porcję energii na dalszą część dnia.składniki dla czterech osób
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, wyborny chlebek z rodzynkami 10 lat temu
chleb z rodzynkamiJeżeli o poranku, trzymam w dłoni kromkę tego aromatycznego chleba ( najlepiej przesmarowaną masłem), to wiem że w ciągu dnia wszystko musi mi się udać. składniki na jeden duży chlebekzaczyn1[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, śledź w śmietanie 10 lat temu
śledź w śmietanieDla wielu, danie to kojarzy się z okresem przedświątecznego postu. Ja jednak przygotowuję tą potrawę o wiele częściej, bowiem prostota składników i łatwość wykonania, jest wręcz odwrotna do[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, peklówka według przepisu mojego dziadka 10 lat temu
Peklówka doskonałaTaki właśnie, uczyniony odręcznie, wpis zobaczyłem na ostatniej karcie książki kucharskiej „Kucharka Litewska” Wincenty Zawadzkiej.Książkę tę wraz z paroma innymi pozycjami, napisanymi z myślą o[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, ciasto jogurtowe z likierowymi wiśniami 10 lat temu
ciasto jogurtoweLekkie jogurtowe ciasto, jest wyśmienitym rozwiązaniem na deser.A dodanie do ciasta, owoców wiśni z likieru (czy też z domowej nalewki), sprawi że całość nabierze niepowtarzalnego aromatu i smaku.<br[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, zupa z pieczonego bakłażana 10 lat temu
zupa z pieczonego bakłażanaskładniki dla czterech osób2 bakłażanysłoik domowych pasteryzowanych pomidorów lub puszka pomidorów1,5 l bulionu2 ząbki czosnkupół pęczka natki pietruszki3 łyżki oliwy1/2 szklanki[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, makaron z kurczakiem w sałatce 10 lat, 1 miesiąc temu
sałatka z kurczakiem i makaronemskładniki dla czterech osób1,5 szklanki dowolnego makaronu300 g piersi z kurczaka1 papryka 1 ząbek czosnku1 cebula1/2 pęczka szczypiorku1/2 pęczka natki pietruszki4 łyżki oliwy1/2[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, filet z pstrąga w galarecie 10 lat, 1 miesiąc temu
pstrąg w galarecieDelikatny filet z pstrąga, otulony aromatyczną galaretą, to dietetyczna alternatywa dla wszelkiego rodzaju mięsnych galaret.składniki 2 pstrągi ( około 800-900 g)1 cebula1 marchewkawałek korzenia[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, placuszki z płatków owsianych 10 lat, 1 miesiąc temu
placuszki z owsianych płatkówOwsiane płatki, pełne cennych składników, to wyśmienity pomysł na śniadanie.Szczególne w chłodny deszczowy poranek.składniki dla czterech osób2/3 szklanki mąki2/3 szklanki mleka[…]
- Załaduj więcej